torsdag, februar 21, 2008

Vild-i-varmen-kage uden mel
Endnu en skøn kage uden et eneste gram mel. Det medfører dels at kagen er uforskammet god og dels at den faktisk er velegnet til glutenallergikere. Den er til gengæld ikke velegnet for kaloriefobikere! Rygtet vil vide, at det var en kage af denne type, som Grevinde af Frederiksborg, Alexandra, spiste til sit bryllup med Martin Jørgensen.

Kagen er yderligere særlig på den måde, at dejen også bruges som creme ovenpå kagen. Det betyder, at man enten må kaste sig tillidsfuldt ud i risikoen for en salmonellaforgiftning, eller man må bruge pasteuriserede æggeblommer og –hvider.

Jeg har opskriften fra et gammelt udklip fra Samvirke. Et par børn anmeldte kogebøger; den ene var Henrik Boserups ”Vild nem mad” lavet efter tv-programmet Vild i Varmen, der gik på DR 1 (som dengang var hele DR; DR 2 kom først til i 1996) i 1991.

150 g chokolade
150 g smør
150 g sukker

4 æg

(Tilføj evt. revet appelsinskal fra ½ appelsin; det vil give lidt snert.)

Smelt chokolade, smør og sukker sammen. Et vandbad eller mikroovnen kan evt. bruges. Lad blandingen køle af. Rør æggeblommerne i chokoblandingen. Pisk æggehviderne helt stive og vend dem i chokoladen.

Hæld ca. 2/3 af dejen i en form og bag den ca. 20 minutter ved 180 grader; den skal være nogenlunde fast. Stil resten af dejen/cremen på køl. Når kagen er færdigbagt skal den køle helt af. Derpå smøres resten af cremen ovenpå kagen. Lad kagen sætte sig i køleskabet. Og så skal der nydes!
Opskriften ligger klar som pdf-fil lige til at printe ud på Kage! Kage! Kage!
(Tilføjelse til bloggen 26. november 2008: Jeg har samlet otte knaldgode opskrifter på kager uden mel - det bliver de altså ikke hverken kedelige eller sunde af! - i en pdf-fil (lige til at printe ud), som du kan købe for kun kr. 20,- Se på min hjemmeside: Opskriftshæfte til salg!)

7 kommentarer:

Unknown sagde ...

Møf hvor den bare vil ud af skærmen! Kalorier ? Hvad er det for noget? ;-)

Unknown sagde ...

Man kunne evt udskifte sukkeret og halvdelen af smøret med Isis sukker/smør erstatning?
Vil da forsøge ;)

Lise Lotz sagde ...

Hej Susanna,

Jeg har ingen erfaring med Isis. Hvad gør det godt for? Det lyder for mig som en lidt ynkelig kage, hvis der hverken er mel, sukker eller smør i... :-)

Lise

risse sagde ...

Lyder lækkert :-)
Hvor mange personer er kagen til?

Lise Lotz sagde ...

Hej Rie, Det kommer jo meget an på, hvor meget kage hver person kan/vil/må spise! Og om kagen indgår i en menu eller står alene. Om der er tilbehør. Mv. De fleste kan vel spise 100-200 gram dessert...

Lise

Anonym sagde ...

Også super go hvis man skifter chokoladen ud med chokolade med Mint og karmel.. Fra Toms :) Mums

Lise Lotz sagde ...

Kære Anonym,

Det tror jeg gerne! :-)

Vh. Lise