mandag, august 22, 2011

Supersprøde citronsmåkager - eller hvordan man pimper et møde i gårdlauget på en tirsdag

I sidste uge var der sommermøde i gårdlauget, og jeg havde lovet at tage noget sødt med til kaffen. Planen var at grille i gården med en plan B - middag på et eller andet listigt sted i nærheden - i tilfælde af regn. Disse dage er plan B'er gode at have. Plan A/B gav mig lige rum for en ekstra overvejelse: vil det være fedt at lave en stor svulstig kage, som IKKE kan tages med og smugspises på en restaurant, hvis og såfremt vejrguderne svigter? Nej, det vil det ikke.

Ergo kageplan B: pimpede (to pimp: to excessively customize something) småkager.
Vores gårdlaug hedder Gule Hest, og jeg har helt tilfældigt en småkageudstikker i hestefacon, som jeg har købt for et par år siden i gaveshoppen på Den spanske Rideskole i Wien. Nu kunne den give lidt mening. Gul glasur er ingen kunst. Afsted til hest!

Bonustanke: Nu er det jo ikke, fordi det er verdens mest originale idé at lave gule hestesmåkager til et møde i Gule Hest, men jeg vil alligevel indskyde et billede om ideens anatomi. Dels er billedet gult - en farve, jeg ellers ikke gør det så meget i, men som er på programmet i dag - og dels siger det lidt om, hvad der skal til for at man kan få gode ideer. Og gode ideer er netop gode, så dem skal man give gode arbejdsbetingelser.
Jeg vil supplere, at det er godt at have et nogenlunde tilgængeligt arsenal af blandet skrammel - fysisk og mentalt. Her var det fx. den ellers helt latterlige kageudstikker, der kom frem fra dybet og fik sine fifteen minutes of fame.

Omvendt bonus: Eight Ways to Kill an Idea (i reklamebranchen)


Supersprøde hestecitronsmåkager med gul glasur
  • 250 g smør
  • 225 g sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk vanille
  • 1½ tsk bagepulver
  • revet skal af 1 citron
  • revet skal af 1 appelsin
  • 340 g mel
Rør sukker og smør luftigt, ca. 5 minutter. Tilsæt æg, citrusskal og vanille og pisk igen. Bland de tørre ingredienser i separat skål og kom det i smørblandingen. Bland godt indtil dejen er samlet og glat.

Læg en håndfuld af dejen mellem to stykker bagepapir og rul den med en kagerulle til den ønskede tykkelse. Gentag med resten af dejen. Læg den rullede dej med bagepapir i køleskab i 10 minutter eller meget gerne længere. Dejen vil blive nedkølet og fast og klar til at stikke ud/skære og bage uden at du skal tilsætte mere mel. Gentag med resterne efter du har skåret/udstukket småkager.
Tricket med at køle dejen, når den ER rullet ud, virker nogenlunde.
Den ædle gangers tynde ben er dog stadig lidt vanskelige at have med at gøre...

Efter en tur i ovnen lignede hesten mere en islandsk pony - og var blevet tilsvarende meget nemmere at håndtere.

Bag småkagerne ved 175 grader i 8 -10 minutter. Køl af.

Gul glasur
Ja, gul glasur kan selvfølgelig bare laves af vand, flormelis og gul frugtfarve. Det er den nemme løsning. Man kan også gøre det lidt mere besværligt for sig selv. Det er ofte min foretrukne model.

Glasur lavet på vand stivner kun langsomt, så jeg bruger næsten altid æggehvide. Jeg havde ikke nogle æg i huset, som jeg ville ofre på en glasur (gårdbutikæggene, som jeg helt selv har hentet i provinsen, er KUN til blødkogte!), men heldigvis har jeg marengspulver/æggehvidepulver.

Denne glasur måtte gerne smage lidt syrligt, og eftersom citronsaft vil fortynde glasuren, gik jeg kemisk: lidt citronsyre. Lidt ekstra citronsmag fra endnu en ikke-citron: et par dråber citronolie fra en flaske.

Farven kom fra et lille glas pastafarve; igen fordi almindelig frugtfarve fortynder glasuren. Jeg kan ikke huske, hvor jeg har den fra, men Specialkøbmanden har hele paletten.

Rør en glasur af
  • æggehvide, 
  • flormelis, 
  • farve og 
  • evt. smag 
til den er sej, glat og uden klumper. Det er svært at give nøjagtige anvisninger på mængderne, for æggehvider varierer meget i størrelse og konsistens. Du er nødt til at prøve dig frem. Der bliver MEGET glasur, hvis du bruger en hel æggehvide. Kom glasuren i en plastikpose/sprøjtepose evt. med en tylle med et lille hul eller klip et lille hul i hjørnet af posen, og sprøjt glasur på kanten af dine nybagte småkager.
Tid er selvfølgelig også en faktor, når man vil bage småkager på en helt almindelig tirsdag. Jeg har og ta'r tid til det, som jeg synes er vigtigt og som jeg bliver glad af. Men så kan småkagedej i øvrigt snildt laves i forvejen og gemmes temmelig længe i køleskabet.

Bonusinfo: regnen udeblev, og vi spiste småkagerne i det grønne, men der var ikke et øje tørt... 

1 kommentar:

cphfoodie sagde ...

Sikke et par skønne heste happere, dem kunne jeg godt lige spise en af.