onsdag, januar 30, 2008

Kyndelmisse, fastelavn og pandekager

Helligdagene ligger tæt! Allerede på søndag ligger en meget tidlig fastelavnssøndag; så vil der være anledning til fastelavnsboller og andet guf. Men fasten, som fastelavn oprindeligt var indledningen til, begynder først onsdagen efter, askeonsdag. En alvorstung dag, hvor man angrede sine synder og lod sig drysse med aske.

Tirsdagen forinden var til gengæld sidste chance for at æde igennem inden de fyrre dages faste frem til påske. Derfor kaldtes denne dag Fede Tirsdag eller Hvide Tirsdag, fordi de fine hvide råvarer fra forrådskammeret var forbudt i fastetiden: hvedemel, æg, smør, mælk, fedt flæsk. Dem kunne man jo så passende nok lave et festmåltid af og det kunne så blive til pandekager. I mange lande kaldes denne dag ligefrem Pancake Day, og i Danmark er det en af de traditioner, som man fra forskellig side - fx. Tefal; pandefabrikanten og Maizena, der producerer bageprodukter - forsøger at genindføre. Se Pandekagedagen.dk

Fede Tirsdag hedder på udenlandsk Mardi Gras, og det er netop også navnet på karnevalsfestlighederne i fx. New Orleans og Rio. Og helt efter planen slutter de natten til askeonsdag.

Næsten oven i fastelavn ligger Kyndelmisse, som altid ligger den 2. februar. Kyndelmisse ligger 40 dage efter jul og er en gammel midvinterfest. (De evigt tilbagevendende 40 dage henviser til de 40 dage, som Jesus tilbragte i ørkenen og hvor han blev fristet af Djævelen. Se i Det Nye Testamente Lukas 4,1-13)

Denne dag velsigner man i katolske lande de lys, som skal bruges i kirken i det kommende år ved en Candle Mass = Kyndel Misse. Der er også tradition for at spise pandekager til Kyndelmisse; måske fordi en pandekage kan ligne solen, som ellers er så langt væk, men ellers kan jeg anbefale Navettes; den lille franske bådformede kage, som jeg har lagt opskriften til på min hjemmeside KageKageKage.

tirsdag, januar 15, 2008

Mantecados - spanske jule-krumme-kager





En kagehistorie fra juletiden: min søns far var et par dage i Danmark for at være sammen med junior og for at holde jul hos sin mor - sønnikes søde farmor. Han bor og arbejder i Spanien. Da knægten skulle hjem igen var den stolte far med, og han havde en lille hilsen med fra Spanien, og jeg tror, at jeg blev gladere for den end han havde forestillet sig: han havde en lille pose forskellige mantecados til mig og det synes jeg var en helt vildt god julegave. Kagerne var pakket individuelt i fint papir. Desværre nåede jeg kun at få taget et billede af de sidste; de andre forsvandt inden jeg nåede at tænke tanken. Men jeg havde altså kun åndsnærværelse til at tage billede af kagerne indpakket i det fine papir; da det kom af var kameraet uinteressant...

Jeg kendte ikke kagerne i forvejen, så - kagenørd som jeg er - derfor gik jeg straks til min ven Google for at blive lidt klogere på, hvad det var, jeg havde fået mellem hænderne. Mantecados er åbenbart en central del af den søde del af spansk juletradition. Det er en særlig kage, der krummer og går i stykker så let som ingenting. Derfor beskyttes de af indpakningen. De findes i adskillige varianter og smager himmelsk!

Jeg fandt uden problemer en opskrift - med instruktionsvideo! på food.about.com - som jeg har afprøvet. Kagerne blev gode, men desværre ikke helt rigtige. De rigtige er bløde på en helt særlig måde, og mine blev krummende, men sprøde; faktisk lidt som kardemommesneboldene.

Opskriften, som jeg fulgte, kommer her:

225 g "shortening" (Jeg brugte palmin, som jeg ellers aldrig har prøvet at bage med. Næste gang prøver jeg med smør.)
1,25 dl (raps-)olie
175 g sukker
2 æggeblommer
1 tsk anisekstrakt
skal af 1 citron
2 tsk citronsaft
1/4 tsk kanel
1/4 tsk bagepulver
ca. 600 g mel
ægghvide til pensling

Pisk fedtstoffet og indarbejd olien. Når det er en ensartet masse tilsættes sukker; derefter æggeblommerne, anisekstrakten, citronskal og -saft og kanel. Tilsæt mel og bagepulver. Dejen skal ende med at ligne "fugtige krummer".

Man kan forme kagerne med hænderne - godt og vel valnøddestore, flade kager - eller man kan gøre som jeg så i en instruktionsvideo på Youtube (http://youtube.com/watch?v=S3vjcGYF7SM)nemlig at rulle dejen ud og stikke kagerne ud med en småkageudstiksform. Det gik som en leg.

Hver småkage pensles med æggehvide og bages i ovnen ved ca. 160 grader i ca. 25 minutter. (Jeg har efterfølgende læst, at man endelig ikke må bage kagerne for længe; de må IKKE blive brune, for så bliver de sprøde. Det forstår jeg ikke helt, for de autentiske kager var BÅDE lysebrune OG bløde. Jeg må bage dem igen, men lige nu har jeg kagekassen fuld...)

Skakternet kage - en opfølgning




Inden jul fik jeg afprøvet en anden af mine nye kage-gadgets: forme og indsats til en skakternet kage. Jeg lavede bare en sandkagedej og farvede den ene halvdel med kakao. Dejen strakte desværre kun til to lag, men effekten var ikke til at tage fejl af. Selve kagen var lidt kedelig efter min smag, selvom jeg gav den noget choko-orangefyld og fint overtræk. Så næste gang jeg laver den skal det være med en lidt mere interessant dej...

Gitterruller - man er vel lidt nærig...


På isabellasmith.com har jeg længe luret på en gitterrulle (http://www.isabellasmith.com/ecommerce-products/view?product_id=4086); altså en tingest, som kan bruges til at lave fine gitterlåg på tærter. Nu ser jeg lige at den er kommet på udsalg til kr. 49, men den har kostet kr. 79 - hertil kommer kr. 54 i porto - og det synes jeg var for dyrt. Derfor har jeg - igen - været på Ebay for at handle.

I går fik jeg TO gitterruller med posten, sendt helt fra Hong Kong. De har kostet mig i alt kr. 109,29. Desværre havde den ene en lille skade, så jeg har skrevet til sælger, men anyhow er det altså billigt! Og jeg kan måske give den ene til min onkel Ole, som har vist interesse for kager med gitterlåg i almindelighed og for mine kager i særdeleshed... Jeg glæder mig helt vildt til at afprøve apparatet!