For rigtig mange år siden var jeg på et udvekslingsophold i St. Louis, Missouri. Jeg har været tilbage for at besøge min amerikanske familie flere gange siden, og de har besøgt mig. Først for en uges tid siden opdagede jeg, at byen har en signaturkage, og for et par dage siden bagte jeg den: Where have you been all my life?!
St. Louis: kendt for bl.a. deres Gateway-to-the-West Arch, Charles Lindberghs flyvemaskine "Spirit of St. Louis" og Gooey Butter Cake |
På nettet kan man finde opskrifter på et utal af variationer over den smørrige kage. Rigtig mange af dem bruger en yellow cake mix som basis for bunden i kagen, men jeg fandt også en opskrift hos Patricia på bloggen ButterYum (elsker vi hende ikke lidt allerede?!), som tilbereder kagen fra bunden. Sådan skal det selvfølgelig være - selvom det sikkert er helt forkert i mange amerikaneres øjne. De er mærkelige. (Yellow cake mix er vel for pokker ikke andet end mel, sukker og bagepulver?! Det har man da i sit køkken?!)
Der findes også varianter af Gooey Butter Cake, hvor bunden er en gærdej, men dem sprang jeg let og elefant hen over. Gærdej lyder lidt for meget som brød i mine ører…
St. Louis Gooey Butter Cake
(24 pænt store stykker eller fx. 48 små)
Bunden
- 250 g mel
- 300 g sukker
- 2 tsk bagepulver
- et nip salt
- 1 æg
- 125 g smeltet smør
- 2 spsk mælk (eller evt. lidt mere)
- 225 g fuldfed flødeost
- 2 æg
- 1 tsk vanillesukker
- 125 g smeltet smør
- 450 g sigtet flormelis
Fyldet: pisk flødeosten indtil den er helt glat. Tilsæt æggene, vanillesukker og smeltet smør og rør til blandingen igen er glat. Rør flormelisen i blandingen og rør igen til den er glat.
Hæld fyldet oven på bunden og bag kagen ved 175º i ca. 40 minutter. Kagen skal være gylden, have en fast skorpe, men stadig gerne lidt "bevægelse" under skorpen. Kagen falder en anelse sammen, når den kommer ud af ovnen, men det er helt som det skal være.
Lad kagen køle af. Drys den evt. med flormelis inden servering.
Kagen er det, som amerikanerne kalder rich. Very Rich. En englænder ville måske ligefrem forstærke med et indeed.
Som antydet fra starten vil en kop kaffe klæde kagen. Den kan også med fordel ledsages af lidt frisk, syrlig frugt. Eller den kan bare køres ned helt fed og jomfruelig.
Bonusinfo: St. Louis fejrer 250 års fødselsdag i 2014. De kloge folk i byen ved nok, hvordan sådan en fest skal fejres, så der er stillet 250 (glasfiber-)kager op på udvalgte steder i hele byen. Lokale kunstnere har dekoreret kagerne og året igennem har man kunnet deltage i en slags skatte-/kagejagt, Cakeway to the West.
Herover er kagerne fra fem spændende steder i St. Louis:
- Anheuser-Busch-bryggeriet, hvor der brygges Budweiser
- Basilica of Saint Louis, domkirken navngivet efter den franske konge Louis IX (Ludvig den 9./ Ludvig den Hellige), der også har givet byen sit navn
- Sweetology, et kagefirma, der gør kager til en oplevelse: making delicious memories
- Gateway Arch, St. Louis' vartegn
- Six Flags, en forlystelsespark som jeg mindes med glæde og kvalme
Privat bonus: min amerikanske "mor" har fødselsdag i dag, so this sweet one is for you, Betsey!
2 kommentarer:
Hold da op en bombe af en lækkerbisken! :-) Den er er et mega hit her i huset, men forudsætter at man kan lide smør i kager. Desuden vil vi næste gang give den 45-50 minutter i ovnen 👍
Hej Kenneth,
Tak for meldingen! Jeg skal vist selv snart bage den skønne kage; det er alt for længe siden - og jeg kan godt lide smagen af smør i kager! :-)
Vh. Lise
Send en kommentar