Langfredag er ikke nogen kirkelig festdag i klassisk forstand. Bibelen fortæller, at Jesus blev korsfæstet, og dagen står i dødens tegn. Der holdes alvorlige prædikener, der tændes ikke lys i kirken og flaget er på halv stang. Og i Danmark er der ikke tradition for at fejre dagen med noget særligt på den kulinariske front. Visse andre steder i verden er der dog en særlig ting på menuen langfredag: Hot Cross Buns.
Det siges, at skikken med at servere hot cross buns er en videreudvikling af en oldgammel tradition, der måske går helt tilbage til de gamle ægyptere. De gamle ægyptere - og efterfølgende grækerne og sakserne, der også diverterede med særligt dekorerede små runde hapser - forbandt naturligvis ikke hverken korsfæstelse eller andet kristent hurlumhej med en bolle med et kryds på, men som så ofte før evnede kristendommens tidlige PR-ansvarlige med stort held at omfortolke lokale skikke og at føje ny betydning til dem.
The National Nursery Book |
I England var bollen ligefrem så udbredt, at den blev en del af en voldsom kirkelig strid. Dronning Elizabeth I, der regerede fra 1558 til 1603, støttede reformbevægelser i kirken og var bl.a. derfor på kant med sin katolske kusine Marie Stuart, der også gjorde krav på tronen.
Fra Walter Crane The Baby's Bouquet, A Fresh Bunch of Rhymes and Tunes (1878) |
Fra The Real Mother Goose (1916) |
Hot cross buns!
Hot cross buns!
One ha' penny,
Two ha' penny,
Hot cross buns!
If you have no daughters,
Give them to your sons
One ha' penny,
Two ha' penny,
Hot Cross Buns!
(And if you have none of these merry little elves
Then you must eat them all yourselves!)
I England bager man oftest hot cross buns af en sød gærdej med krydderier og korender og anden tørret frugt, men de findes i et utal af variationer, og jeg har derfor tilladt mig at snyde og har lavet hot cross scones.
(Grundideen har jeg hentet fra Dronningemad, men jeg har ændret en hel del...) Med bare en lille smule øvelse kan de skønne scones bages i en håndevending og er perfekte som søndagsmorgenmad.Hot Cross Scones (8 stk.)
- 150 g mel
- 30 g flormelis
- 1 tsk bagepulver
- lidt salt
- Krydderier: fx. stødt kardemomme og revet muskatnød
- 50 g koldt smør
- Fyld: fx. hakkede valnødder, syltede kirsebær, sukat, rosiner og/eller chokolade
- Ca. 3/4 dl mælk
Bland fyldet i mel-smør-blandingen og saml til sidst dejen med mælken. Igen: dejen skal kun lige samles; den skal ikke æltes.
Del dejen i otte stykker og form dem hurtigt som runde boller. Sæt den på en bageplade med bagepapir og bag dem i 10-15 minutter ved 200 grader.
Hot Cross Scones er lovlige i Danmark året rundt og del gerne med en god ven. Hvis du bryder og deler en af disse scones, mens du siger: Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be, så vil jeres venskab være ubrydeligt et år mere.
2 kommentarer:
Haha, det er da noget af en historie! Elsker i øvrigt bollens mange muligheder - helbredende krummer og at sikre mod ildebrand. Det vil jeg kækt svare, næste gang nogen spørger hvorfor jeg har hængt en tør bolle op i loftet.. ;)
Dine boller ser skønne ud!
I øvrigt krydderierne, kommer du dem i med mel, flormelis osv.?
Mvh Maiken/dronningemad
Hej Maiken,
Ja, er det ikke utroligt så meget ekstra, der kan gemme sig i en lille bolle?!
Og ja, krydderierne kommer i sammen med de øvrige tørre ingredienser. Jeg har rettet i opskriften, så det fremgår. Tak for at gøre mig opmærksom på det.
Ha' en god uge!
Vh. Lise
Send en kommentar