mandag, februar 27, 2012

And the Oscar goes to... årets sejeste småkageudstikkere!

Ja, vi har en lang aften foran os med uddeling af priser i mange kategorier. Læn Dem tilbage og nyd årets nominerede og vindere. Vi skal se både store udstikkere, små udstikkere, klassiske og tidsbundne udstikkere. Der vil også være udenlandske og "dokumentar"-udstikkere. Der vil i det hele taget være lidt for enhver smag - især den søde.

Vi afslutter transmissionen med en No Fail Sugar Cookie-opskrift, der er fantastisk velegnet til småkager, der skal stikkes ud med en form.

Dyr
Første kategori er meget populær: dyr. Der har været mange udstikkere at vælge imellem, men kun et par håndfulde er blevet nomineret.
Dyr: kamel, giraf, sommerfugl, fugl, ko, fisk, gås, får og gris.
Kamelen er nomineret både for sin eksotiske herkomst og for nuttethedsfaktoren, som man ikke skal undervurdere.

Giraffen er med i feltet på grund af sin elegance og præcise form. Den spås dog meget ringe chancer for at vinde i denne kategori, da den i praksis er meget vanskelig at arbejde med.

Sommerfuglen er med fordi den er slet og ret yndig. Den er dog også en anelse kedelig i al sin symmetri, og kræver en del efterarbejde i form af glasur for at blive interessant for alvor.

Fuglen er også smuk og har en vis chance, men er handicappet af sin størrelse; et problem der går igen hos flere af kandidaterne. Der kommer en temmelig stor småkage ud af den form.

Koen har fordele og ulemper spændt ud mellem rar genkendelighed og upassende product placement. Der er arbejdet i plastik i en børnevenlig farve, hvilket kan trække både op og ned.

Fisken har vist sin duelighed i praksis i flere sammenhænge. Den er enkel, men erfaren, og kan tolkes i mange retninger. En spændende outsider.

Gåsen er imponerende ved sin størrelse alene. Det skal nævnes, at den findes i mindre udgaver, så som samlet sæt er der måske noget at komme efter. Gåsen er tysk og især beregnet til småkager til Mortensaften.

Fåret har en del charme. Formen er desuden lavet af fint lilla metal, så den vil også kunne anvendes som ren og skær køkkenpynt når den ikke er i brug. Spændende tænkt af fabrikanten.

Grisen er bare totalt nuttet. Lidt svær at arbejde med på grund af de fine detaljer, men meget anvendelig fordi den kan fortolkes på mange måder.

And the Oscar goes to: fisken! Fisken siges at skulle i arbejde omkring 1. april, som på fransk hedder poisson d'avril (april-fisk). Det bliver spændende, om der kommer noget ud af de planer.

Personer og kropsdele
Næste kategoris nominerede er en skønsom blanding af classic ultra og det modsatte.
Personer og kropsdele: Fod, Oscar, hånd, kagemand og -kone1, kagemand og -kone2, kagemand mikro, kagemand alene, målmand, boldtæmmer.
Kagemænd og -koner er absolutte klassikere, og de er nødvendige i ethvert seriøst kagekøkken. Man kan diskutere størrelse og til dels form, men de er ikke til at komme udenom.

Oscar er sjov og lækker, men måske trækker det ned i hans chancer, at han er så meta og kun anvendelig i ganske få sammenhænge.

Hånden er spændende og kommer som en del af et sæt i forskellige størrelser. Den burde kunne bruges i mange sammenhænge, men bliver den det?

Foden er behæftet med samme fordele og ulemper som hånden, men er måske en anelse nemmere at arbejde med. Måske er det en ulempe for de to at optræde i samme kategori. Der kan kun være én vinder.

Fodboldspillerne er overordentligt velproducerede og detaljerede. Detaljerne gør dem dog vanskelige at arbejde med i praksis, og de har en seriøs ulempe ved at være så sportsagtige. Det er aldrig sket, at en udstikker, der KUN relaterer til sport, har vundet en pris.

