Jeg har været i fint selskab i dag. Fødevareministeriet inviterede til lancering af en ny bog, "Historien om danskernes mad i 15.000 år", og jeg faldt tilfældigvis over invitationen på nettet og tænkte "Det er lige noget for mig!" Jeg er jo ikke KUN interesseret i kager, men også i kulturhistorien omkring dem. Og i den danske madkultur i al almindelighed.
En invitation, der lokkede med tale om madkultur, smagsprøver og et gratis eksemplar af bogen fik mig til at bide hovedet af al skam og tilmelde mig, selvom jeg hverken underviser i hjemkundskab, er videnskabsjournalist, fødevareeksportør eller andet i den stil. Men jeg er jo Madblogger!
Lidt før kl. 14 holdt jeg tidlig fyraften og trodsede snevejret med min - netop snehvide - cykel. (Københavnersnehvid, that is.) Arrangementet blev afholdt i restaurant "søren k" i Den sorte Diamant, Det kongelige Bibliotek.
Lad mig gøre en lang historie kort, så vi kan nå frem til kartoffelbuddingen: Fødevareministeren holdt en glimrende festtale om den glæde og gavn, som vi kan have af "gammel mad" - som jo ellers normalt er enhver fødevareministers skræk. Museumsdirektør Peter Bavnshøj og museumsinspektør Bettina Buhl - bogens forfatter - fra Dansk Landbrugs-museum, Gl. Estrup, der har samarbejdet med ministeriet om udgivelsen af bogen talte også. Kokken fra "søren k" varmede os op til smagsprøverne. Og så var der vikingebrød, mælkepunch, mandelsuppe, pebernødder og kartoffelbudding. Det lyder lækkert, ikke? Eller?
I selve bogen, som vi alle havde fået mellem hænderne og bladrede lystigt i, står der med dejlig selverkendelse, at kartoffelbudding er en kage, der har navnet imod sig. Og det må man sige ja til. Navnet er noget mere blævrende og bekymrende end kagen.
Kagen var fuld af mandler, serveret med frugtsovs og ikke spor tosset, og da verden er så heldigt skruet sammen, at jeg tilfældigvis havde en god ladning kogte kartofler i køleskabet fra aftensmaden i går, så breder der sig nu en liflig duft af kartoffelbudding i mit køkken. (Kagen har den - for nogen - vigtige egenskab, at den ikke indeholder mel.)
Jeg er spændt på, om min udgave bliver ligesom den fra tidligere på dagen. Opskriften er nemlig ikke meget udførlig. Her er, hvad jeg gjorde:
Kartoffelbudding fra 1844
- 500 g kogte kartofler
- 150 g smør
- 250 g sukker
- 6 æggeblommer
- reven skal af en citron
- lidt kanel (den oprindelige opskrift siger kardemomme; jeg havde friskkværnet kanel til overs fra forleden og lavede derfor "en variation")
- 150 g mandler
- 6 æggehvider
Skold og smut mandlerne.
Hak dem groft. Smelt smørret, og hæld det over de revne kartofler. (I bogen står der "Kartofler bages i smør. " ?? Jeg lunede smør-kartoffelblandingen lidt i mikroen, så smørret blev optaget i kartoflerne.)
Tilsæt sukker, æggeblommer, citronskal, krydderi og mandler og rør massen sammen.
Pisk æggehviderne til de er helt stive og vend dem forsigtigt i kartoffelmassen.
Hæld dejen i en rund springform, der er smurt - eller foret med bagepapir.
Bag i ca. 45 minutter ved 180 grader. Den skal være nogenlunde fast også i midten.
Jeg tog lige nu kagen ud af ovnen. Nøj! Den ser god ud!
Jeg tror, at den vil have godt af at køle lidt af inden den bliver skåret ud. Det passer fint, så kan jeg få klemt noget aftensmad ind i programmet og få tid til at lave en frugtsovs. Jeg vil i dagens anledning vælge kirsebær!
Bogen, "Historien om danskernes mad i 15.000 år", er sjovere indeni end grønkålsfotoet på forsiden lader ane. Den kan ifølge fødevareministeriet hjemmeside købes hos Landbrugsmuseet for kr. 148, men webshoppen dér er mildt sagt ikke særlig overskuelig. Godt, at jeg var VIP i dag og HAR fået min bog...
Efterskrift: Prøvespiserne er gået hjem. Kagen fik fine ord med på vejen! Den kan varmt anbefales.
4 kommentarer:
Dejligt at høre om arrangementet! Jeg overvejede kort at tage med, men jeg har lang arbejdsdag om torsdagen og skal til boksning om aftenen, så det passer mig rigtig dårligt.
Men mon ikke den bog skal skrives på ønskesedlen... ;-)
Det lyder ret spændende med kartoffelbudding - og ja, navnet er ikke sååå tiltalende :-D
Hej Piskeris, ja, nu ved du lidt om, hvad du gik glip af! Skriv roligt bogen på ønskesedlen. Den er ren fornøjelseslæsning med masser af gode billeder til at illustrere madkulturens udvikling.
Lise
Øv - jeg var der også og fik slet ikke hilst på dig. Håber vi en dag mødes derude i den anden verden :-)
@Dorthe: some day... :-)
Send en kommentar