Mange frugter - heriblandt blommer - bliver noget mere sure, når de bliver tilberedt; derfor lidt ekstra sukker. . |
I denne måned tema om "sød sult". Lyder det velkendt?! |
Jeg pimpede ellers kagen med både chokoladestriber... |
- og chokoflødeskum... |
Men nej, det virker bare ikke med en kage, der lader som om den ikke er usund. Man ender med at få det værste fra begge verdener: en kedelig kage, der alligevel ødelægger din kur.
It's my party and I'll cry if I want to |
Nu skal det ikke lyde som en klage over Samvirke; det er det på ingen måde. Bladet bidrager med masser af stof til eftertanke og skriver i forbindelse med opskriften på den grove kage om kagers betydning fx. som "kittet", der holder arbejdspladsen sammen. Man linker til en spændende rapport om "Mellemmåltider - en kulturanalyse af mellemmåltider på kontorarbejdspladser".
Det er snarere en klage over mig selv. Jeg blev fristet og faldt i sundhedsfælden. Det er et dårligt sted at være. Boris Andersen behandler problemstillingen i en fremragende kronik i Politiken "God smag og bordskik er den bedste slankekur", og han skriver bl.a. Det dumme er, hvis vi som følge af en overdreven fokusering på ernæringsindholdet i maden i kombination med individuelle selvkontrols-idealer helt glemmer smagsoplevelsens og måltidsfællesskabets betydning. Hørt, Boris!
Så spis dine fuldfede kager i godt selskab. Hvis ikke du har andet godt selskab end dig selv, så nyd din chokolade alligevel. Helt og aldeles. Og følg kun opskriften herunder, hvis du virkelig ikke kan finde på andet.
Grov kollegakage (- til den grove kollega?!)
- 130 g smør
- 130 g rørsukker
- 2 spsk. mørk sirup eller ahornsirup
- 1 tsk. vaniljesukker
- 300 g havregryn (jeg havde kun grovvalsede; det gjorde kagen ekstra fiberrrig og sund-agtig, men det var måske skyld i at kagen ikke kunne hænge sammen...)
- 60 g kokosmel
- 1 tsk. bagepulver
- ca. 5 udstenede blommer skåret i småstykker
Kom blommestykkerne i og bland igen.
Læg bagepapir i en bradepande på ca. 20x30 cm. Hæld "dejen" i formen og fordel den.
Pres den godt sammen.
Bag kagen ved 175 grader i ca. 25-35 minutter. Kagen må gerne blive lidt gylden.
Pynt evt. med lidt chokolade og/eller chokoladeflødeskum. (Smelt og udrør chokolade i piskefløde. Køl af. Pisk.)
Kagen forsvandt kun langsomt... |
En af mine favoritkager, Fattigmandskransekagen, minder lidt om müslikagen. Den prøver måske at give sig ud for at være billig, men trods alt ikke for at være sund.
13 kommentarer:
Hm, ærgerligt at den ikke faldt i din eller familiens festlige smag.
Men vi noterer os, at du alligevel mener, at den smagte lidt småsundt. Og at den som kollegakage sikkert kunne gå an.
Og vi lader dine kommentarer gå videre til opskriftens "opfinder".
Mange hilsner, Samvirke
Hej Samvirke,
Lad mig lige præcisere: det er ikke ment som en kompliment, når jeg siger om en kage, at den smager småsundt!
Når det er sagt, vil jeg også understrege, dels at jeg overdriver lidt i min beskrivelse og dels at der ikke er noget særligt galt med netop den kage. Jeg prøver bare at lægge lidt spot på det absurde i at forsøge at koble kager og sundhed.
Kager er ikke og skal ikke være sunde. Hvis man bevæger sig i den retning risikerer man at havne i "det franske paradoks", som omtales i kroniken, som jeg henviser til.
