søndag, august 12, 2012

Fragilité - en af tinderne på KageTour 2012

Jeg har tidligere skrevet om mit forhold til fragilitéen. Det er en af mine yndlingskager. Fed og svulstig. Kaffesmag. Blød og let knasende. Klassisk og evigt ung.
Man kunne fristes til at tro, at en fragilité var en fransk opfindelse. Navnet kommer nemlig af det franske ord fragile, som betyder skrøbelig, og som hentyder til at kagen er opbygget af mandelmarengsbunde, der netop nemt går i stykker.
Skrøbelige marengsbunde.
Men kagen er pæredansk og er opfundet af en københavnsk konditor, Johannes Steen, i begyndelsen af 1900-årene. I den periode anså man alt fransk for finere og lækrere end alt andet, og derfor fik kagen sit franskklingende navn.

I anledning af KageTouren 2012 har jag bagt min helt egen fragilité, og jeg vil tillade mig - i min egenskab af både deltager OG overdommer i Touren - at lade min fine præstation på netop denne etape udløse to etapehviledagsbilletter. Jeg forestiller mig, at et par af julesmåkagerne bliver udskudt til en senere lejlighed på den konto...

Fragilité

Mandelmarengsbundene

  • 4 æggehvider
  • 200 g sukker 
  • 200 g mandelmel/smuttede, finthakkede mandler

Pisk æggehviderne stive med sukker. Rør forsigtigt mandlerne i. Fordel marnegsmassen jævnt på en hel bageplade dækket med bagepapir. Bag i ca. 45 minutter ved 150 grader. Bunden skal være helt tør og sprød, men ikke mørk. Lad kagebunden køle af, og del den så i tre lige store stykker med en skarp kniv.

Det er nu, kagen lever mest op til sit navn. Det gør ikke noget, hvis stykkerne knækker lidt; de kan samles som et puslespil med smørcremen.

Kaffesmørcreme

  • 4 æggeblommer
  • 1 1/2 spsk Maizena
  • 3 spsk sukker
  • 2 1/2 dl mælk
  • 250 g blødt smør (Hvis du bruger en smørbar variant bliver cremen tilsvarende blød; jeg brugte rigtigt smør)
  • 125 g flormelis
  • 1/2 dl meget stærk kold (nes-)kaffe
Lav først en creme: pisk æggeblommer med Maizena og sukker i en lille gryde. Hæld mælken i og rør det godt sammen. Varm langsomt op under stadig omrøring. Lad cremen koge igennem ganske kort, og køl derefter cremen af.

Pisk smør, flormelis og kaffe sammen. Rør den kolde creme i.

Saml nu kagen. Smør et lag af smørcremen mellem de tre lag marengsbunde.
Kom også et tyndt lag oven på kagen. Sæt kagen på køl.
Hvis du synes, at din kage er blevet lidt for rustik, kan kanterne rettes til med en skarp kniv, når  cremen er blevet fast. Den klassiske pynt er et lag drysset flormelis, men jeg gav i stedet kagen lidt chokolade. Jeg smeltede chokoladen i en frysepose og klippede et hjørne af, så jeg kunne sprøjte tynde striber over hele kagen.
Gruppe-fragilité med stedmoderblomster serveret til familiebrunch
Kagen kan holde sig i ugevis i køleskabet og den kan også fryses.

Bonusinfo: For et par uger siden vandt jeg en give-away hos smagdigfrem.dk, og jeg har således fået Camilla Plums Blomstrende mad i mit hjem igen. Inspireret og opmuntret af gevinsten plukkede jeg et par håndfulde vilde stedmoderblomster, som endte deres små liv som smuk, smuk kagepynt. De smager ikke af alverden, men yndige, dét er de!

En legende fortæller, at stedmoderblomsten engang havde den dejligste duft. Blomsten voksende blandt kornet, og mennesker trådte kornet ned, for at få fat i den lokkende blomst. Det kunne den ydmyge blomst - og first mover i Stop Spild af Mad-bevægelsen - ikke bære at se på, så den bad den hellige treenighed om at slippe fri for sin duft. Derfor dufter den ikke.

Ingen kommentarer: