søndag, februar 26, 2012

Et monster af en kokoskage

Ret smart, når jeg selv skal sige det. Jeg var blevet bedt om at tage kage med til kombineret familiebrunch og fødselsdag. Med 17 spisende. Hvis jeg havde lavet almindelig lagkage, skulle jeg nok have haft 2-3 kager med. Nu kunne jeg nøjes med én. Monsterkage. Smart.
Én kage til 17 gæster
Ideen til kokosmonsterkagen kom i form af små tanker fra: kokoskage til Valentinsdag (hvor jeg linker til en svulstig kokoskage fra Pastry Pal), Hvide/Fede Mandag (og Tirsdag) som er dagene efter Fastelavn (kagen er tænkt som kokos-kokos-kokos/hvid-hvid-hvid), en rest tørre, tørrede eksotiske frugter, trangen til at tynde ud i mit overdådige sprutlager og min nyindkøbte Meyers Kagebog.

Kokos-frugtfyld
 • ca. 200 g tørret eksotisk frugt i tern fx. ananas, papaya, mango
 • 1-2 dl Malibu (kokos-)likør; mangovarianten kan også bruges
Dæk frugtterningerne med Malibu og lad dem stå; gerne i nogle dage. Når du er klar med kagen sier du blandingen. Gem udblødningslikøren.

Kokosbunde (variation over marcipanbunde fra Odense Marcipan, som jeg har brugt i mange sammenhænge. Skøn tung kagebund! Jeg fordoblede opskriften fra Odense, og bagte i to runde springforme.)
 • 5 æg 
 • 400 g sukker 
 • 300 g hvedemel 
 • 2 tsk. bagepulver 
 • 400 g marcipan (jeg plejer at bruge ren, rå marcipan, men jeg havde en halvgammel pakke kransekagemasse - købt ved lidt af en fejl - så jeg brugte den i stedet. Stop Spild af mad, you know!)
 • 150 g kokosmel
Pisk æg og sukker til en lys æggesnaps. Bland mel og bagepulver sammen og rør det hurtigt i æggeblandingen. Riv marcipanen på et groft rivejern og vend det i dejen. Vend også kokosmel i dejen.

Hæld dejen i to springforme beklædt med bagepapir og bag i ca. 30 minutter ved 175 grader. Kagen skal være lysebrun og en strikkepind skal komme ud uden dej på, når den stikkes ned i kagen.

Prik huller i de varme kagebunde og hæld Malibulagen over bundene ikke mindst i kanterne, der ellers kan blive lidt hårde.Gem ca. ½ dl til smørcremen.
Kokos-smørcreme
(Variation af opskriften på fin/fransk smørcreme, som min mor lærte mig via Gyldendals Store Kogebog og som findes i en moderniseret - men ikke mindre smørholdig og lækker! - version i Meyers Kagebog)
 • 170 g sukker
 • 1 1/4 dl væske (malibu-lage, saften af ½ citron, vand for resten)
 • 5 æggeblommer
 • 300 g blødt smør
 • Evt. nogle dråber kokosessens
Kog sukker og væske til 120 grader. Et sukkertermometer er en rigtig god hjælp, hvis du ikke vil ud i indviklede sukkerprøver.
Pisk æggeblommerne sammen med en håndmixer eller i røremaskinen. Hæld den hede sukkerlage i en tynd stråle i æggene under stadig og vedholdende piskning på høj hastighed. Bliv ved indtil blandingen er afkølet (Ellers smelter smørret, når det kommer i, og så er der ballade!) Pisk nu blødt smør i bidder i æggeblandingen indtil det hele er kommet i og smørcremen er glat og lækker. Sæt den evt. på køl, så den kan sætte sig lidt.

Pynt
 • 100 g grove kokosflager (fås fx. hos Specialkøbmanden - der har særligt søndagsåbent til kl. 18 i dag, opdager jeg lige. Hvis jeg skynder mig at blive færdig, kan jeg lige nå et besøg...!)
Samling af kagen
Del smørcremen i to portioner; den ene ca 1/3; den anden ca. 2/3. Rør de afdryppede frugttern i den lille portion.

Læg den ene malibudryppede kagebund på serveringsfadet. (Læg evt. stykker af madpapir under kagen på kanten af fadet; de kan fjernes, når kagen er blevet dækket af smørcreme og så har du et fint, rent kagefad.)
Fordel smørcremen med frugtstykker på kagebunden...
... og læg den anden bund ovenpå; gerne med bunden opad; den er typisk lidt mere jævn.

Fordel nu den resterende smørcreme på toppen og siderne af kagen. Det behøver ikke at være 100 % glat og fint. Til sidst presser du nemlig de grove kokosflager ind i smørcremen både på siderne og toppen.
Nu har du en fin, hvid kage. Stil kagen køligt inden den serveres. Skær TYNDE skiver. Den er rich!

Kagen kan sagtens laves en eller flere dage før, du skal bruge den og/eller eventuelle rester holder sig i adskillige dage efter selve serveringen.

Kage. Bare fordi!

2 kommentarer:

Selina Juul sagde ...

En herlig kage!

"400 g marcipan (jeg plejer at bruge ren, rå marcipan, men jeg havde en halvgammel pakke kransekagemasse - købt ved lidt af en fejl - så jeg brugte den i stedet. Stop Spild af mad, you know!)"


Yay!

:-)))

Lise Lotz sagde ...

Tak, Selina, for din utrættelige entusiasme! Den inspirerer!

Lise