lørdag, august 18, 2012

Uperfekte Macarons de marrons og et stort tillykke til Julia Child

Fint skal det være. Fransk skal det være. Og forsinket skal det åbenbart også være.
Julia Child, den legendariske husmorkok, der bragte den franske kogekunst til USA ikke mindst igennem den murstenstunge kogebog Mastering the Art of French Cookingville være fyldt 100 år den 15. august. Stort tillykke!

Jeg afslører gerne, at jeg ikke kendte en masse til Julia Child ud over det mest overfladiske indtil forleden. Mit hjerte banker ikke specielt for fransk kogekunst, og tanken om finere gastronomi udsat for en amerikansk husmor har ikke just vakt min interesse. På mange måder er det fristende at kalde Julia Child for den amerikanske udgave af Danmarks egen Kirsten Hüttemeier (eller vice-versa). De to kvinder var temmelig præcist samtidige og var kendte både for deres kogebøger og deres tv-optrædener. Julia Child brugte dog ikke skåneærmer.

Jeg har længe gerne villet se filmen, Julie & Julia, der havde premiere for et par år siden. Jeg har været lidt tilbageholdende, fordi Meryl Streep spiller den ene hovedrolle. Hende har jeg det lidt svært med.

Filmen skildrer en parallelhistorie om den kendte Julia og en ukendt blogger Julie Powell, der beslutter sig for at koge sig igennem den omfangsrige, klassiske kogebog i løbet af et år. Og at skrive om det hele sideløbende, ikke mindst.

Bloggervinklen fik det hele en anelse closer to home, og den runde fødselsdag gav anledningen, som jeg havde brug for. Nu har jeg set filmen.
Det er - i mine helt subjektive øjne - en af den slags film, som har en ok tematik og dramaturgi, karakterer, som kunne være interessante og dygtige skuespillere på rollelisten, men som alligevel ikke er specielt fantastiske - som film betragtet. Det er en film, som jeg virkelig gerne ville holde meget af, men som jeg fornemmer, at jeg især vil huske med hjernen.

Meryl Streep er faktisk ret morsom og nuanceret som Julia Child, hvorimod Amy Adams, som jeg ellers har været fascineret af i andre film, spiller Julie Powell, så hun i hvert fald ikke frister mig til et nærmere eller dybere bekendtskab. Hun overbeviser mig ikke om, at hun rent faktisk kan lide at lave mad. Det er ikke nok, at vise hende i venlig samtale med slagteren.

Måske opponerer jeg lidt, fordi ideen om at lave mad ved at følge opskrifter STRENGT er mig så fremmedartet og eksotisk, at jeg slet ikke kan identificere mig med kvinden, der gør det. Og det, altså identifikation, skal der til, hvis man skal knytte sig mere følelsesmæssigt til en filmkarakter.
   
Filmen og forskellige Julia Child-klip, som jeg har fundet på YouTube, har dog vist mig Julia Child som et interessant bekendtskab, der er værd at hæfte sig ved. Hun er nemlig herligt uhøjtidelig og i hvert fald et stykke af vejen en uforfærdet ikke-perfektionist. "But you can always put it together. You're alone in the kitchen, so who is going to see?!" At hun bag kulisserne også var en meget grundig tekniker er en anden og måske mindre kendt side af hende.

Julias grandnevø Alex Prud'homme var medskribent på hendes erindringer My life in France, der dannede grundlag for filmens Julia-del, og han skrev en fin opsummerende artikel Mastering the Art of Julia Child i New York Times efter hendes død. Julia Child døde som 91-årig i 2004.

Til ære for Julia har jeg bagt macarons på kastanjemel og med kastanjecreme-ganachefyld. Det lugter lidt ekstra af Frankrig, synes jeg. De blev ikke perfekte, men som Julia også sagde ofte: Never apologize!

Kastanjemacarons - Macarons de marrons
(ca. 12 store. Der kan blive mange flere, hvis du laver dem mindre end jeg gjorde!)

3 æggehvider
65 g sukker
85 g kastanjemel
150 g flormelis

Jeg har beskrevet arbejdsgangen omkring macarons flere gange tidligere, bl.a. her i min lange blogpost Franske macarons - hvor svært kan det være? og proceduren er helt den samme med kastanjemel i stedet for mandelmel.

Kastanjecreme-ganache

50 g lys chokolade
50 g mørk chokolade
100 g sødet kastanjecreme, creme de marrons

Smelt chokoladen sammen over vandbad. Rør kastanjecremen i chokoladen. Kom ganachen i en sprøjtepose med en stor rund tylle, og læg de små kager sammen to og to omkring en passende mængde udsprøjtet creme.

Opbevar kagerne på køl.

Ingen kommentarer: