søndag, december 19, 2010

Chokoladecrostini - når det skal være nemt (og lidt sært)

Jeg har ikke selv fundet på det, men det var en af de opskrifter fra nettet, hvor jeg straks tænkte: det skal jeg prøve! Nemt, originalt og med chokolade.

Den lille ret kan strengt taget hverken kategoriseres som en kage og eller som dessert, men chokoladen gør, at den alligevel kan få en plads her på siden. Og så kan jeg ved samme lejlighed anbefale Chef John fra bloggen Foodwishes.com. Han lægger sine madvideoer på YouTube og hans speak er ofte ret morsom. Han er også meget aktiv på Twitter; det er en fornøjelse at følge de daglige tweets fra en meget madglad mand, som er fuldtidsmadblogger. Chef John er hermed varmt anbefalet!

De små chokoldehapser er meget nemme at lave. Chef John siger om dem, at den største udfordring er at få sine gæster til ikke at tænke dessert, når crostinierne bliver serveret.

Man tager:
 • Byens bedste flutes
  Mindre kan selvfølgelig gøre det, men når man laver en meget enkel ret, vil kvaliteten af de enkelte dele betyde en del. Jeg opdagede forleden Helges Ost på Værnedamsvej. GODT brød! (Og god ost, naturligvis, men det er en anden historie, som ikke hører til her.)
 • God, meget mørk chokolade
  En af de mange 70%'ere kan bruges. IKKE lys chokolade! Det er ikke en Nutellamad vi har gang i her!
 • God olivenolie
  Det har jeg ikke så meget forstand på. Jeg købte en, der var lidt dyrere end den billige fra Fakta, som jeg plejer at købe...
 • Godt salt
  Der er jo i ikke meget forskel på køkkensalt, kemisk set, men blæreeffekten varierer meget. Et drys fintkornet bordsalt fra en papcylinder giver -5 point. Almindeligt salt giver præcis 0. Lækkersalt fx. Maldon giver +5, mens sydesalt fra Læsø, som du selv har sydet og kan fortælle hele historien bag giver +10.
Du skærer et antal skiver brød - fx. 2 til hver - og hælder med let hånd olivenolie ud over brødet. Brødet ristes i ovnen på fuld varme. (Chef John griller sit brød, men så er han nødt til at vende skiverne på halvvejen; min ovn har ikke grill, men fuld varme fungerede perfekt og skiverne blev sprøde på begge sider på en gang.)

Når brødskiverne er pænt lysebrune i kanten tager du dem ud. Mens de endnu er helt varme lægger du stykker af chokolade på. Det behøver ikke at dække helt. Chokoladen vil nu smelte helt af sig selv. Når chokoladen er smeltet, drysser du en anelse af dit valgte salt ovenpå - og serverer med det samme.

Nu kan du nemt og elegant imponere dine gæster - og glæde dig over at du har udskudt den dag, hvor du rammer silde-/laksemuren en anelse.

Ingen kommentarer: