onsdag, juli 18, 2012

Cremelinser - two down, nineteen to go

Jeg har ikke glemt min selvopfundne udfordring: 21 kager på 21 dage (plus lidt) - opstået ud fra Samvirkes fine billedserie om 21 kager, der er opfundet i Danmark.

Jeg lagde ud med Othellolagkagen og fortsætter i dag med en af min barndoms favoritter, linsen.
Jeg har prøvet at finde ud af hvorfor en linse hedder en linse, og jeg er nået frem til, at jeg ikke tror på den forklaring, som jeg er stødt på flere steder: at det skulle være en fordanskning og forenkling af både navnet og kagen Linzertorte.

Linzertorten er en specialitet i den tyske by Linz, men helt ærligt, der er langt fra Linzertorte til linse. For langt. Godt nok findes den store Linzertorte også i portionsudgaver, men det som er karakteristisk for en Linzertorte - gitterpynt og frugtfyld - går IKKE igen i en almindelig dansk linse.
Jeg - og Den danske Ordbog - tror, at navnet er meget enklere og kommer af kagens form: den er linseformet. Ligesom en øjenlinse og altså fx. røde og grønne linser.
Forleden bagte jeg linser, eller cremelinser, som de også kaldes, så man ikke er i tvivl om, at vi taler om en kage. Jeg bagte faktisk i to omgange, men den gode udgave af linsen blev med Claus Meyers mørdej og verdens nemmeste hjemmerørte kagecreme.

Det kræver en linseform af bage linser.

Meyers mørdej
(giver to tærtebunde > ca. 2 x 12 små linser)

  • 240 g blødt smør 
  • 160 g flormelis 
  • 60 g mandelmel eller fintblendede smuttede mandler 
  • 2 mellemstore æg 
  • kornene af ½ vaniljestang 
  • 470 g hvedemel 
  • 1 tsk. fint salt 
Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, vaniljekorn og 120 g hvedemel i en røreskål, og rør det sammen – enten på røremaskine eller med en elpisker med dejkroge. Pas på ikke at piske blandingen. Tilsæt de resterende 350 g hvedemel og salt, når den første blanding er ensartet. Bland tingene sammen. Del portionen i to lige store dele, og rul dejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg det ene hold dej og papir over på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time. Læg den anden dej i fryseren, så har du den til en anden god gang. Den kan holde sig en måneds tid.


Jeg har tilladt mig at tyv-kopiere opskriften fra Claus Meyers hjemmeside; den står selvfølgelig også i hans vidunderlige kagebog Meyers Kager, som jeg skrev om i februar.

Kagecreme
- grundopskrift, der skal hænge på køleskabet; så får du aldrig mere brug for pulvercreme.

  • 1 æg
  • 2 spsk sukker
  • 1 1/2 spsk Maizena (eller 2 spsk hvedemel)
  • 2 1/2 dl mælk
Pisk æg, sukker og mel med et piskeris i en lille gryde. Tilsæt mælken og pisk lidt videre, så æggemassen er opløst i mælken. Tænd for komfuret og varm forsigtigt og under stadig omrøring blandingen op indtil den koger. Lad den koge i ca. 1 minut, mens du stadig rører rundt og passer på, at cremen ikke brænder på. Lad cremen køle af. Rør gerne i den med jævne mellemrum - eller kom den i en skål med plastfolie, der presses forsigtigt ned på cremens overflade - så der ikke dannes skind.

Tag nu den ene del dej fra køleskabet og udstik/udskær dejcirkler, der passer ned i din linseform. Afhængigt af hvilken type form du har, kan det være nødvendigt at smøre den først med et tyndt lag smør. Stykkerne skal være store nok til også at nå op ad siderne.
Kom en teskefuld creme i hver linse - endelig ikke for meget; cremen vil hæve lidt op underbagningen) og lav udstik/udskær også (lidt mindre) cirkler, der kan lægges på som låg.
Bag linserne i ovnen i ca. 20 minutter ved 175 grader. De skal være fint lysebrune. Lad dem køle lidt af inden du lirker dem ud af formene og lader dem køle helt af. En klassiker er født!
Jeg tilføjede et amarenakirsebær til den klassiske linse. 
Det må man godt. For sjov.
Velbekomme. Flere etaper følger...

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Dine linser ser jo forrygende ud. Og vi beundrer dit gåpåmod og appetit. Fortsat god tur i kageprojektet.

Mange hilsner, Samvirke

Anonym sagde ...

Hvor ser de lækre ud, dem vil jeg lave til min fødselsdag! Kan de laves dagen før? Og så stå på køl natten over? :-)

Lise Lotz sagde ...

Hej anonyme,

Du kan sagtens bage linserne en eller flere dage i forvejen. Jeg tror bare, at jeg ville dække linserne med et viskestykke natten over; køleskabet og evt. plastikpose ville måske nok spolere kagens sprødhed. Kagen kan sagtens holde sig ved stuetemperatur.

God bagelyst og tillykke!

Vh. Lise