And the Oscar goes to: kagemand og -kone2. Parret vinder på det helt og aldeles sikre og anvendelige kombineret med en vis nuttethed. Ingen store overraskelser her.

Religiøst/højtider
Den tredje kategori er også meget populær. Der findes masser af udstikkere af denne type i de fleste danske hjem, og de kan ofte købes i bundter når julen nærmer sig. Derfor er mange simpelthen for ordinære til at blive nomineret.
Religiøse/højtider: stjerneskud, hel engel, kors, juletræ, julemand, klokker, kirke, svenske engle
Stjerneskuddet er faktisk ganske pænt og anvendeligt, men måske er mangler det lidt Wow! Det har set sådan ud i årtier, og kunne måske godt nytænkes.

Den hele engel er en skændsel, men er kommet med i feltet på trods. Hvor svært kan det være, at lave en SMUK engel?

Korset er sådan set lige så katastrofalt. Et kors? Det er ikke rocket science at tegne et velproportioneret kors, men denne kageudstikkerfabrikant... Ja, han må have tænkt på noget andet, da han lavede netop denne udstikker. I mangel af bedre kan udstikkeren vel bruges, men kagebageren vil altid tænke: skulle jeg hellere skære et kors ud i hånden?

Klokkerne er også juleklassikere. En anelse kedelige og frister til pynt, som nemt vil kunne blive til overpynt. Vanskeligt.

Juletræet er smukt og velproportioneret og frister til grøn glasur. Enkelt, anvendeligt, godt.

Kirken  er temmelig fin som form, men tilsvarende temmelig umulig at arbejde med. Kirketårnet på taget brækker simpelthen af, hvis man ikke er MEGET forsigtig. Det er en ommer.

De svenske engle er storfavoritter i denne kategori. De har stort set alt, hvad man kan kræve af en udstikker: gode størrelser, smuk form, der ikke er for vanskelig at arbejde med, men heller ikke kedelig, en klar betydning, der dog kan tolkes på mange måder og ændres med pynt/glasur. Og så har de en god historie med sig i bagagen som yderligere bonus.

And the Oscar goes to: de svenske engle. Helt som ventet og helt fortjent.

"Dokumentar"
Aftenens fjerde kategori har kun tre nominerede. Faktisk kan to af kandidaterne kombineres og skabe nye historier. Kategorien er relativt ny, og har fremtiden for sig.
"Dokumentar": Tillykke, KAGE, I love you
Tillykke er en absolut klassiker. Ideen er oplagt; desværre er bogstaverne lige en anelse små, og derfor lidt svære at arbejde med.

KAGE er igen lidt af et meta-indslag. G'et er lidt sært, men mon alligevel ikke vi har en favorit?

I love you er jo sødt, men måske FOR sødt. Samme problem som Tillykke. Hvis de to slog sig sammen og dannede ord som lukkelov eller Ole vil ikke ville det måske styrke overraskelsesfaktoren, der kunne gå hen og give bonus.

And the Oscar goes to: KAGE. Ikke overraskende. Forhåbentlig vil det betyde et øget samarbejde mellem de to tabende kandidater - ellers har de ikke en chance; heller ikke i fremtiden.

Udenlandske udstikkere
I denne kategori finder vi nogle lidt særprægede kandidater. En af de nominerede kan knap nok siges at være en udstikker. En anden har en avanceret udpresningsfunktionalitet. En tredje arbejder med reliefvirkning i småkagen. En meget spændende kategori, der minder om, hvor inspirerende det kan være at se udstikkere fra andre kagekulturer.
Udenlandske: Trafikmænd, Brandenburger Tor, kringle, mumitrold, speculoos
Trafikmændene er faktisk både sjove og velformede. De er et godt par, der giver tydelige flash backs til en dejlig rejse til Berlin.

Brandeburger Tor  er en fabelagtig udstikker. Præcis, sjov, historisk og oven i købet grøn - og helt og aldeles ubrugelig. Det kan KUN gå galt med de parallelle linjer.

Mumitrolden er en kær souvenir fra en rejse til Finland. Den er lavet i plastik og farvet i en børnevenlig blå. Det kan muligvis trække ned, at den på den måde antyder, at en voksen, der køber sådan en form til sig selv, er ude på et skråplan... Udstikkeren laver ikke bare en kontur af en småkage, men trykker også en slags relief i småkagen, så man ikke behøver glasur. De er fremme i skoene, de finner!

Speculoos er klassiske krydrede (jule-)småkager fra Holland som i realiteten ikke udstikkes men presses i de fint udskårne træforme. En outsider på kanten af kategoriens rammer.

Kringlen er vistnok købt i Wien; det fortaber sig en anelse i fortidens tåger. Udstikkeren er helt unik i og med at den har en teknisk løsning indbygget, der skule løse problemet med dej, der hænger fast i udstikkeren. En spændende og innovativ udgave af en helt klassisk form i kageverdenen.

And the Oscar goes to: Brandenburger Tor. Brandenburger Tor er velskabt og en perfekt souvenir, der aldrig kommer ud af sin æske. Somme tider må funktion vige for udseende og følelser.

3D
Den sidste kategori er temmelig ny og er under stadig udvikling. Teknikken er ikke helt skudsikker endnu, men der er gode ideer i feltet. Der arbejdes simpelthen rumligt med småkagerne. Et par af kandidaterne har - i lidt andre udgaver - været repræsenteret i andre kategorier.
3D: speculoos, julesæt, englevinger, Snusmumriken (?)
Speculoos arbejder som relieffer med højdeforskelle i kagerne. Formene er udførligt udskåret og med mange fine detaljer. Man kunne frygte, at dejen vil sidde fast. Messy!

Julesættet er rigtigt godt tænkt. Tre forskellige figurer - snemand, nisse og elsdyr - kan stikkes ud sammen med en fodstøtte, der er tænkt til at sættes på tværs, så småkagerne kan stå i et julelandskab. Desværre fungerer det ikke helt efter hensigten; fodstøtterne kan ikke komme på plads, hvis småkagerne hæver/er for tykke - og sådan går det jo ofte.

Englevingerne er også godt tænkt. Man laver et sæt - en højre- og en venstrevinge - og hægter dem på kanten af en kop. Yndigt og gakket på samme tid.

Snusmumriken er fra mumiserien nævnt tidligere i kategorien Udland. Den er med igen, fordi det er sjovt tænkt, at man på den måde kan lave præcise gengivelser af "personer". Det fjerner så til gengæld lidt af kagebagerens kunstneriske frihed.

And the Oscar goes to: Englevingerne. En populær vinder, som nok snart skal komme i anvendelse. Pynt i glasur eller chokolade er oplagt og vil få englevingerne til at baske af fryd.

Inden vi lukker og slukker efter denne lange festaften bringer vi som lovet en opskrift på en småkageopskrift, der virker.

No Fail Sugar Cookies (omregnet fra Cake Central)
  • 225 g smør
  • 200 g sukker
  • 1 æg
  • 390 g mel
  • 1½ tsk bagepulver
  • 1 tsk vanillesukker eller en revet bittermandel
Pisk smør og sukker indtil det er let og lyst. Tilsæt æg og vanille/bittermandel og pisk til massen er jævn. Bland mel og bagepulver sammen og rør det i dejen. Rør ikke længere end til alt melet er indarbejdet.

Tag dejen ad fx. tre omgange og rul den ud til småkagetykkelse mellem to stykker  bagepapir. Læg dej-pladerne i køleskabet og lad dem køle ned i mindst ½ time, så de bliver helt faste.

Stik småkager ud med dine yndingsudstikkere og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag i ca. 7 minutter ved 225 grader. Hold øje! Der er forskel på ovne. Småkagerne skal være fint lysebrune i kanten. Pynt evt. med chokolade, glasur, krymmel mm.
Et udvalg af aftenens vindere samt statuetterne til alle seks kategorier.
Good night!

P.S. I morgen (i dag!) mandag vil der være en småkagerelateret konkurrence på Facebook... More later!

Ingen kommentarer: