tirsdag, maj 15, 2012

Kagens Dag? Sig mig, tager I p** på mig?

Mor er ikke vred. Mor er skuffet.
Jeg har været til Kagens Dag på Københavns Rådhus for et par timer siden, og vi taler om en seriøs mangel på afstemning af forventninger. Jeg har deltaget nogle gange før, så jeg ved, hvordan det "plejer" at være. Jeg er normalt ikke den store tilhænger af netop plejer-konceptet, men det er mest fordi jeg er åben for forandringer - hvis jeg altså vel at mærke bliver gjort bekendt med, at der sker forandringer. Og måske især, hvis forandringerne er til det bedre.

Jeg ER klar over, at de deltagende bagerier ikke får noget for indsatsen; de bidrager til den gode sag: indsamling til Børnecancerfonden. Men når man får en sundhedsborgmester, en oldermand og en kongelig skuespiller til at tale varmt og længe om kagernes velsignelser, om de søde frembringelser, der nu vil følge i det kvalitetsmæssige kølvand brudt af noma og det nye nordiske køkken, og om håndværkstraditioner og kærlighed, så er det ikke i orden stort set kun at servere klassens-time-kager, cupcakes og andre kager, som man nemt kunne gøre bedre selv.
Cupcakes kan - bevares - være fine og i orden på deres helt egne præmisser, men man behøver altså ikke at være udlært håndværksbager for at ruske en hurtig dej sammen og smide noget kulørt smør-(margarine-)creme genne en tylle og kaste noget færdigkøbt krymmel ovenpå. Sorry. Det er det, som vi selv kan finde ud af.
Bradepandekager? Sig mig, havde I glemt, at der kom gæster i dag?
Finanskrisen kan ikke få hele skylden. Men hvad F***** er der sket, siden vi skulle spises af med et så ringe udvalg af kager?
Et udvalg.
Småkagerne fra Centerbageren var faktisk helt ok. Fine, enkle smørbagte småkager, der ikke gav sig ud for at være noget andet. Men en cupcake med hindbærkunstig frosting? Nej tak. En oversød kransekagetop? Nej, heller ikke med en vindrue og grønne glimmerfrynser. En velvoksen napoleonshat? Ja, den gjorde ingen skade, men altså heller ikke noget særligt for nogen. Øv!

Jeg havde ellers ikke fået købt billet. De fleste billetter til arrangementet sælges til kagetosser, der møder personligt op i Industriens Hus på Islands Brygge en tidlig tirsdag morgen i april med lommen fuld af kontanter. Det er superbesværligt, men har den store fordel, at det frasorterer den såkaldte støvsugerbande; altså sultne pensionister og andre med sans for at suge noget fælles ned i en personlig taske. Men det betød altså også, at jeg ikke havde fået billet i år.

Til morgen opdagede jeg så, at der stadig var få ledige billetter tilbage. Jeg skrev en mail til Københavns Bagerlaug og fik hurtigt svar, at jeg kunne prøve enten på Islands Brygge inden 10.30 eller på Rådhuspladsen mellem 11 og 12.30. Det måtte være et tegn. Jeg runder næsten dagligt Rådhuspladsen på vej til arbejde, og jeg kunne da godt få det til at passe med kl. 11.
Som sagt så gjort. Altid søde og venlige Rikke Gryberg, der nu er chefkonditor hos Centerbageren, var i gang med at få fyldt rådhuset med en masse kager, og hun havde netop nogle ekstra billetter til salg. I løbet af ganske få minutter var jeg udstyret med to billetter, og jeg kunne tage på arbejde i et par timer inden adgangen til de hellige haller.
Nu havde jeg i sagens natur ikke haft tid til at glæde mig helt vildt meget, og jeg skal også nok komme mig over den kedelige oplevelse, men jeg skammer mig lidt på alle rigtige kageelskeres vegne.
For nu at slutte bare en lille smule positivt, så vil jeg lette hatten for denne vel nærmest uspiselige, men fine marengskreation. Flot tænkt! Sådan én vil jeg gerne ha'!

13 kommentarer:

Andrea sagde ...

Det ser sgu ikke ret ophidsende ud noget af det, forstår din skuffelse.

Lise Lotz sagde ...

Nej, vel? Jeg er også klar over, at Kagens Dag er en FOLKELIG ting og at det er helt almindelige bagerforretninger, som byder ind, men helt ærligt?! Hvor er den faglige stolthed??

Jeg er stadig lidt oppe at køre... :-)

Lise

Chokoladesansen sagde ...

Øv med øv på! Jeg var ellers voldsomt ærgerlig over ikke at kunne deltage i Århus (dumt tidspunkt og for meget kørsel på en hverdag), men jeg ser, at jeg ikke er gået glip af noget fantastisk. Ambivalent følelse... Det skulle jo helst være et arrangement, man ville gnave sin højre kagearm af for at deltage i :-(
Standarden kan selvfølgelig have været bedre i Århus, men jeg har grumme anelser om det modsatte.. Så vil jeg hellere besøge Langenæs Bageriet og betale for det!

Lise Lotz sagde ...

Ja, øv, øv og tre gange øv! Det har været bedre. Sif, kageskøgen, havde en tilsvarende dårlig oplevelse i Århus for et par år siden (http://www.anarka.dk/blog/2010/05/18/døve-smagsløg-er-den-nye-folkesygdom/) så branchen er åbenbart IKKE blevet inficeret af noma-bacillen, der ellers kunne give lidt fag-feber og et bredt ønske om at løfte niveauet... Øv!

Lise

jjj sagde ...

Jeg har skrevet om det samme, bare i Odense og jeg var ligesom dig, slemt skuffet.....

Lise Lotz sagde ...

Tak, KunstnerKram for din kommentar og dit indlæg, som jeg lige linker til, så andre også kan læse det, og se de mange billeder: http://kunstnerkram.blogspot.com/2012/05/jeg-har-vret-til-kagens-dag-2012-i.html

Lise

jjj sagde ...

Mange tak.
Dejligt at vide jeg ikke er den eneste. Det kunne være sjovt at høre hvad folk syntes om det

Anonym sagde ...

Lige mine ord, Lise......
havde jeg ikke liiige opdaget Grybergs marcipanbetrukket kage lige inden udgang, havde jeg været absolut skuffet....men jeg fik lige et stykke nok til to bidder, som var hele turen værd, og dét jeg havde sat mig op til at opleve.....
havde bare troet jeg skulle svælge mig i den slags smags oplevelser.

og tilsidst... må jeg erkende at også jeg er andet end normaldansken, cupkagen siger mig absolut intet....jeg vil udfordres......

Ulla, medfølgende gane...

Lise Lotz sagde ...

Hej Ulla,

Tak for din melding!

Ja, jeg fik jo ikke smagt alt, så et ordentligt stykke Gryberg kunne sikkert have muntret mig lidt op. :-)

Logistikken i arrangementet kunne muligvis også nytænkes - eller måske er det umuligt at få folk til at bevæge sig lidt væk fra kagerne, når de HAR fået noget på tallerkenerne? Det er lidt uværdigt at føle det nødvendigt at MASE sig frem - når der vel strengt taget er kage nok til alle...

Lise

Piskeriset sagde ...

Da jeg første gang læste om arrangementet for nogle år siden, drømte jeg om at kunne deltage en dag, men efter din, Sifs og Kunstnerkrams beskrivelser tror jeg bare, at jeg bager en kage selv. De kager ser bare ikke særlig indbydende ud...

Lise Lotz sagde ...

Hej Piske,

Ja, hvis ikke standarden kommer tilbage til, hvad det var engang - og naturligvis gerne højere - så vil jeg klart anbefale, at du bliver hjemme og bager selv! Det er en hån at kalde dagen for Kagens Dag, når kagen bare bliver et udpint middel i en anden - og bevares, prisværdig - sags tjeneste.

Lise

Hoff sagde ...

Det ser magert ud. Sidst jeg var med for over tretten år siden, så det helt anderledes ud. Der var det mest den dårlige kaffe og udbudet af samme vi debatterede.
Trods kritik og ringe standard vækkes den lille kagesult alligevel, den må jeg hellers imødekomme.

Belinda sagde ...

Tja, så er jeg da glad for at jeg ikke "brugte" kalorier på at skaffe en af de tilbageværende billetter og derefter at stå i kø for at komme ind på Kbh.Rådhus. Jeg svalede ellers grumt i mit tastatur, da jeg på selve dagen opdagede, at der stadig var billetter.