Det er mit indtryk, at de fleste sundhedskampagner går den nemme, individfikserede og åndløse vej, der handler om at sundhed er lig med gulerødder og kalorieregnskaber - og at det er hver enkelts egen opgave at opnå den sundhed.
Så svært som det end kan forekomme, mener jeg, at det er en forenkling. Og jeg overraskes igen og igen over hvor mange mennesker, der vil nøjes med den enkle forklaring.
Nå, det kan jeg folde mig ud om meget længe. Det vil jeg - næsten - undlade... :-)
Lise
den kage var noget skrammel....kagen som holder sammen på kollegaerne, som vi grinede af...nej, det er kollegaerne der må holde sammen på kagen.....for skæres det kunne den da bestemt ikke...men super velegnet til familemedlem på 13 måneder og små bitte fingre........glæder mig at du selv kan se den i linie med ris a la manden og blommetærten.......! og så vil vi have KAGE næste gang....! kærligst
Det lyder grumt for en, der som Jeg lever efter princippet "lidt men godt" i perioder med kalorienedskæringer.. jeg vil langt hellere sætte tænderne i et lille bitte stykke fuldfed chokoladekage end en stor tallerkenfuld misforstået müslikage.. så hellere ingenting.
Jeg er ikke tilhænger af kager, der prøver at være noget, de ikke er ..med al mulig respekt for koncepter som frugtbrød og grovboller med revet æble og kanel -de kalder sig nemlig ikke kage. Der sker en slags kortslutning i hjernens lystcenter, når man er indstillet på kage og får sød bagt müsli i stedet..
Nå det var en længere svada fra en ægte kageelsker ;-)
Hej Stine,
Nemlig! Og den slags kortslutninger kan være meget farlige og ødlæggende for livskvaliteten!
Tak for svada! :-)
Lise
Hej Lise
He he.. velbekomme!
Glæder mig, at den kunne bruges -plejer ikke normalt at aflevere svadaer til fremmede første gang, jeg kommenterer på en blog ;-)
Men det er vigtigt at opretholde livskvaliteten og beskytte kageelskere mod bagt müsli :-D
...ellers ser din blog rigtig lækker ud!!
Hej igen, Stine,
Nu lærte jeg faktisk lige noget nyt og interessant: Svada er navnet på overtalelsens gudinde i romersk mytologi! Jeg ELSKER at blive klogere via kagerne! :-) Tak igen!
Lise
he he det vidste jeg ikke.. det ku' være man skulle sætte kage på skoleskemaet i folkeskolen -bare sådan et par gange om måneden, med respekt for sundheden og for at undgå grumme müslikager selvfølgelig ;-)
God idé! (Er du lærer?) Jeg har lært rigtig meget gennem min kageinteresse og det bliver bare SÅ meget sjovere, når man kan spise sig til lærdom. Og meget nemmere at huske. :-)
Den ser lidt for sund ud til at min mand ville falde for den, men så får jeg da kagen helt for mig selv. Nu som det er sommer er det da bare forfriskende med en kage der ikke vejer alt for tungt i maven.
Skal teste opskriven så kommer jeg tilbage med en kommentar igen;)
Venlig hilsen
Monet Hartberg
Hej Monet,
Prøv den endelig! Den smager slet ikke dårligt. Den havde lidt tekniske problemer med at holde sammen på sig selv, men det var nok de grove havregryns skyld, så giv endelig lyd, når du har prøvet den!
Det ser i øvrigt ud til at du har en spændende baggrund i tekniske løsninger omkring både chokolade og kage... :-)
God fornøjelse med kagen!
Lise
Jeg synes sunde kager falder godt i med tidens trend :)
Sommerhilsen
Kurt
http://www.mobilreparationer.dk/
Jeg har lige prøvet at bage denne kage med grovvalsede havregryn og banan (dog brugte jeg 100g ekstra banan) og den er top nice og holder fint sammen:-) Jeg tror ikke blommer er smattede nok til denne kage, hvorfor der nok bliver brugt moste bær i originalen.....
Send en kommentar