mandag, december 13, 2010

Vinterdeprimeret? Chokolade!

I første omgang har jeg lånt den på biblioteket, men den er også på vej i posten fra USA. (I love you, Ebay!) Det må være pligtlæsning for enhver foodie - med hang til det intellektuelle: Brillat-Savarins Smagens Fysiologi.
Hr. Savarin var jurist, men studerede også kemi og medicin; hans verdensberømmelse skyldes dog ene og alene hans store værk om smagen, som udkom i december 1825 - to måneder før mandens død. Den store franske gastronom har efterfølgende fået opkaldt bl.a. en ost og en gade i Paris efter sig, men nok så vigtigt: en kage.

En Savarin er en videreudvikling af en anden kage, Baba au Rhum, men kendetegnende for begge er, at de bages i en randform og at de - efter bagningen - overhældes med en alkoholbaseret sirup.
Jeg kan undre mig selv over, at jeg ikke har haft fingrene i den store bog før, men sådan er der så meget. Måske er det fordi, jeg har troet, at bogen var vanskelig læsning og/eller at den kun fandtes på fransk. Begge dele er fejlagtige antagelser. Bogen er - tilsyneladende - relativt let og sjov læsning, og den findes i en dansk oversættelse fra 1947. Den kan fås på biblioteket og også antikvarisk. Den utålmodige kan faktisk læse hele herligheden - på engelsk med undertitlen Transcendental Gastronomy - på nettet.

Nu har jeg indtil videre kun lige skimmet bogen, men det ser altså sjovt ud med sådan en samling af meditationer, overvejelser og anekdoter: Friturestegningens teori, Gastronomiens Indflydelse paa det offentlige Livs Anliggender, Fordøjelsesprocessens Indvirkning på den menneskelige Personlighed og indtil flere små afsnit om sukker, kaffe og chokolade.

Det er her man kan finde guldkorn som: De Mennesker, der nyder Chokolade til Hverdagsbrug, kan i Reglen glæde sig over et velbefindende af mere konstant og ligelig karakter, og de er i ringere Grad end andre udsatte for en Mængde af de Smaalidelser, som gør Skaar i Livslykken.

Og Brillat-Savarin skriver om chokolade (vistnok især forstået som en drik) som kur mod nedtrykthed og andre former for elendighed (den får du på engelsk; jeg er bedre til at klippe-klistre end til at skrive af):

If any man has drunk a little too deeply from the cup of physical pleasure; if he has spent too much time at his desk that should have been spent asleep; if his fine spirits have become temporarily dulled; if he finds the air too damp, the minutes too slow, and the atmosphere too heavy to withstand; if he is obsessed by a fixed idea which bars him from any freedom of thought: if he is any of these poor creatures, we say, let him be given a good pint of amber-flavored chocolate... and marvels will be performed.

For nogen af os, er det jo ikke ligefrem nyt stof, der her bliver bragt på banen, men det er umådeligt opmuntrende at opdage, at man har sagkundskaben med sig!

5 kommentarer:

Signe sagde ...

Dejligt at vide at chokolade helbreder- så er det nok derfor jeg er så juleglad :-)

Lise Lotz sagde ...

Jeg tror også lige at jeg finder noget chokolade. Mandag morgen...

Lise

Malou Klidmoster sagde ...

Endelig noget jeg kan bruge som undskyldning for at køre chokolade ind i råfede mængder :-)

Signe sagde ...

Retfærdiggørelse er altid godt og ja det er jo endnu bedre, når det så tilmed er med videnskabeligt tilsnit ;-)

Lise Lotz sagde ...

God mandag morgen Klidmoster,

Ernæringsguruen (?) Arne Astrup siger nu også noget i den retning: http://www.ernaeringogsundhed.dk/ObjectShow.aspx?ObjectId=55359

(Jeg er dog lidt bekymret over hans udsagn om "et" stykke chokolade...)

Lise