torsdag, august 02, 2012

Med Napoleon og Sarah B. på Ambassadeur

Fint skal det være. Og fransk. KageTouren fortsætter.

I går gik jeg i sagens tjeneste på et lokalt konditori; det er ellers ikke noget, som jeg gør det meget i. Enten bager jeg selv, eller også går jeg på et smart sted - må jeg jo nok indrømme.
Men i går formiddags havnede jeg på Konditori Ambassadeur på Enghavevej sammen med min søster. Et helt regulært københavnerkonditori, der udover at sælge og servere kager og brød laver sandwiches til folket. Et sympatisk sted med venlig betjening. Det er ikke nogen selvfølge!
Denne etape på KageTouren var altså parløb. På den måde kunne jeg smage TO kager på én gang uden at overanstrenge mig: en halv kage er nemlig også en kage.
Det passede fint ind i det franske tema, at ambassadøren kunne tilbyde både Sarah Bernhard-kager og Napoleonshatte. Mange af de danske konditorkager er opkaldt efter franskmænd. Der var nemlig en gang, da alt fransk var fint og alt fint var fransk.

Napoleon kender de fleste. Kejser og kriger i Frankrig i begyndelsen af 1800-tallet. Mandsling med superego. Han gik stolt omkring med sin napoleonshat, og det er ikke svært at se, hvorfor kagen har fået sit navn - eller er blevet udformet, som den er.

Og dog. Lidt forskning i emnet afslører, at den hat, som Napoleon oftest er afbilledet med er en bicorne - altså med TO hjørner eller horn. Det er en videreudvikling af tricornen, som havde TRE hjørner og som var moderne i 1700-tallet. Nå, men den kreative og ukendte bagermester skal være så rigeligt tilgivet for det ekstra hjørne; han havde jo ikke Google og Wikipedia til at få kendsgerningerne på plads.
1, 2, 3: Unicorn, bicorne, tricorne
Jeg har ikke selv bagt, men Arlas opskrift på små napoleonshatte lyder overkommelig. Og det er jo ikke en synderligt indviklet kage: mørdej, marcipanfyld og chokoladebund.


Sarah Bernhardt-kagens historie er bedre kendt end napoleonshattens: den er skabt af konditor Johannes Steen på Amagertorv for at fejre, at den - dengang i 1911 - meget kendte og feterede franske skuespillerinde kom på besøg i Danmark, da hendes memoirer udkom. 

Sarah Bernhardt (måske) med en kamelia - ikke en viol - i håret
Hos madhistorikeren Bi Skaarup kan du finde en opskrift på Sarah Bernhardt-kager. Det er en lidt besværlig kage, især hvis man vil være totalt overskudsagtig og bage sine makroner selv, inden man topper dem med chokoladeganache, giver dem choko-overtræk og pynter med en kandiseret viol. Jeg har selv lavet Sarah Bernhardt-hapser med købte makroner (og næsten uden opskrift). De smager skønt!

Se listen over kagerne i KageTouren 2012.

Ingen kommentarer: