mandag, april 22, 2013

Glutenfri bryllupskage - med hasselnødder i massevis

Til inspiration.

Selvfølgelig kan man lave en glutenfri bryllupskage! Kagen her er lavet med bunde bagt uden mel - ikke fordi nogen havde ønsket det, men fordi de bare smager godt.

Denne skønne kage kan du altså servere til hele selskabet; du behøver ikke at lave en særlig kage til eventuelle glutenallergikere. Hvis du rister hasselnødderne og gnubber de brune hinder af, skulle den også kunne spises af hasselnøddekrydsallergikere.
Kagen er til 16-18 personer
(Grundopskriften på kagen, som her er blevet til bryllupskagebunde findes - sammen med en masse andre gode opskrifter - i min bog "Kager uden mel")
  • 350 g smør
  • 500 g sukker - evt. rørsukker
  • 2 spsk vanillesukker
  • skal og saft af 4 (øko-) appelsiner
  • 8 æg
  • 200 g hasselnøddemel (hasselnødder kværnet i foodprocessor eller meget finthakket)
  • 200 g quinoamel
  • 200 g fuldkornsrismel
  • 4 tsk bagepulver
  • lidt salt
  • 3 dl yoghurt eller creme fraîche
Pisk smør og sukker med vanillesukker og appelsinskal til det er lyst og luftigt. Tilsæt et æg ad gangen og pisk godt mellem hvert æg. Bland de tre slags mel, bagepulver og salt sammen og rør derefter den tørre blanding i smørblandingen. Rør til sidst appelsinsaft og yoghurt i dejen. 

Fordel dejen i tre forme (ca. 20x30 cm) og bag dem ved 200 grader i ca. 30 minutter. Bundene skal være faste og gerne lidt lysebrune. (Jeg havde dej nok til også at lave 12 cupcakes.)

Smøring af bundene
  • 1 lille glas abrikosmarmelade
  • ca. 50 g mørk chokolade
Fyld 
(Forberedes dagen før)
  • 3/4 l piskefløde
  • 250 g blød nougat
  • 150 g mørk chokolade
Varm fløden op til kogepunktet. Skær nougat og chokolade i mindre stykker og kom den i en skål sammen med chokoladen. Hæld den varme fløde over nougat og chokolade og lad det stå et øjeblik. Rør indtil flødemassen er jævn. Stil den på køl til næste dag.

Når du er klar til at samle kagen piskes nougatfløden til et fast skum. Del fyldet i to dele - en stor og en lidt mindre: den store del skal blandes med hasselknas og ind i kagen. Den anden del skal bruges til at smøre kagen med, inden den dækkes af sugarpaste (fondant).
Hasselknas
(Jeg lavede det på slump, så målene er ikke særligt nøjagtige. Beklager...)
  • ca. 2 spsk smør
  • ca. 2 spsk honning
  • ca. 50 g sukker
  • 100 g hasselnødder
Smelt smør, honning og sukker på en pande. Når det er smeltet og let brunet hældes nødderne på panden. Vend nødderne i karamelmassen og rist dem videre på panden indtil de er helt dækkede og blanke.

Hæld nødderne ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af. Sørg for, at en del af nødderne køler af uden kontakt med andre. De skal bruges til pynt, og skal være fint blanke hele vejen rundt.
Tag de fineste nødder fra til pynt. Hak resten og kom dem i fyldet.

Saml kagen og dæk den med et lag sugarpaste. Pynt med glasur rørt af flormelis og æggehvid og pynt med de fine, blanke hasselnødder.
Der er flere billeder af processen på Kage! Kage! Kage!s side på Facebook.

Tilføjelse 23. april: Om hinderne og krydsallergikere.

2 kommentarer:

sus230 sagde ...

....og kagen smagte helt fantastisk.

Det beviser jo, at meget smukke "ting" også kan have indhold, der er værd at beskæftige sig med ;o)

Tusind tak fordi du ville lave kagen til vores store dag. Den var helt sikkert med til at gøre dagen perfekt!

Lise Lotz sagde ...

Tak Susanne!

Jeg er glad for, at jeg kunne bidrage!

De allebedste ønsker til dig og din husbond. :-)

Vh. Lise