tirsdag, juli 03, 2012

For meget sex? Prøv Cornflakes. Eller lakrids!

I dag skal vi lære et nyt ord: anafrodisiakum. An-a-fro-di-si-a-kum. I flertal: An-a-fro-di-si-a-ka. Et spændende ord, som de færreste har brug for at kende eller bruge. Ordet betegner et middel, der kan bruges til at dæmpe sexlysten hos både mænd og kvinder.
Kage med lakrids
Du kender måske nok ordet afrodisiakum - elskovsmiddel - der er afledt af navnet på den græske kærlighedsgudinde Afrodite. Hendes latinske navn er Venus. Kendte gastronomiske stimulerende elskovsmidler er fx. østers, asparges, mandler, bananer, figner, honning og ikke at forglemme, gudespisen over dem alle: chokolade. Alt sammen lækkerier, der af mere eller mindre reelle eller velbegrundede årsager siges at kunne gøre noget godt for sexlivet.

Men i dag handler det altså om det modsatte: noget, der kan dæmpe trangen eller evnen til at udfolde kødets lyster i praksis. Hvem vil dog frivilligt indtage den slags, spørger du måske. Og det er der måske netop ikke så mange der vil. Man taler i hvert fald ofte om anafrodisiaka i forbindelse med medicinering af seksualforbrydere eller som en del af vandrehistorier om tilsætningsstoffer i soldaters feltrationer som et middel til at få dem til at bevare deres fokus på Sagen.

Men der har også - ikke mindst i tidligere tider - eksisteret (semi-)religiøse bevægelser, der så det som en vigtig opgave at holde mænds og kvinders tanker og kroppe frie fra at beskæftige sig med noget så lavt og smudsigt som sex. Cornflakes er opfundet til det formål af brødrene John Harvey og Will Keith Kellog! John Harvey Kellogg var en ihærdig forkæmper for seksuel afholdenhed, og han mente at en enkel og sund kost med så lidt smag og andre sanseligt stimulerende egenskaber ville mindske usunde seksuelle tilbøjeligheder - herunder ikke mindst masturbation.
"Sex is the sewer drain of a healthy body." John Harvey Kellogg fra filmen The Road to Wellville (1994)
Andre føde- (og drikke-)varer som fx. gin og tonic, grahamskiks og soja har - måske - denne dæmpende effekt som en utilsigtet bivirkning. Og her kommer lakrids også ind i billedet.

Eating a few pieces of black licorice won't hurt your sex drive... but eating a lot of it could. Licorice can bring on hormonal changes, including a reduced libido in both genders. You'd probably have to eat almost an entire tub of it to do that though. (Fra 11 Foods That Just Might Kill Your Sex Drive)

Hvordan er det så med lakrids og kage? Det testede jeg i weekenden og kan fortælle, at de to ting har det fint med hinanden. Jeg lavede en kage med lakrids i forskellige former til min nieces fødselsdag; det lakridssorte var inspireret af et meget smukt sort-hvid-billede af hende og hendes mave.
Det blev en ikke specielt avanceret kage, men en variation af en kage med hindbær og hvid chokolade, som jeg har lavet tidligere. At lakrids så også kan ses som en subtil (?) kommentar til hendes lykkelige omstændigheder er et rent tilfælde. Og næsten ingen dyr led overlast...
Der var småtskårne lakridsstykker - både sød og salt - i fyldet lavet af hvid chokolade og fløde med hindbær i. Lakridsstykkerne var lidt hårde lige da de kom i, men da kagen skulle spises dagen efter var de blevet herligt bløde.
Jeg kom lakridssirup i en anden omgang flødeskum, der blev brugt til at smøre kagen med inden den fik  fondantovertræk på. Jeg kom en halv teskefuld salmiaksalt i flødeskummet. Det blev godt!

Til sidst blev kagen også pyntet med sukkerhjerter og små tynde skiver af lakridsstang. Ikke en trusse var tør.

Ingen kommentarer: