lørdag, februar 16, 2008

Vanilje – orkideen fra prinsesse Morgenstjernes blod


Jeg har efter nogen tids tilløb skrevet noget om vanilje, det søde køkkens svar på "bacon, verdens bedste krydderi" (ifølge min søn!).
Her kommer en smagsprøve:

Det er mere end sandsynligt, at denne historie ikke er sand i videnskabelig forstand; til gengæld er den god og matcher i sit storslåede og mytologiske drama vaniljens vidunderlige duft, smag og store betydning gennem århundreder.

Det fortælles, at i tidernes morgen levede kong Tenitzli og hans dronning i Den Strålende Månes Land, Totonocopan. Det var et smukt land med palmekransede strande, grønne dale og flimrende bakker og bjerge. I de tætte, tropiske regnskove i Totonocopan skulle vaniljen få sin oprindelse.

Kong Tenitzlis datter prinsesse Tzacopontziza, Morgenstjerne, var så smuk og dejlig, at kongen og dronningen ikke kunne udholde tanken om at hun en dag skulle giftes med et almindeligt, dødeligt menneske. Derfor bestemte de, at prinsesse Morgenstjerne skulle vie sit liv til at tjene den magtfulde høstgudinde Tonoacayohua, og prinsesse Morgenstjerne gjorde nytte i templet ved at bringe spiselige ofre og blomster til gudinden.
På en af prinsesse Morgenstjernes ture ud i regnskoven for at hente friske blomster skete det uundgåelige
...
Resten af historien kommer på Kage! Kage! Kage!
Læs evt. mere om vanilje hos The Vanilla.COMpany.

Ingen kommentarer: