fredag, april 26, 2013

Store Bededagskage - med pistacie, matcha-te og Absinth

Der er masser af opskrifter derude på nettet på hveder til Store Bededag. Meyers, Odense, Samvirke, Politiken for bare at nævne nogle få. Men hvis nu man ikke gider at bage sine hveder selv - og i øvrigt har mere lyst til en kage? Hvordan kunne en Store Bededagskage se ud? Hvad handler Store Bededag om? Altså ud over at det er en velkommen forårsfridag?
Store Bededag handler om bøn. Om at bede. Det spændende ved bøn er ikke, HVAD man beder om, men AT man beder; at man på den ene eller anden måde erkender, at man ikke har alting selv. At man har brug for nogen eller noget udenfor sig selv.

Den erkendelse er vigtigere, end om man får det, som man lige præcis har bedt om. En bøn er ikke en indkøbsliste eller en noget-for-noget-kontrakt; den er udtryk for tillid, ønsker og håb, og den er et udtryk for, at man er klar til at tage imod, det som end kommer.
Tro, håb og kærlighed - kan vi bede om og håbe på at gribe i skønne, korte øjeblikke...
Bøn kan være andet end at bede om noget; det er strengt taget også bøn, når man får trang til at sige Tak ud i luften, når livet er godt, eller når man bare må råbe Fuck!, fordi det hele er noget lort. Bøn er at forbinde sig med sin omverden i et modigt håb om, at den i sidste ende er venligtsindet - også selvom den ikke altid ser sådan ud.

Bøn er også forbøn; altså det, at bede for andre end sig selv. At håbe, at man på den ene eller den anden måde, kan hjælpe et menneske, som man holder af.

Uanset hvilken type bøn man ytrer, så bor den i mellemrummet mellem tillid og sårbarhed. Uanset om man beder en bøn, som man selv eller andre har formuleret, eller om man råber eller sukker uden ord, så er der ingen rationelle garantier, kun et håb, der altid eksisterer på trods af realiteterne.

Så bønnen lever af håb, og håbet er som bekendt lysegrønt, så det er Store Bededagskagen også. Den er pyntet med violer fra haven, fordi Klidmoster mindede mig om, at dagens liturgiske farve er lilla.
Grønne ingredienser: pistacienødder, matcha-te og Absint
Opskriften herunder er ikke helt præcis, men hele pointen er jo sådan set også farven, så en hvilken som helst grøn kage kan bruges til Store Bededag. Ja, du kan strengt taget også bare give dine hveder grøn glasur. På den måde får den klassiske bededagsspise lidt mere historie end bare den, at være stor nok til at holde sig frisk på den helligdag, hvor selv bagerne efter kongelig forordning skulle holde fri for at passe deres bønsliv.

Store Bededagskage
 • 4 æg
 • 500 g sukker
 • 250 g mel
 • 2 spsk. bagepulver
 • 200 g smeltet smør
 • 100 g finthakkede/malede pistacienødder (hvis du kan finde de dyre, polerede og meget grønne nødder, så er de at foretrække)
 • evt. lidt grøn farve
Pisk æg og sukker lyst og luftigt. Tilsæt mel og pistacienødder og evt. lidt farve. Rør til sidst det smeltede smør i dejen. Fordel dejen i to springforme beklædt med bagepapir og bag dem ved 200 grader i ca. 35 minutter.

Lad de to bunde køle af.

Dryp evt. bundene med Absinth, Den grønne Fe. En grøn marmelade på fx. stikkelsbær kan også bruges - og hvis alt det grønne bliver for meget og for besværligt, er en abrikosmarmelade også helt fin.

Grøn smørcreme
 • 2 æggeblommer
 • 300 g flormelis
 • 150 g blødt smør
 • 2-3 tsk matcha-te-pulver
Pisk æggeblommer og flormelist lyst og luftigt. Tilsæt det bløde smør og pisk til massen er helt jævn. Tilsæt teen og pisk indtil den er helt fordelt.
Saml de to biúnde med et lag smørcreme imellem. Dæk hele kagen med resten af cremen. Pynt med hele pistacienødder. Stil kagen på køl i nogle timer inden servering.
Grøn er vårens hæk,
kåben kastes væk,
jomfruer sig alt på volden sole.
Luften er så smuk,
deres længselssuk
kendes let på deres silkekjole.

Hav en rigtig dejlig GRØN Store Bededag!

2 kommentarer:

Malou Klidmoster sagde ...

Wow, det er godt nok en rap grøn sag. Jeg vil gerne bede om et stykke *pun intended* ;-)

Dejlige detalje med violerne <3

Camilla sagde ...

Skøn blog, der kommer lidt dybere end så meget andet... Det giver både stof til eftertanke - og lyst til at kaste sig ud i (som her grønne) eksperimenter...