søndag, juli 03, 2011

Kollegakage fra Samvirke - og lidt om fristelser og sundhed

Ja, jeg lod mig friste! Jeg blev overtalt af en venlig opfordring fra Samvirke på Twitter og et lækkert billede af hindbær. (Som jeg erstattede med blommer i min version.)
Mange frugter - heriblandt blommer - bliver noget mere sure, når de bliver tilberedt; derfor lidt ekstra sukker. .
Samvirke er seriøst talerør for forbrugerstof og sund livsstil. Til forskel fra de fleste andre danske magasiner der behandler den slags emner, er der i Samvirke plads til at gå i dybden, nuancer, kritiske spørgsmål og sjove tilgange til stoffet. Det er totalt i orden.
I denne måned tema om "sød sult". Lyder det velkendt?!
De fleste danskere kender Samvirke; det er det mest læste månedsmagasin i landet. Jeg har læst bladet siden min barndom og er fuld af respekt.Og jeg lod mig altså friste til at gøre noget, som jeg ellers ikke gør, fordi Samvirke lokkede: jeg bagte deres grove kollegakage - og nu fortryder jeg bittert.
Jeg pimpede ellers kagen med både chokoladestriber...
- og chokoflødeskum...
Men nej, det virker bare ikke med en kage, der lader som om den ikke er usund. Man ender med at få det værste fra begge verdener: en kedelig kage, der alligevel ødelægger din kur. 

For at føje spot til skade tog jeg kagen med til en familiefødselsdag. Som nogen måske vil ane, er familien godt vant, når jeg tager kage med. Denne gang resulterede det i at min niece nu vil huske sin "Sweet Sixteen" som en dag fyldt med skuffelser og tårer. Jeg gør det ALDRIG mere! Undskyld A! Undskyld allesammen!
It's my party and I'll cry if I want to

Nu skal det ikke lyde som en klage over Samvirke; det er det på ingen måde. Bladet bidrager med masser af stof til eftertanke og skriver i forbindelse med opskriften på den grove kage om kagers betydning fx. som "kittet", der holder arbejdspladsen sammen. Man linker til en spændende rapport om "Mellemmåltider - en kulturanalyse af mellemmåltider på kontorarbejdspladser".

Det er snarere en klage over mig selv. Jeg blev fristet og faldt i sundhedsfælden. Det er et dårligt sted at være. Boris Andersen behandler problemstillingen i en fremragende kronik i Politiken "God smag og bordskik er den bedste slankekur", og han skriver bl.a. Det dumme er, hvis vi som følge af en overdreven fokusering på ernæringsindholdet i maden i kombination med individuelle selvkontrols-idealer helt glemmer smagsoplevelsens og måltidsfællesskabets betydning. Hørt, Boris!

Så spis dine fuldfede kager i godt selskab. Hvis ikke du har andet godt selskab end dig selv, så nyd din chokolade alligevel. Helt og aldeles. Og følg kun opskriften herunder, hvis du virkelig ikke kan finde på andet.

Grov kollegakage (- til den grove kollega?!)
  • 130 g smør
  • 130 g rørsukker
  • 2 spsk. mørk sirup eller ahornsirup
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 300 g havregryn (jeg havde kun grovvalsede; det gjorde kagen ekstra fiberrrig og sund-agtig, men det var måske skyld i at kagen ikke kunne hænge sammen...)
  • 60 g kokosmel
  • 1 tsk. bagepulver
  • ca. 5 udstenede blommer skåret i småstykker
Smelt smør, sukker, sirup og vanillesukker sammen i en kasserolle. Kom havregryn, kokosmel og bagepulver i en skål og bland det. Hæld den søde smørblanding over i skålen og bland med en ske.
Kom blommestykkerne i og bland igen.
Læg bagepapir i en bradepande på ca. 20x30 cm. Hæld "dejen" i formen og fordel den.
Pres den godt sammen.
Bag kagen ved 175 grader i ca. 25-35 minutter. Kagen må gerne blive lidt gylden.

Pynt evt. med lidt chokolade og/eller chokoladeflødeskum. (Smelt og udrør chokolade i piskefløde. Køl af. Pisk.)
Kagen forsvandt kun langsomt...
Når sandheden skal frem, så var kagen vel ikke egentlig dårlig. Den var bare usnasket, faldt fra hinanden og smagte simpelthen lidt småsundt. Og var aldeles uegnet som festkage. Som kollegakage kan den sikkert gå an. Familien refererer nu til kagen som "Müsli-kagen", og jeg er bange for at den vil indgå i samlingen af familiemadlegender på linje med en vis ris a la mande og Blommetærten fra Helvede...

En af mine favoritkager, Fattigmandskransekagen, minder lidt om müslikagen. Den prøver måske at give sig ud for at være billig, men trods alt ikke for at være sund.

13 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hm, ærgerligt at den ikke faldt i din eller familiens festlige smag.

Men vi noterer os, at du alligevel mener, at den smagte lidt småsundt. Og at den som kollegakage sikkert kunne gå an.

