- Inspirationen: Konditori Antoinettes miniatureudgave af Tivolikagen, som jeg smagte forleden.
- Opskriften: planket fra James Price i Politiken (hvor F..... er opskriften blevet af?); justeret en anelse.
- Opdagelsen: jeg har ingen erfaring i øvrigt med Tivolikager. INGEN. Jeg har så vidt jeg husker aldrig spist én (bortset fra bidden af minien forleden) og har ingen barndomsminder om kagen. Ingen nostalgi. No nothing. Men en trang til at prøve at lave den.
Bundene (linsedej):
- 120 g smør
- 180 g mel
- 45 g flormelis
- lidt salt
Ingredienserne smuldres sammen med fingrene, samles og æltes ikke mere end højst nødvendigt. Lægges i køleskabet mindst ½ time pakket ind i plastfolie.
Rul dejen ud til 3-5 mm's tykkelse og stik runde skiver - ca. 6-7 cm i diameter - ud med fx. et glas eller en småkageudstikker. Kom dejskiverne i smørsmurte linseforme og bag dem ved ca. 200 grader i ca. 15 minutter. De skal være fint lysebrune.
(James anbefaler at "blindbage" linserne; dvs. at bage dem med et lag staniol over og med bønner på staniolen. Det skulle forhindre kagerne i at bule op. Den slags har jeg aldrig haft tålmodighed til. And who cares, hvis kagerne buler lidt? Ikke mig. Jeg har ellers mange gange været fristet til at købe keramiske bagebønner fordi det kunne være en cool ting at eje, når man nu er entusiast. Men jeg ved jo, at jeg ikke kommer til at bruge dem. Gør som du synes.)
Marengs:
- 3 æggehvider
- 100 g sukker
- 40 g flormelis
- 40 g sukker
Æggehvider og 100 gram sukker piskes helt stift sammen. Herefter vendes flormelis og ekstra sukker i massen. Kom det hele i en sprøjtepose (eller fx. en frysepose, hvor du klipper et hjørne af) og sprøjt runde marengskupler ud på et stykke bagepapir. Bag/tør kuplerne ved ca. 100 grader i ca. 1 time. (Sæt evt. en træske i klemme i ovndøren, så den kan stå på klem, og du kan få temperaturen langt nok ned.) Når marengsene - som stadig skal være helt hvide - frivilligt slipper bagepapiret, er de færdige.Lad dem køle helt af.
Rom-råcreme:
- 3 æggeblommer
- 2 spsk sukker
- 2 spsk mørk rom
- Flødeskum af 2 dl piskefløde
(Det bliver en ret stor portion råcreme. Jeg tror, at James må have været optaget af at bruge de tre æggeblommer, som er blevet til overs fra marengsene (og der var i øvrigt også rigeligt). Jeg brugte pasteuriserede æggeblommer, så en halvering af opskriften ville ikke gøre noget. Bortset at overskydende råcreme aldrig har været et stort problem...)
Æblemos:
- 3 gode æbler
- sukker efter behov
- citron efter behov (Jeg brugte et lille drys citronsyrepulver. Jeg ved godt, at det måske er begyndelsen på en kemisk glidebane, men det er altså snildt, når man bare skal bruge en anelse syrlighed og ikke nogen egentlig citronsmag eller mere væde)
Gele:
- Et par skefulde ribsgele
Flødeskum:
(Måske skulle al flødeskummet af 2 dl. fra råcremen ikke have været i dér. Det giver i hvert fald god mening at nøjes med 1 dl til råcreme og 1 dl til "ren" flødeskum.)
Så skal Tivolikagen samles:
- Linsebund:
- En skefuld æblemos:
- En ring af /(klat) flødeskum:
- En marengs, hvor kuplen er dyppet i rom-råcreme:
- En spiral af rød gele:
1 kommentar:
De ser ud til, at du har klaret opgaven på smukkeste vis! :-)
Jeg vil linke til din blog herfra:
http://www.flickr.com/photos/56380734@N05/5328502206/
Mvh. Jens
Send en kommentar