søndag, september 25, 2011

28 STORE kagepoint til Sverige

Vi danskere har ofte hånlige ord tilovers for Sverige, og de er muligvis berettigede, men vores broderland får et stort femtal fra mig, når det handler om den måde, hvorpå man tager kager alvorligt på den anden side af Øresund.

Jeg har rejst i adskillige højt civiliserede lande i nord og syd, øst og vest, og tænk sig: det fedeste magasin om bagning, kager og søde sager findes ikke i en smart lufthavnsshop i New York eller i en specialboghandel i kagekunstens mekka Wien; nej, det kan købes i det usleste supermarked på den anden side af Øresund.
Der findes åbenbart et magasin, der hedder Mat & Vänner - Sveriges godaste matmagasin - og det fik sidste år en speciallillesøster BAKA. Og det er bare et superlækkert blad! Ikke fokuseret på fimset kagepynt, men på godt brød og gode kager. Ikke kun opskrifter, men også gode, lange artikler om fagfolk med noget på hjerte. Ikke fyldt med opskrifter på klassikere for folk uden forudsætninger, men også kager with a twist - uden at forfalde til ren blærerøvsgastronomi. Ikke nogen indeklemt sundhedsvinkel, men en begejstret formidling af glæden ved hjemmebag.

Jeg har sendt en forespørgsel for at få svar på, om man kan abonnere, når man bor i Danmark. På hjemmesiden ser det ud til, at man skal være bosat i Sverige, men det må der kunne findes en løsning på.
I det nummer af BAKA, som jeg købte, læste jeg om endnu en ting, som giver rigtig mange points til de gode svenskere. Brancheorganisationen bag Sveriges bagere og konditorer står bag udgivelsen af en kalender - inpireret af Calendar Girls: fjorten mandlige bagere optræder kun iført lidt dej eller nogle bageredskaber til fordel for Hjärnfonden. Og kalenderens beskuere, forstås.

Kalenderen kan købes for SEK 125.

(På siden, hvor man kan købe kalenderen står der klogeligt: PS! Bli inte besviken om du besöker någon av bagarna i kalendern och de har bagar- eller konditorrock på sig och inte är nakna. Reglerna om klädsel i livsmedelsproduktion tillåter inte nakna människor, så de har gjort ett undantag för den här kalendern och välgörenheten.)

Jeg var i Sverige for at blive efteruddannet og blev stopfodret i fem dage: tre hovedmåltider, heraf to med varm mad OG dessert og dertil adskillige daglige kaffepauser med hjemmebag. Herunder et lille udvalg af søde sager som jeg så/smagte/oplevede i løbet af ugen.

Pistagebulle fra butikken ved værkstedet, hvor jeg ventede med mine kollegaer på dommen over den gamle Mercedes.
Chokoladehapser ved ankomsten. Så er stilen lagt.
Henkogte pærer fyldt med snask. Hertil flødeskum og en anden slags snask.
Lemon meringue pie
Syrlige "frugt"-stænger
Æbletærte to go til hjemrejsen

2 kommentarer:

Camilla (Himmelske Kager) sagde ...

Det lyder som et skønt blad og forsiden er da også vældig tiltalende. Hører meget gerne om det er muligt at abbonnere på her i DK.

Lise Lotz sagde ...

Hej Camilla,

Jeg arbejder stadig på sagen. Jeg mødte redaktøren Åsa fra bladet i Stockholm i weekenden, og spurgte til problematikken. Jeg har nu også mailet hende og regner med at høre noget inden længe.

De svenskere er altså i en anden liga, når det kommer til hjemmebag!

Lise