Og vi lader dine kommentarer gå videre til opskriftens "opfinder".

Mange hilsner, Samvirke

Lise Lotz sagde ...

Hej Samvirke,

Lad mig lige præcisere: det er ikke ment som en kompliment, når jeg siger om en kage, at den smager småsundt!

Når det er sagt, vil jeg også understrege, dels at jeg overdriver lidt i min beskrivelse og dels at der ikke er noget særligt galt med netop den kage. Jeg prøver bare at lægge lidt spot på det absurde i at forsøge at koble kager og sundhed.

Kager er ikke og skal ikke være sunde. Hvis man bevæger sig i den retning risikerer man at havne i "det franske paradoks", som omtales i kroniken, som jeg henviser til.

Det er mit indtryk, at de fleste sundhedskampagner går den nemme, individfikserede og åndløse vej, der handler om at sundhed er lig med gulerødder og kalorieregnskaber - og at det er hver enkelts egen opgave at opnå den sundhed.

Så svært som det end kan forekomme, mener jeg, at det er en forenkling. Og jeg overraskes igen og igen over hvor mange mennesker, der vil nøjes med den enkle forklaring.

Nå, det kan jeg folde mig ud om meget længe. Det vil jeg - næsten - undlade... :-)

Lise

Anonym sagde ...

den kage var noget skrammel....kagen som holder sammen på kollegaerne, som vi grinede af...nej, det er kollegaerne der må holde sammen på kagen.....for skæres det kunne den da bestemt ikke...men super velegnet til familemedlem på 13 måneder og små bitte fingre........glæder mig at du selv kan se den i linie med ris a la manden og blommetærten.......! og så vil vi have KAGE næste gang....! kærligst

Chokoladesansen sagde ...

Det lyder grumt for en, der som Jeg lever efter princippet "lidt men godt" i perioder med kalorienedskæringer.. jeg vil langt hellere sætte tænderne i et lille bitte stykke fuldfed chokoladekage end en stor tallerkenfuld misforstået müslikage.. så hellere ingenting.

Jeg er ikke tilhænger af kager, der prøver at være noget, de ikke er ..med al mulig respekt for koncepter som frugtbrød og grovboller med revet æble og kanel -de kalder sig nemlig ikke kage. Der sker en slags kortslutning i hjernens lystcenter, når man er indstillet på kage og får sød bagt müsli i stedet..

Nå det var en længere svada fra en ægte kageelsker ;-)

Lise Lotz sagde ...

Hej Stine,

Nemlig! Og den slags kortslutninger kan være meget farlige og ødlæggende for livskvaliteten!

Tak for svada! :-)

Lise

Chokoladesansen sagde ...

Hej Lise

He he.. velbekomme!
Glæder mig, at den kunne bruges -plejer ikke normalt at aflevere svadaer til fremmede første gang, jeg kommenterer på en blog ;-)

Men det er vigtigt at opretholde livskvaliteten og beskytte kageelskere mod bagt müsli :-D

...ellers ser din blog rigtig lækker ud!!

Lise Lotz sagde ...

Hej igen, Stine,

Nu lærte jeg faktisk lige noget nyt og interessant: Svada er navnet på overtalelsens gudinde i romersk mytologi! Jeg ELSKER at blive klogere via kagerne! :-) Tak igen!

Lise

Chokoladesansen sagde ...

he he det vidste jeg ikke.. det ku' være man skulle sætte kage på skoleskemaet i folkeskolen -bare sådan et par gange om måneden, med respekt for sundheden og for at undgå grumme müslikager selvfølgelig ;-)

Lise Lotz sagde ...

God idé! (Er du lærer?) Jeg har lært rigtig meget gennem min kageinteresse og det bliver bare SÅ meget sjovere, når man kan spise sig til lærdom. Og meget nemmere at huske. :-)

Monet Aasted sagde ...

Den ser lidt for sund ud til at min mand ville falde for den, men så får jeg da kagen helt for mig selv. Nu som det er sommer er det da bare forfriskende med en kage der ikke vejer alt for tungt i maven.
Skal teste opskriven så kommer jeg tilbage med en kommentar igen;)

Venlig hilsen
Monet Hartberg

Lise Lotz sagde ...

Hej Monet,

Prøv den endelig! Den smager slet ikke dårligt. Den havde lidt tekniske problemer med at holde sammen på sig selv, men det var nok de grove havregryns skyld, så giv endelig lyd, når du har prøvet den!

Det ser i øvrigt ud til at du har en spændende baggrund i tekniske løsninger omkring både chokolade og kage... :-)

God fornøjelse med kagen!

Lise

iphone reparation sagde ...

Jeg synes sunde kager falder godt i med tidens trend :)


Sommerhilsen

Kurt
http://www.mobilreparationer.dk/

Anonym sagde ...

Jeg har lige prøvet at bage denne kage med grovvalsede havregryn og banan (dog brugte jeg 100g ekstra banan) og den er top nice og holder fint sammen:-) Jeg tror ikke blommer er smattede nok til denne kage, hvorfor der nok bliver brugt moste bær i originalen.....