torsdag, maj 09, 2013

Tres Leches. Hvid, let og luftig kage til Kristi Himmelfartsdag.

Tres Leches betyder "tre mælk". Det helt særegne ved kagen Tres Leches er nemlig, at den bagte kage overhældes med en blanding af (mindst) tre forskellige slags mælk. For en mælkeskeptiker som mig lyder det ret udfordrende, men alle steder, hvor jeg har læst om Tres Leches, bliver kagen prist i høje toner. Ikke et ord om mælkesmag, men til gengæld en masse om en kage, der - uden at blive klam og smattet - suger mælken op som en svamp og bliver den skønneste, saftige sag. 
Læg mærke til, hvor fugtig kagen er...
Nu har jeg prøvet kagen, og den ER skøn! Og ret nem.

Jeg bagte kagen til femte maj - eller som de siger i Mexico: Cinco de Mayo. Det er et stor festdag dér og i visse kredse i USA. Som med så mange festdage, så flyder baggrund og forgrund lidt sammen. I USA bruges dagen i vid udstrækning til at fejre alt det, der kommer fra det store land mod syd; ofte som en god undskyldning for at spise tacos, smadre piñatas og drikke en masse eksotiske drinks. I Mexico er dagen en markering af et stort slag mod franskmændene, der fandt sted i 1862 netop den 5. maj. Det er også bare en god kommerciel anledning til at fokusere på alt, hvad der har med Mexico at gøre.
Supercool pinata cookies med fyld fra She Knows.
Jeg kan ikke lige se grunden til at vi i Danmark skulle begynde at gøre en masse ud af Cinco de Mayo, men en anden god anledning til at bage og spise Tres Leches kunne være Kristi Himmelfartsdag. 

Kristi Himmelfartsdag giver altid mig associationer til noget let og luftigt, skyhvidt og himmelsk - og her passer Tres Leches helt perfekt: Selve kagebunden er meget let, den indeholder mælk og bliver fluffet op med piskede æggehvider. Når kagen er bagt, bliver den som nævnt nærmest marineret i en mælkeblanding, og for at det ikke skal være løgn, bliver kagen til sidst dækket af et gavmildt lag flødeskum. Hvidt i hvidt i hvidt.
Luft i lækre omgivelser
Tres Leches 
Opskriften er oversat fra Tasty Kitchen
(25 stykker - mine ca. 10 kagegæster spiste næsten op...)
 • 125 g mel
 • 1 1/2 tsk bagpulver
 • 1/4 tsk salt
 • 5 æg
 • 150 + 50 g sukker
 • 1 tsk vanillesukker
 • 3/4 dl mælk
 • 1 dåse evaporated milk (ca. 2 dl. Det er ikke vigtigt, at det er præcist)
 • 1 dåse condensed milk (ca. 2 dl. Det er ikke vigtigt, at det er præcist)
 • 1/2 dl kaffefløde (eller en blanding af piskefløde og mælk)
 • 1 dl piskefløde
 • Amarenakirsebær
Bland mel, bagepulver, salt og vanillesukker i en skål. Skil æggene. Pisk æggeblommerne lyse og luftige med 150 g sukker. Rør mælken i. Hæld æggeblommeblandingen over de tørre ingredienser og bland det hele forsigtigt. 

Pisk æggehviderne stive med 50 g sukker. Vend de stive æggehvider i dejen. Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir på ca. 20 x 30 cm.
Bag kagen i 35-45 minutter ved 175 grader. Den skal være fast - også i midten - og en strikkepind, der stikkes ned midt i kagen skal komme ud uden dej på. Vend den bagte kage ud på et passende fad med kant og lad den køle af. 

Prik evt. kagen med en gaffel. (Jeg opgav det. Det virkede som om jeg maste kagen, og at den ville suge mælken helt fint uden ekstra tilførte huller. Det fungerede. Kagen er virkelig en sponge cake helt af sig selv!)
Bland de to slags dåsemælk og fløden grundigt og hæld forsigtigt mælkeblandingen over kagen ad nogle omgange. Jeg brugte ikke al mælken; der blev et par dl. tilbage. Resterende mælkemix kan fx. bruges i kaffen eller til at hælde over jordbær...
Stil kagen på køl i mindst en halv time; gerne natten over. 
Før servering piskes flødeskum, som fordeles over hele kagen. Pynt evt. med kirsebær eller anden frugt.

 Tres Leches: den korte vej til den syvende himmel! Glædelig Kristi Himmelfartsdag!

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej
Hvor fik du fat i evaporated milk henne?

Lise Lotz sagde ...

Hej anonyme,

Jeg mener, at jeg købte det hos min lokale eksotiske grønthandler, Moughal Food Store, Vesterbrogade 108.

God søndag - og god bagelyst!

Vh. Lise

Unknown sagde ...

Hej ☺
Har lige bagt denne herlige kage. Men da vi kun er 2 i hjemmet tænkte vi om den er fryse egnet? ☺