fredag, august 26, 2011

Småkager (Part Three): Cookie Dough-hapser på pind

En af fordelene ved at blive voksen er, at man er den, der kontrollerer skålen og piskerisene, når der bliver bagt kage. Man er den, der bestemmer, hvor grundigt skålen skal skrabes for dej og hvor hårdt og hvor mange gange piskerisene skal slås mod kanten, inden de må slikkes. "Master of the Cookie Dough"!

For de fleste ved jo, at kagedej smager guddommeligt. Blødt, sødt, fedt, trygt. Alt det, som moders mælk også var. Men det skal bages, det skidt, og det gør vi så. Indtil tanken pludselig slår ned: Hvorfor dog? Jeg er jo voksen; jeg kan selv bestemme om min kagedej skal i ovnen eller ej.

Ben & Jerry har indset det. Vægtvogternes Smart Ones ved det. Amerikanske slikfabrikanter, fx. Taste of Nature, har set lyset. Man kan ligefrem følge Cookie Dough BitesFacebook!

Det er så himmelråbende indlysende, at det er svært at fatte, at det har taget verden så lang tid at komme væk fra skammen og den lidt ydmygende følelse af at være barnlig - på den ufede måde - og i stedet at stå ved det: Dej smager skønt! Og der er ingen grund til at holde sit fix hemmeligt. Det er jo ikke værre end så mange andre ting, som man kan nyde med stor fornøjelse. I passende portioner.
Jeg har nu for første gang taget konsekvensen: da jeg havde stukket småkager ud forleden (her finder du en god opskrift) og alle kantstykkerne var tilbage, rullede jeg ikke dejen fladt ud og stak flere småkager ud. I stedet rullede jeg resterne til en pølse, som jeg lagde i fryseren. Enhver - rest af en - god smørrørt småkagedej kan bruges; hvis du skal lave hapser til andre end dig selv, skal du måske overveje at bruge pasteuriseret æg.

Da dejen var blevet fast, skar jeg den i mundrette hapser, smeltede noget mørk chokolade, stak en pind i hver bid og dyppede og VIPS! Efter en lille tur i køleskabet, så var der hapser på pind.
Legepladsen er ovre til højre. Udenfor billedet.
Prøv det! Dit indre barn vil juble i vilden sky!

4 kommentarer:

Emma sagde ...

åh kagedejen vil jeg gerne smage.. men jeg er næsten lidt bange for det der indre barn du har fundet frem...
kh Emma

Lise Lotz sagde ...

Hej Emma,

Ja, det blev måske lidt uhyggeligt til sidst. Men sådan er det jo ofte, når man kratter lidt i overfladen... Det er endnu en af fordelene ved at blive voksen: man ved, at livet indeholder mange nuancer, og det er OK. :-)

Lise

Chokoladesansen sagde ...

Det ser fristende ud, må jeg indrømme.. Er for længst blevet overvundet af B&J's is
Men rå æg gør mig angst, så jeg smager aldrig på min egen kagedej, selv om jeg med fryd erindrer fornøjelsen af at slikke skålen fra min barndom..

Lise Lotz sagde ...

Hej Stine,

Det er da ærgerligt, at du har æggeangst! Har du prøvet med pasteuriserede æg? Man kan også bare lave en mørdej, som man samler med vand og helt uden æg.

Kagedej er skønt; også for os børn, der er blevet voksne!

Lise