mandag, november 22, 2010

Desserternes periodiske system - et Arla-P.S.

Lige en ting mere fra Arlabesøget.

Den store mejerikoncern har et fantastisk og helt nyt domicil. Desværre nåede vi ikke en rundtur i huset, men den del af huset, som jeg fik set, var forrygende. Der var bl.a. en central foyer med MEGET højt til loftet. Jeg tror sagtens, at Rundetårn kunne være der - og rummet var rart at være i!

Der var tydeligvis gjort en del ud af udsmykningen over alt, og jeg bed især mærke i én ting: en plakat med alverdens desserter organiseret i deres eget periodiske system. Smukt illustreret naturligvis. Nøj, hvor ville jeg gerne have sådan én på væggen!
(Jeg har brugt mine ellers ret udmærkede Google-evner, men har ikke fundet et sted, hvor jeg rent faktisk kan købe plakaten. Den er fra ´80-erne og derfor meget svær at opstøve. Hvis nogen ligger inde med gode ideer til at få fat i den er jeg meget modtagelig. Kunstner: Naomi Weissman. Illustrator: Susan Stanley.)
 

 

Desserterne er organiseret med navn - på latin - med kalorieindhold i stedet for atomvægt anført i hjørnet af hvert billede. Man har fundet desserter med navne, der passer lidt til de forkortelser for rigtige grundstoffer, som har deres rigtige placering i tabellen. Supercool!

17 kommentarer:

Signe sagde ...

Den er da enormt fed!
Du kunne måske prøve at kontakte plakatmuseet i den gamle by, det kan være at de kender til den- og ved hvor den kan skaffes?

Camilla (Himmelske Kager) sagde ...

Virkelig cool! Jeg kunne engang det almindelig periodiske system udenad dengang jeg læste biokemi på universitetet. Det må jeg tilstå at jeg ikke kan mere. Men måske skulle jeg øve mig på desserternes periodiske system - det lyder mere tiltalende :-)

Lise Lotz sagde ...

Hej Signe,

Ja, ikke?! Tak for tippet. Jeg arbejder på sagen. :-)

Lise

Lise Lotz sagde ...

Hej Camilla,

God plan. Jeg giver lyd, hvis jeg finder plakaten; så kan vi begge to købe en og lære den udenad. :-)

Lise

Signe sagde ...

Kære Lise
Sådan en har jeg da også behov for. Jeg kan tilslutte mig Camilla - da jeg læste farmaceut kunne jeg også det periodiske system uden ad. Så når du finder den må du meget gerne give lyd og jeg skal gerne gøre tilsvarende, hvis jeg støver den op.
Kage og kemi er nu generelt en god sammenblanding - det forklarer en del om hvad der smager godt og hvorfor.
Signe

Lise Lotz sagde ...

We have a deal!

Lise

Maja sagde ...

Hej Lise og mange tak for sidst og for dine indlæg fra bloggerarrangementet. Tove Færch fra Køkkenbloggen er ude at rejse - jeg er sikker på, at hun også kan hjælpe med at opklare, hvor den indrammede plakat i sin tid kom fra:-)

Lise Lotz sagde ...

Hej Maja, selv tak for et storslået arrangement! Jeg spurgte faktisk Tove om plakaten, og hun kunne allerede der fortælle, at plakaten er gammel og sikkert svær at skaffe. Jeg skrev til et kemisk firma i Canada, som dukkede op, da jeg googlede plakaten. Firmaet var opkøbt/nedlagt forlængst, men der sad en dame i den anden ende af emailadressen, som kunne fortælle, at hun tidligere havde uddelt plakaterne til kunder. Den sidste dog for 4-5 år siden. :-(

Jeg har også skrevet til Plakatmuseet, men har ikke hørt noget.

Jeg vil lade sagen "simre" - måske sker der pludselig et gennembrud... :-)

Lise

P.S. Hvis der bliver et madbloggermøde hos Arla en anden gang - og jeg har mulighed for at deltage - håber jeg, at der kunne blive tid til den rundvisning i huset, som vi ikke nåede: det er en fantastisk bygning med masser af gode overraskelser. Der er helt tydeligt nogen, der har tænkt sig om, og de tanker ville jeg gerne vide mere om...

Maja sagde ...

@Lise: Du skal være hjertelig velkommen til at komme igen - anytime - og jeg beklager, at du ikke nåede med på den lyn-rundvisning, jeg nåede at give nogle af deltagere. Der er helt rigtigt tænkt tanker og åben kommunikation ind i huset, der kun er 6 måneder gammelt. På MUMS videoen http://www.youtube.com/watch?v=4MzRvp7KoZs
kan man i øvrigt fornemme lidt af "atriet", det store magiske rum, som jeg også er helt vild med. Tror nu ikke, at Rundetårn helt kan være derinde:-)

Lise Lotz sagde ...

@Maja: ved du om byggeriet er anmeldt i nogle af de store aviser? Jeg ved, at Politiken somme tider anmelder den slags interessante domiciler mv., men jeg kan ikke finde noget online...

Lise

Maja sagde ...

Hej Lise,
Der har selvfølgelig været skrevet om byggeriet lokalt og jeg mener også, at bygningen har været indstillet til en arkitektonisk pris i Århus kommune ( men vandt ikke)

Tove Færch sagde ...

De periodiske system-plakater er anskaffet før min tid i Karolines Køkken (selv om jeg havde 17 års jubilæum i går - suk!). Men jeg prøver at kontakte en tidligere kollega og vender tilbage, hvis hun kan hjælpe.
Jeg er meget glad for at I kan lide dem, for de har faktisk levet et meget stille liv på baggangen et par år, men kom frem på hæderspladsen i smagslokalet da vi flyttede ind i det nye hus :-D

Lise Lotz sagde ...

@Tove: Jeg krydser fingre for et gennembrud i sagen... :-)

Lise

Tove sagde ...

Vi kommer desværre ikke længere en dette her. Sanne Muncken skriver til mig: "Vi - Anne Mette (Navne) og undertegnede - så dem under et besøg på et forlag lidt syd for San Francisco, i 1992. Forlaget havde et stort, lækkert køkken, hvor de udviklede og testede opskrifter. Da vi kom forbi var de i gang med nogle madfotograferinger. Vi forelskede os i "plakaterne", købte en serie og fik dem eftersendt."

Lise, jeg ved ikke om det kan hjælpe dig i din videre research, men pøj, pøj :-D

Maja sagde ...

Lise,
Du får lige endnu en kommentar på dette indlæg. Her er et link til fortællingen om det nye kontorhus:http://vimeo.com/15597154
Rigtig god weekend
Maja

Lise Lotz sagde ...

Tak, Maja! Så kan jeg kigge på Solstrålen, når det er koldt og mørkt udenfor. :-)

Og tak Tove! Jeg tænkte nok, at plakaten bliver svær at opstøve. Men jeg har ikke givet op!

Lise

Lise Lotz sagde ...

Opdatering 9. januar 2011: Jeg har haft en korrespondance med et firma, VMS (http://www.vms-online.com/Default.aspx), som har dessertplakaten og et par i samme serie med hhv. grønsager samt frugter og nødder i deres sortiment. Dessertplakaten er i gang med at blive genoptrykt, men VMS kan ikke give nogen dato for hvornår de nye plakater er klar. Bl.a. fordi kunstneren åbenbart har forlagt det originale materiale... Men der er altså stadig håb!