mandag, juni 13, 2011

En rose er en rose er en rose* - og den er det især lige nu

I hvert fald hvis vi taler om hybenroser. Hybenroser kan bruges til mange forskellige ting, men duften og farven er så rosenagtig  (Tak til Claus Meyer for inspirationen i Politiken!), at det halve kunne være nok.
Sukkerkogning er en blanding af kunst og videnskab. Dagens sirup blev kogt til ca. 108 grader - en let/tynd sirup.
Hybenroser vokser nærmest som ukrudt rigtig mange steder i landet, landet, men jeg har aldrig tænkt på, at rosenbladene er så velegnede til både dette og hint.

Jeg har tænkt på, at jeg ikke har nogen have med roser og det ærgerlige i, at rigtig mange haveroser ikke har nogen duft. Jeg har også tænkt, at dem, som jeg kender, der har duftende roser i haven, nok ikke vil lade mig komme på "høst"-besøg, hvor jeg river hovederne af de fine blomster.
Før.
Efter.
Så har jeg tænkt på, at det er pokkers, at det er så forbandet besværligt, at rense hyben, for jeg er ret vild med hybensuppe, og at nu må jeg snart til Sverige igen, hvor man kan få herlig hybensuppepulver i ethvert supermarked.

Men nu har jeg altså også tænkt på, hvor mon den nærmeste hybenrosebusk, som jeg kan plyndre, er? Jeg bor midt inde i København, så det er alligevel ikke helt nemt at støve en busk op. I hvert fald ikke, når man er under tidspres. De blomstrer kun ganske kort tid. Så jeg snød lidt: jeg tog en tur til provinsen.** Og Vupti:
I løbet af ganske få øjeblikke havde min veninde og jeg - og vores lille cyklende hjælper - samlet to gode posefulde.

Bonusoplevelse: en fladmast solsort. Man kommer bare SÅ meget i kontakt med naturen, derude i provinsen!
Jeg har plottet mit ikke spor hemmelige plukkested ind på kortet herunder. Hvis du kender et godt sted - eller flere - er du velkommen til at være med i et åbent samarbejde om at lave et nyttigt kort. Jeg er meget interesseret i hybenrosesteder i københavnsområdet - gerne helt inde i byen. (Jeg er ikke bange for partikelforgiftning; jeg er sikker på at mine daglige cykelture gennem byen er langt mere farlige i den retning end 100 gram rosenblade.)

Vis Hybenroser på et større kort

Da vi kom hjem med vores høst bredte vi den ud på et par bageplader og lod den stå i nogle timer. Det gav diverse småkryb tid til at stikke af inden sukkerdøden ville ramme dem.
Løøøøøøb!
Og vi kunne sortere og nyde den herlige duft.
Hybenrosesirup
  • 5 dl sukker
  • 3 dl vand
  • 2 spsk (æblecider-)eddike
  • Nogle håndfulde hyberoseblade
Kom sukker, vand og eddike i en gryde. Kog det indtil det har nået en temperatur på ca. 108 grader. Et sukker-/bolchetermometer er en dejlig ting at have!
Vand, sukker og eddike
... bliver til sirup.
Hvis du koger det mindre, bliver siruppen tyndere; hvis du koger længere, bliver den tykkere. Jeg valgte en relativt lav temperatur at slutte på, fordi så er det nemmere at fiske rosenbladene op af siruppen igen, når den er blevet kold. Det er ikke SIKKERT, at jeg vil tage dem op, for de er så yndige, men HVIS jeg vil, skal al siruppen helst ikke følge med op.

Tag siruppen af varmen og kom rosenbladene ned i varmen. Rør rundt og hæld rosensiruppen i et glas og lad den køle af. (Jeg gjorde det lidt omvendt, fordi jeg ville have siruppen i små glas: jeg kom rosenbladene i glassene og hældte siruppen over. Jeg er sikker på, at det virker.)


Glassene er fra Søstrene Grenes til vistnok kr. 6,97 pr. stk. Der blev sirup nok til tre glas à 1½ dl.
Når siruppen er kølet af - den burde iflg. Claus Meyer trække i 12 timer, men hvem har tid til dét, når solen skinner, og isen og jordbærrene er klar?! - kan den bruges fx. på en portion jordbær med vanilleis. Jeg ved af stensikker erfaring, at det smager guddommeligt, selvom siruppen knap nok er blevet kold! (Selve rosenbladene er faktisk ikke så superspændende at få i munden, men de ser så fine ud. Det er et af livets små dilemmaer: skal bladene op - eller blive i?!)

*Gertrude Stein i digtet "Sacred Emily" fra 1913.
** Og ja, der blev også tid til en fragilité fra Corner.

4 kommentarer:

Lene sagde ...

Hold nu op, hvor ser det godt ud! Og smukt! Det er en utrolig god værtinde-gave.
Hvis rosenbladene holder farven når de ligger i siruppen, så vil jeg helt sikkert lade dem blive i :-)
Hilsen Lene

Lise Lotz sagde ...

Hej Lene,
Ja, de ser fine ud, ikke? Jeg har allerede netop givet det ene glas væk. Så er der kun to tilbage til mig...

Lise

Anonym sagde ...

Hvis ikke jeg husker meget galt er der masser af hybenbuske på Amager Fælled!

Lise Lotz sagde ...

Hej Anonym,

Tak for tippet! Jeg har nu også konstateret i løbet af sommeren, at der ikke er så meget grund til rosenpanik som jeg troede: de blomstrer jo i LAAAANG tid. Selv nu kan man finde blomster.

Men tak igen. :-)

Lise