fredag, februar 15, 2008

Crème brûlée-brændere i Politiken


Den bedste dessert jeg fik på en rejse i Australien for nogle år siden var en fantastisk crème brûlée: stor, blød, sprød og med syrlig frugt i bunden. Det gjorde sikkert også noget for oplevelsen, at den fulgte efter et overdådigt australsk orgie i fisk, skaldyr og FRUGT. Efterfølgende havde jeg i en periode en drøm om at eje et brûlée-apparat og sidste sommer gav min mor mig et sådant. Det er skønt at eje, selvom det ikke bliver brugt så tit!

Forleden var er en skøn artikel i Politiken om crème brûlée-brændere (http://politiken.dk/tjek/dagligliv/forbrugtest/testhusholdning/article469135.ece). Den havde bare én meget grundlæggende fejl: der var ikke nogen opskrift med! Det kunne der godt lige være klemt ind i en "faktaboks"...

Der findes et hav af variationer over ideen crème brûlée; det kan næsten ikke gå galt. I en snæver vending ville jeg ikke holde mig tilbage fra at lave en portion Dr. Oetker-budding af pulver og så brænde sukker på toppen. Brûlée-ficering virker også fantastisk på denne smutvejsdessert. Den kan så opgraderes ved at der i bunden af skålen med budding/creme lægges hindbær, der har stået med lidt sukker.

Men jeg vil benytte anledningen til at bringe en opskrift:

2 1/2 dl mælk
2 1/2 dl piskefløde
5 æggeblommer
125 g. sukker
kornene fra en stang vanilje

sukker til karamellisering

Ingredienserne blandes sammen og hældes i små smurte portionsforme. Formene kommes i vandbad ved ca. 130 ºC indtil blandingen er stivnet. Dette skulle gerne tage en halvtimes tid. Derefter stilles de på køl. Når de er blevet helt kolde drysses de med sukker og brændes med en særlig creme brulébrænder. Grillen i ovnen kan også bruges. Desserten skal helt tæt på elementet, så varmen bliver intens. Hold øje; det tager kun ganske kort tid! Selve cremen skal stadig være kold.

Desserten skal helst serveres med det samme, så man rigtig får fornøjelse af kontrasterne mellem blødt og sprødt, varmt og koldt.

1 kommentar:

damsen sagde ...

Omkring juletid 2008 var brændere til Creme brulée det store hit i gavebutikkerne.Som svar på en opringning til Dr. Oetker i Danmark oplyste man, at det var på samme tid, at man var holdt op med at markedsføre "Creme Brulèe"-pakningen i Danmark. Det må kaldes timing. Så få slægt og venner til at sende gavepakker hjem fra Tyskland.