mandag, december 27, 2010

Zebrakage og "Sammenlagte" - slægtens julekager

I min familie - på min mors side - spiser vi zebrakage og "sammenlagte" til jul. Jeg ved ikke, hvor zebrakagen kommer fra, hvad den har med jul at gøre eller hvordan begge kager er blevet til en så fast tradition. Jeg ved, at min bedstemor lavede dem til min barndoms juleaftener og jeg kan også godt regne ud, hvorfor kagen hedder zebrakage. Meget af resten fortaber sig i tågerne.

Jeg husker, at zebrakagen og de sammenlagte blev serveret, når vi havde sovet til middag OG havde været i kirke OG ventet på at risengrøden blev færdig OG bedstemor havde rørt mandelen i grøden i alles påsyn OG grøden var spist OG nogen havde fået mandelgaven og andre var blevet trøstet OG andestegen var kommet på bordet OG anden var spist OG bordet var ryddet OG opvasken var taget - i hånden OG vi havde stillet op i aldersrækkefølge - den mindste først - foran den lukkede dør ind til kaminstuen OG døren var åbnet ind til det i hemmelighed pyntede og tændte træ OG et passende antal voksen-"åhhh"'er og voksen-"neeeej"'er var udbrudt OG vi havde taget hinanden i hænderne omkring træet OG vi havde sunget mange julesalmer OG Moster Ny havde mindet om at hun elskede "på stjernetæpper lyyyyseblå..." OG vi børn havde fundet hver et hjørne til vores forventede gavehøst OG gaverne var blevet hentet under træet én ad gangen OG gavekortene var blevet læst højt én ad gangen OG pakkerne var blevet åbnet én ad gangen OG gavegiverne var blevet takket én ad gangen OG de voksne havde korset sig over mængden af gaver, som var større end nogensinde OG klokken var blevet rigtig mange.

SÅ lavede bedstemor en kande te og velsagtens også kaffe, og så kom årets julekort og zebrakagen på bordet. Og de "sammenlagte" - en særlig tilhørende småkage.

Kagen er faktisk nemmere end nem og er vel teknisk set at betegne som en lagkage. Den er især nem, hvis man bruger købte lagkagebunde, som bedstemor selv gjorde og som jeg også har gjort - og den bliver kun bedre af at blive lavet i flere dage i forvejen.

De sidste mange år har det været mig, der har leveret zebrakagen. I år lavede jeg den hele fem dage før den skulle spises, og den stod køligt på bagtrappen og ventede - et trick, der virker bedre nogle vintre end andre - og den var perfekt til den store slægtsjulefrokost anden juledag.
Årets store kage rakte til 20-30 personer - og som sædvanlig har jeg lidt kanter tilovers i køleskabet. Kagen er ret bastant og man behøver kun en tynd skive til en kop god kaffe.

Bundene:
 • 3 pakker lyse lagkagebunde - i alt 9 stk. (du kan selvfølgelig bage selv, men det er ikke vigtigt)
Fyldet:
 • 2 æg
 • 4 spsk sukker
 • 4 spsk mel
 • 2 tsk vanille
 • ½ l sødælk
Pisk æg, sukker, mel og vanille let sammen i en kasserolle. Hæld mælken i og varm blandingen langsomt op under konstant omrøring. Når cremen tykner og koger, koges den et minuts tid - stadig under grundig omrøring. Lad cremen køle helt af. Pisk gerne i den flere gange under afkølingen for at undgå skind.

 • 500 g blødt smør
 • 500 g flormelis
 • 250 g kakao
 • 3 spsk nescafé
 • 3 spsk vand
Rør smør, flormelis og kakao sammen til en jævn smørcreme. Tilsæt stærk kaffe lavet af nescafé og kogende vand. Rør igen. (På dette tidspunkt kan du tage ca. 300 g smørcreme fra til hvis du vil lave "sammenlagte")

Tilsæt den afkølede kagecreme og rør cremen glat.
Dyppelse til bundene:
 • 1 spsk nescafé
 • 2 spsk sukker
 • 1 dl vand
Lav en god og stærk kaffe med sukker og dryp den på bundene efterhånden som du "bygger" kagen. Du skal ikke dryppe på den øverste kagebund.
 
 
 
 

Byg kagen med skiftevis en kaffedryppet lagkagebund og cremen. Fortsæt til alle ni bunde er brugt. Pak kagen grundigt ind i plastfolie og lad kagen stå køligt i 1-5 dage inden den serveres.
Kagen skal IKKE skæres som en almindelig lagkage. Jeg plejer at skære rundingerne af to af siderne (og gemmer dem i køleskabet til trange tider), deler den nu næsten rektangulære kage i to halve, som derefter skæres i skiver.
"Sammenlagte" er en slags små, sprøde zebra-unger: mørdejssmåkager, der lægges sammen to og to om en smule af smørcremen fra zebrakagen.

Mørdej 2010:
 • 215 g smør
 • 350 g småkagemel
 • 100 g flormelis
 • 1 tsk hjortetaksalt
 • 2 spsk vand
Kør det hele undtagen vandet i foodprocessoren. Saml dejen med vandet. Rul dejen ud i småkagetykke pølser. pak dejpølsene ind i plastfolie og lad dejen sætte sig i køleskabet i mindst 1 time. Skær dejen ud i tynde skiver og bage ved ca. 225 grader til kagerne er lysebrune i kanten. Lad kagerne køle helt af.

Læg kagerne sammen med en lille smule creme. Kagerne er MEGET sprøde og skøre, så cremen skal endelig ikke være kold, når kagerne lægges sammen. Efterfølgende kan de opbevares på bagtrappen...

Ingen kommentarer: