onsdag, maj 23, 2012

Chokoladejordskælv - en småkage uden mel

Jeg har et spændende projekt i gang - uden mel. Det er stadig ikke 100% officielt, men det bliver det. Stay tuned!

I den anledning har jeg afprøvet en opskrift på en småkage bagt uden mel. Den blev ikke fantastisk, snarere "interessant". Jorden rystede altså ikke under mig på den fede måde, men den oprindelige opskrift kalder småkagerne Chocolate Earthquake Cookies. Navnet går vist også mest på udseendet.

First of all, I'm just going to get it out of the way and say that the name of these cookies is probably one of the greatest I have ever heard in my life. Chocolate Earthquake Cookies. I read the name, looked at the photo, read the name again, and let out a very happy laugh. It's just too perfect. 

Er det bare mig, eller er det lidt dårlig smag at le begejstret over den fine jordskælvssmåkage? Jeg mener: Italien. Bulgarien. Japan. You name it. Nå, jeg er nok bare blevet lidt sart på mine gamle dage.
Så hvis du har et problem med hvedemel og savner en småkageopskrift, så er her noget til dig. Hvis du ikke har et problem med hvedemel, vil jeg anbefale dig at lede efter en anden småkageopskrift.

Chokolate Earthquake Cookies - Chokoladejordskælv (ca. 30 stk.)
  • 100 g mandelmel
  • 40 g kartoffelmel
  • 40 g rismel
  • 3/4 tsk bagepulver
  • 250 g mørk chokolade
  • 50 g smør
  • 1 tsk pulverkaffe (fx. Nescafé)
  • 3 æg
  • 75 g sukker
  • ekstra sukker
  • flormelis
Bland mandelmel, kartoffel- og rismel og bagepulver sammen i en skål. 

Smelt chokolade og smør sammen over vandbad eller fordigtigt i mikrobølgeovnen. Rør det pulveriserede pulverkaffe i chokolademassen.

Pisk æg og sukker sammen til det er lyst og luftigt, ca. 5 minutter. Vend chokolademassen i æggeblandingen. Rør til sidst de tørre ingredienser i dejen. Stil dejen på køl indtil den er blevet fast; det tager lidt længere end den times tid, som jeg ventede. Det blev et lidt klistret bekendtskab...
Rul kugler af dejen ca. på størrelse med bordtennisbolde. 
Rul dem først i sukker og bagefter i flormelis. 
Læg kagerne på en plade med bagepapir og bag dem ved 175 grader i ca. 15 minutter.
Lad småkagerne køle af.

Happy Earthquake!

1 kommentar:

Berit sagde ...

De ligner lidt Starry Starry Nights fra Gesine Bullock-Prado: (http://confectionsofamasterbaker.blogspot.com/2009/11/starry-starry-night-demo.html)
De indeholder heller ikke mel. Opskriften findes i hendes bagebog "My Life From Scratch/Confections of a Closet Master Baker", men den kan også findes på nettet rundt omkring.

De stjernefyldte nætter smager fantastisk - især lige fra ovnen. Mørk, intens chokoladesmag, sprøde udenpå og bløde indeni. De er lidt besværlige at lave, men laver man en stor portion, kan de ubagte småkager fryses ned, så de lige er klar til at dyppe i sukker og bage, når kagetrangen kommer over en. Det sker jo sommetider...

Jeg bager gerne med mel og kender ingen allergikere, men laver alligevel tit Starry Starry Nights. Der skal bruges ikke-alkaliseret kakao, som man kan få bl.a. i Irma (Valrhona) og i Metro (Callebaut).

Og så giver navnet endda også lidt rarere associationer end chokoladejordskælv.