mandag, november 22, 2010

Når jeg hører ordet "sund", afsikrer jeg min flødeskumssprøjtepose...

Især hvis jeg hører ordet i sammenhæng med kage eller dessert. Men samtidig bryster jeg mig af et åbent sind, og jeg kan nu pludselig konstatere, at jeg flere gange har lavet den lille "sunde" eftermiddagssnack, som blev udviklet i Karolines Køkken i forbindelse med et antal madbloggeres besøg hos Arla den 6. november.
 Andre madbloggere har skrevet om besøget, så det vil jeg ikke gå dybt ind i. Læs fx. hos Madbevægelsen (foromtale), Klidmoster (bl.a. om at sluge kameler) Madarkitekterne (bl.a. om presset and), Gastronomibloggen (bl.a. om goodiebag'en), Foodfanatic (m. opskrift på Tornedos Rossini som snack). Kort kan jeg sige, at det var en herlig dag.

Tilbage til den sunde snack. Vi blev underholdt med foredrag og workshops, morgenmad og frokost og så var der også lagt op til eftermiddagskaffe med sundt tilbehør. Nedtur! I løbet af dagen kunne vi dog selv komme med input til kaffeanretningen, så jeg fik mig et alvorsord med den søde og dygtige dame i køkkenet. (Jeg har desværre glemt hendes navn.) Tak til Klidmoster for huske-hjælpen: Elisabeth Christensen.

Jeg tror faktisk godt, at hun forstod min indvending mod hele sundhedsræset. Jeg prøvede i hvert fald at lufte min ærgrelse over, at det er nødvendigt at blande sundhed ind i alting. Også ind i ting, hvor det ved Gud ikke hører hjemme. Mad er så meget mere end næringsindhold og vitaminer, mere end fedtenergiprocenter og gennemsnitlig forventet levealder. Mad er kultur, samvær og jord under neglene. Mad er nydelse, tidsfordriv og virkelighedsflugt. Mad er trøst, status og et middel til at binde mennesker sammen.

Jeg tror faktisk, at hver gang vi taler, skriver, læser om sundhed som dét, som mad kan/skal/bør give os eller tage fra os, fjerner vi os skridt for skridt fra det, som vi drømmer om. Nemlig et godt liv med god mad - uden samvittighedskvaler til at give det hele en bitter smag.

Og vi fik en dejlig eftermiddagssnack. En rugbrødstoast med æble og kanel. Som jeg altså har lavet flere gange nu. Fordi den smager godt - jeg er i forvejen vild med ristet rugbrød - og fordi den giver mig en god anledning til at bruge mine Ingrid Marie æbler. Jeg spiser kun Ingrid Marie rå, når æblerne er HELT friske, sprøde og saftige. Det er de kun i kort tid, og derefter er de bedst tilberedt. Og så har jeg en herlig sandwichtoaster med en stor grillplade (3-i-1 fra OBH Nordica), så jeg kan lave ordentlige toasts, der ikke bliver mast i kanterne.

Rugbrødstoast med æble og kanel
  • 2 skiver groft rugbrød
  • smør
  • tynde æbleskiver
  • kanelsukker

Jeg var - for første gang i mit voksenliv, tror jeg - løbet tør for stødt kanel. "Tilfældigvis" lå jeg inde med indtil flere poser hel kanel - både ægte kanel og den billigere cassia - så min rugbrødstoast blev pludselig ekstra eksklusiv - med friskkværnet kanelsukker. Kanel fra pose kan sagtens bruges. Frisklavet er ikke nødvendigt.


(Det er smørret til gengæld! Du er ikke min ven, hvis du ikke bruger smør i din rugbrødstoast!)

5 kommentarer:

Malou Klidmoster sagde ...

Åh, Lise - jeg måtte skraldgrine flere gange mens jeg læste det her indlæg :-D

Du har helt ret: alt den snak om sundhed kan få en til at gå i den helt modsatte grøft. Men sikke nogle lækre toast, jeg går også og planlægger at lave nogen når jeg får toastmaskinen op fra kælderen.

Den rare dame fra Karolines Køkken hedder Elisabeth Christensen så vidt jeg husker :-)

Lise Lotz sagde ...

Hej Malou,

Tak! Jeg har indføjet navnet.

Så du er kommet op fra sofaen?! Eller har morfinen mon hjulpet grinet lidt på vej? :-)

En anden ting, som kan få mig i grøften, er al den snak om "gode råvarer". Når nu rigtig mange danskere ikke kan lave mad! En eller anden dag finder jeg en kagevinkel på den historie...

Lise

Malou Klidmoster sagde ...

Hej igen :-)

Jo tak, det går noget bedre nu - dog sidder jeg stadig i sofaen med tasteturet i skødet.

Ak ja - 'de gode råvare' - don't get me startet to :-D

Maja sagde ...

Jeg er også helt vild med din afsikrede flødeskumssprøjtepose:-)
Har endelig fået samlet præsentationerne fra dagen - se link til slideshare.net på dette link: http://www.arla.dk/Arla-Forum/Blogs/Omtanker/Dato/2010/11/Abne-dore-giver-energi-og-inspiration/

Lise Lotz sagde ...

Tak, Maja, for både pæne ord og slides fra madbloggerdagen.

Lise