søndag, oktober 24, 2010

Hvor svært kan det være at bygge en Tivolikage?

Det er faktisk ikke så svært. Det tager bare ret lang tid.
  • Inspirationen: Konditori Antoinettes miniatureudgave af Tivolikagen, som jeg smagte forleden
  • Opskriften: planket fra James Price i Politiken (hvor F..... er opskriften blevet af?); justeret en anelse. 
  • Opdagelsen: jeg har ingen erfaring i øvrigt med Tivolikager. INGEN. Jeg har så vidt jeg husker aldrig spist én (bortset fra bidden af minien forleden) og har ingen barndomsminder om kagen. Ingen nostalgi. No nothing. Men en trang til at prøve at lave den. 
Here we go:

Bundene (linsedej):
  • 120 g smør
  • 180 g mel
  • 45 g flormelis
  • lidt salt
(James' opskrift samler dejen med æg. Det sprang jeg over, for det virkede ikke nødvendigt. Jeg har også gjort opskriften lidt større - og muligvis bundene lidt tykkere.)

Ingredienserne smuldres sammen med fingrene, samles og æltes ikke mere end højst nødvendigt. Lægges i køleskabet mindst ½ time pakket ind i plastfolie.

Rul dejen ud til 3-5 mm's tykkelse og stik runde skiver - ca. 6-7 cm i diameter - ud med fx. et glas eller en småkageudstikker. Kom dejskiverne i smørsmurte linseforme og bag dem ved ca. 200 grader i ca. 15 minutter. De skal være fint lysebrune.

(James anbefaler at "blindbage" linserne; dvs. at bage dem med et lag staniol over og med bønner på staniolen. Det skulle forhindre kagerne i at bule op. Den slags har jeg aldrig haft tålmodighed til. And who cares, hvis kagerne buler lidt? Ikke mig. Jeg har ellers mange gange været fristet til at købe keramiske bagebønner fordi det kunne være en cool ting at eje, når man nu er entusiast. Men jeg ved jo, at jeg ikke kommer til at bruge dem. Gør som du synes.)


Marengs:
  • 3 æggehvider
  • 100 g sukker
  • 40 g flormelis
  • 40 g sukker

Æggehvider og 100 gram sukker piskes helt stift sammen. Herefter vendes flormelis og ekstra sukker i massen. Kom det hele i en sprøjtepose (eller fx. en frysepose, hvor du klipper et hjørne af) og sprøjt runde marengskupler ud på et stykke bagepapir. Bag/tør kuplerne ved ca. 100 grader i ca. 1 time. (Sæt evt. en træske i klemme i ovndøren, så den kan stå på klem, og du kan få temperaturen langt nok ned.) Når marengsene - som stadig skal være helt hvide - frivilligt slipper bagepapiret, er de færdige.Lad dem køle helt af.


Rom-råcreme:
  • 3 æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk mørk rom
  • Flødeskum af 2 dl piskefløde
Pisk æggeblommer og sukker sammen indtil det er lyst og skummende. Tilsæt rom og pisk lidt mere. Pisk flødeskum og vend det i æggesnapsen.

(Det bliver en ret stor portion råcreme. Jeg tror, at James må have været optaget af at bruge de tre æggeblommer, som er blevet til overs fra marengsene (og der var i øvrigt også rigeligt). Jeg brugte pasteuriserede æggeblommer, så en halvering af opskriften ville ikke gøre noget. Bortset at overskydende råcreme aldrig har været et stort problem...)

Æblemos:
  • 3 gode æbler
  • sukker efter behov
  • citron efter behov (Jeg brugte et lille drys citronsyrepulver. Jeg ved godt, at det måske er begyndelsen på en kemisk glidebane, men det er altså snildt, når man bare skal bruge en anelse syrlighed og ikke nogen egentlig citronsmag eller mere væde)
Jeg skrællede æblerne, fjernede kernehusene og skar dem i små stykker. Kogte dem med en lille smule vand og noget sukker og som nævnt lidt citronsyre. Æblerne var af en type, som ikke kogte ud, så jeg gav dem en tur med stavblenderen. Og kogte dem derefter ind, så mosen ikke var alt for vandet. Det er svært at give præcise anvisninger, for æbler er så forskellige. prøv dig frem. Eller køb færdig æblemos.

Gele:
  • Et par skefulde ribsgele
Kom ribsgele i en sprøjtepose med en lille rund tylle. Eller i en frysepose med et meget lille hul i hjørnet. (Det blev ikke helt vellykket. Måske bliver det pænere, hvis man køber en tube sprøjtegele, som nok har en bedre konsistens? Eller måske skal geleen "æltes" før den sprøjtes ud? Eller? Der er plads til forbedring.)

Flødeskum:

(Måske skulle al flødeskummet af 2 dl. fra råcremen ikke have været i dér. Det giver i hvert fald god mening at nøjes med 1 dl til råcreme og 1 dl til "ren" flødeskum.)

Så skal Tivolikagen samles:
  • Linsebund:
  • En skefuld æblemos:
  • En ring af /(klat) flødeskum:
  • En marengs, hvor kuplen er dyppet i rom-råcreme:

  • En spiral af rød gele:
Sådan! Den ser sg'u godt ud! Syn's jeg selv. Og svært var det altså ikke. Kun besværligt. Og det er tilsvarende besværligt at spise kagen. Det kan ikke gøres på en elegant måde...

1 kommentar:

Jens Rost sagde ...

De ser ud til, at du har klaret opgaven på smukkeste vis! :-)
Jeg vil linke til din blog herfra:
http://www.flickr.com/photos/56380734@N05/5328502206/
Mvh. Jens