søndag, april 14, 2013

Nemme, skønne (Hot Cross) Scones

Det var langfredag for ikke så længe siden.

Langfredag er ikke nogen kirkelig festdag i klassisk forstand. Bibelen fortæller, at Jesus blev korsfæstet, og dagen står i dødens tegn. Der holdes alvorlige prædikener, der tændes ikke lys i kirken og flaget er på halv stang. Og i Danmark er der ikke tradition for at fejre dagen med noget særligt på den kulinariske front. Visse andre steder i verden er der dog en særlig ting på menuen langfredag: Hot Cross Buns.
Det siges, at skikken med at servere hot cross buns er en videreudvikling af en oldgammel tradition, der måske går helt tilbage til de gamle ægyptere. De gamle ægyptere - og efterfølgende grækerne og sakserne, der også diverterede med særligt dekorerede små runde hapser -  forbandt naturligvis ikke hverken korsfæstelse eller andet kristent hurlumhej med en bolle med et kryds på, men som så ofte før evnede kristendommens tidlige PR-ansvarlige med stort held at omfortolke lokale skikke og at føje ny betydning til dem.
The National Nursery Book
Den lille godbid har i perioder været overordentlig populær. Bollen med kors på blev tilskrevet alverdens mere eller mindre overtroiske egenskaber. Nogen mente, at en tørret bolle kunne hænges op i en snor under køkkenloftet og sikre huset mod ildebrand og samtidig sikre at alle brød bagt i køkkenet ville blive vellykkede. Bollen skulle udskiftes en gang om året, selvom nogen hævdede, at en bolle, der var bagt rigtigt og på selve langfredag ville holde evigt. Andre mente, at rasp lavet af tørrede hot cross buns kunne drysses på smertende dele af kroppen og lindre mod alskens sygdomme.

I England var bollen ligefrem så udbredt, at den blev en del af en voldsom kirkelig strid. Dronning Elizabeth I, der regerede fra 1558 til 1603, støttede reformbevægelser i kirken og var bl.a. derfor på kant med sin katolske kusine Marie Stuart, der også gjorde krav på tronen.
Fra Walter Crane The Baby's Bouquet, A Fresh Bunch of Rhymes and Tunes (1878)
Det at spise hot cross buns blev af nogle anset for at være en mere eller mindre skjult tilkendegivelse af at man valgte pavens og den katolske kirkes side i opgøret, og Elizabeth udstedte et forbud mod at bagerne bagte og solgte bollerne. Forbuddet kunne dog ikke håndhæves helt og holdent, så det blev lempet og det var tilladt at producere hot cross buns til jul, på langfredag og til begravelser.
Fra The Real Mother Goose (1916)
Den dag i dag er en Hot Cross Bun en helt særlig langfredagsdelikatesse i mange lande. I England synger man ligefrem en børnevise om bollerne:

Hot cross buns!
Hot cross buns!
One ha' penny,
Two ha' penny,
Hot cross buns!

If you have no daughters,
Give them to your sons
One ha' penny,
Two ha' penny,
Hot Cross Buns! 

(And if you have none of these merry little elves 
Then you must eat them all yourselves!)
I England bager man oftest hot cross buns af en sød gærdej med krydderier og korender og anden tørret frugt, men de findes i et utal af variationer, og jeg har derfor tilladt mig at snyde og har lavet hot cross scones. 
(Grundideen har jeg hentet fra Dronningemad, men jeg har ændret en hel del...) Med bare en lille smule øvelse kan de skønne scones bages i en håndevending og er perfekte som søndagsmorgenmad.

Hot Cross Scones (8 stk.)
  • 150 g mel
  • 30 g flormelis
  • 1 tsk bagepulver
  • lidt salt
  • Krydderier: fx. stødt kardemomme og revet muskatnød
  • 50 g koldt smør
  • Fyld: fx. hakkede valnødder, syltede kirsebær, sukat, rosiner og/eller chokolade
  • Ca. 3/4 dl mælk
Bland mel, flormelis, bagepulver, salt og krydderier. Skær det kolde smør i små tern og bland dem i melet. Mas smørklumperne flade med fingerspidserne og bland dem ind i melet. Dejen skal bearbejdes så lidt som muligt, så du skal endelig ikke gøre for meget. Der må meget gerne være små smørklatter i dejen; de er med til at gøre den bagte scone fin i konsistensen.
Bland fyldet i mel-smør-blandingen og saml til sidst dejen med mælken. Igen: dejen skal kun lige samles; den skal ikke æltes.
Del dejen i otte stykker og form dem hurtigt som runde boller. Sæt den på en bageplade med bagepapir og bag dem i 10-15 minutter ved 200 grader.


Pynt evt. dine scones med et kors/kryds af glasur, når de er kølet lidt af. Scones er bedst, mens de er nybagte, og de kan spises med eller uden smør på.
Hot Cross Scones er lovlige i Danmark året rundt og del gerne med en god ven. Hvis du bryder og deler en af disse scones, mens du siger: Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be, så vil jeres venskab være ubrydeligt et år mere.

2 kommentarer:

Maiken/dronningemad sagde ...

Haha, det er da noget af en historie! Elsker i øvrigt bollens mange muligheder - helbredende krummer og at sikre mod ildebrand. Det vil jeg kækt svare, næste gang nogen spørger hvorfor jeg har hængt en tør bolle op i loftet.. ;)
Dine boller ser skønne ud!
I øvrigt krydderierne, kommer du dem i med mel, flormelis osv.?
Mvh Maiken/dronningemad

Lise Lotz sagde ...

Hej Maiken,

Ja, er det ikke utroligt så meget ekstra, der kan gemme sig i en lille bolle?!

Og ja, krydderierne kommer i sammen med de øvrige tørre ingredienser. Jeg har rettet i opskriften, så det fremgår. Tak for at gøre mig opmærksom på det.

Ha' en god uge!

Vh. Lise