onsdag, marts 27, 2013

Død - og opstandelse - ved kage. En alvorlig påskesag.

Påsken er en alvorlig helligdag. Faktisk årets mest alvorlige. Påsken tematiserer spændingsforholdet  mellem liv og død. Påskeevangeliet lader Livet komme sejrende igennem disse dramatiske forårsdage, men ligesom en god skurk er altafgørende for dramaet i en god film, er en god Død central i fortællingen om påsken og dens mysterium.
Death by cake...
Den bibelske fortælling lader simpelthen guden selv blive så eftertrykkeligt ydmyget og henrettet, at enhver tilhører må tro, at alt håb for vor helt er ude. Det er det så lige præcis ikke. Håb eksisterer altid på trods. På trods af sund fornuft og al rimelighed og derfor er overraskelsen og glæden så meget desto større, når det fortælles, at Døden bliver overvundet.

Det giver ingen mening logisk set, men måske giver det mening, hvis vi tør tage logikkens briller af og se med andre øjne: Døden overrasker. Livet overrasker. På en god dag og med en god kage på tallerkenen kan vi måske i et kort øjeblik tro på, at livet går sejrende ud. På trods.
Giv Døden og Livet en udfordring med denne monsterkage! (Foto: Stine Theede)
Så her er mit bud på en påskekage i år: et dødbringende monster ("A heart attack waiting to happen," sagde min amerikanske svoger om kagen) bygget af:

  • to lag brownies, 
  • to lag chokolate chip cookies, 
  • to lag cheesecake
  • knust kiks
  • altsammen "limet" sammen af
  • marshmallow frosting og dækket af et overdådigt lag
  • chokoladesmørcreme
Jeg anbefaler, at kagen serveres i SMÅ stykker. Et Excelark vil hurtigt afsløre, at vi taler om godt fire et halvt kilo kage! Hvis du serverer fx. 150 g kage til hver person, så er der rigeligt kage til 30. ((Eller et stykke kage til én person hver dag i en måned!)
Lad mig runde påsketemaet af: Du vil muligvis føle, at et stykke af denne kage slår dig ihjel, men tro mig: vi taler la petite mort! Livet sejrer!

Opskriften er hentet Fat Girl Trapped in a Skinny Body. Og nej, det er ikke en kage du lige kan ruske sammen en halv time før gæsterne kommer!


Brownies
  • 225 g blødt smør
  • 450 g sukker
  • 4 æg
  • 110 g kakao
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk pulverkaffe (instant)
  • 1 tsk bagepulver
  • 185 g mel
  • 3 dl hakket mørk chokolade (eller chokoladechips)
Smelt smør og sukker sammen. Pisk æg, kakao, salt, kaffepulver og vanille sammen. Tilsæt smørblandingen og rør det jævnt. Bland bagepulver og mel og rør det i dejen. Tilsæt til sidst den hakkede chokolade. 
Fordel dejen i to springforme beklædt med bagepapir og bag kagerne ved 175 grader i 30-45 minutter. 

Lad kagerne køle helt af.

Chocolate chip cookies
  • 170 g blødt smør
  • 220 g mørk farin
  • 100 g sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk vanillesukker
  • evt. lidt salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 250 g mel
  • 1 1/2 dl hakket mørk chokolade (eller chocoladechips)
Rør smør og sukker sammen til det er lyst og luftigt. Tilsæt æg, vanille og evt. salt og pisk lidt mere. Bland mel og bagepulver og rør det i dejen. Rør til sidst chokoladen i dejen. 

Fordel dejen i to springforme beklædt med bagepapir. Bag de store småkager ved 175 grader i 10-15 minutter alt efter hvor sprøde du vil have dem. 
Ét stk chocolate chip cookie!
Lad kagerne køle helt af.

Cheesecake
  • 550 g flødeost
  • 200 g sukker
  • 1 tsk vanillesukker
  • 3 æg
  • 1 dl creme fraiche
  • evt. saft og revet skal af 1 citron
Pisk flødeost, sukker og vanillesukker grundigt sammen. Rør æggene i blandingen; ét ad gangen. Rør til sidst creme fraiche i dejen.

Fordel dejen i to springforme beklædt med bagepapir og bag kagerne ved 225 grader i ca. 15 minutter. Skru ned for varmen til ca. 175 og bag yderligere 30-45 minutter.
Cheesecake waiting to happen...
Lad kagerne køle helt af.

Lys marshmallow smørcreme
  • 200 g marshmallow fluff (Læs også kommentarsporet)
  • 115 g blødt smør
  • 120 g flormelis
  • 1 tsk vanillesukker
Pisk fluff og smør grundigt sammen. Tilsæt flormelis og vanillesukker og pisk igen til cremen er helt ensartet.

Chokoladesmørcreme
  • 175 g mørk chokolade
  • 540 g flormelis
  • 350 g blødt smør
  • 6 spsk mælk
  • 1 spsk vanillesukker
Smelt chokoladen i vandbad eller mikroovnen. Lad den køle lidt af - uden at den størkner igen. Pisk alle ingredienserne sammen indtil du har en glat smørcreme.
Knust kiks

  • 5 digestives

Knus kiksene med hænderne eller hak dem med en skarp kniv.

Nu skal kagen samles. Ifølge opskriften taler vi følgende lagfordeling:

  • Brownie
  • Lys creme
  • Cookie
  • Lys creme
  • Cheesecake
  • Chokoladecreme
  • Hakket kiks (især på midten af kagen, som (i mit tilfælde) var en anelse lavere end siderne)
  • Evt. lidt mere chokoladecreme for at fylde den evt. hulning i kagerne
  • Cheesecake
  • Lys creme
  • Cookie
  • Lys creme
  • Brownie
Dæk hele kagen med resten af chokoladecremen.

Stil kagen køligt. Kagen bliver temmelig fast, og den kræver en stor skarp kniv og lidt muskelkraft at skære ud. Den kan sagtens holde sig i adskillige dage på køl, og jeg vil tro, at den også kan fryses ned.

Rigtig glædelig død. Og opstandelse!

Ingen kommentarer: