torsdag, juni 16, 2011

Cake pops er det nye sort! (Og lidt om at temperere chokolade)

Åbenbart. Se fx. hvad Bakerella kan få ud af dén helt paradigmesprængende nytænkning:

I virkeligheden er det bare studenterbrød på en pind. Den slags er på ingen måde en del af den højere dessertgastronomi, men det smager herligt, er meget børnevenligt - og giver en mulighed for at få brugt kagerester, der ellers ville være røget i skraldespanden. Altså endnu et lille slag i kampen mod madspild.
(Jeg har oprettet en ny "etiket" til mine indlæg, der netop hedder "Stop spild af mad"; dvs. du kan klikke på det, og finde de indlæg, som har et element af brug af rester i sig. Jeg har ikke tilføjet etiketten til så mange indlæg endnu, men det skal nok udvikle sig. I øvrigt stort thumbs up til bevægelsen Stop spild af Mad; de kører med klatten for tiden!)

Cake pops - studenterbrød på en pind
(ca. 25 stk)
  • 3 (tørre) lagkagebunde
  • 200 g abrikosmarmelade
  • 150 g smør
  • 100 g flormelis
  • 50 kakao
  • evt. 1-2 spsk rom
Kør hele molevitten i en foodprocessor. Det kan være nødvendigt at gøre det ad et par omgange, da kagebundene fylder en del, inden de bliver mast til ukendelighed. Kør indtil massen er helt jævn.
Sæt den i køleskabet i nogle timer, så den bliver lidt fastere. Næste gang jeg laver cakepops vil jeg nok bruge lidt mindre marmelade. Det giver en vis friskhed i smagen, men massen bliver temmelig blød af det.
Rul nu bordtennisboldstore (eller noget; det er længe siden jeg har haft fat i en bordtennisbold! Hvor stor er den egentlig?) kugler, sæt en pind i hver og stil gerne kagepopsene på køl igen.
Smelt/temperér chokoladen og overtræk dine kagepops.
Smelte er nemt nok. Her i et vandbad.
Temperering er mere indviklet. Her sænker jeg temperaturen med hakket chokolade.
Det er nu, du også kan gå amok i krymmel. Jeg er personligt ikke så vild med krymmel, men jeg dryssede lidt på juniors (dem UDEN rom), så vi kunne kende forskel... Dem der fik krymmel på, satte jeg i spænd i fletværket i kanten af min brødkurv, men et stykke flamingo eller håndholdt tålmodighed kan sikkert også bruges.
Hvis du konstaterer, at mit chokoladeovertræk ser mere vellykket ud end fx. da jeg lavede flødeboller, er det muligvis et heldigt tilfælde. Det kan også skyldes, at den rare Jørgen, også kaldet Chokoman, har givet mig et kursus i chokoladetemperering.
Tempereret chokolade har flere fordele: det bliver flot(-tere/blankere end utempereret), det størkner hurtigere, det smelter ikke så nemt på fingrene, når man rører ved det, og det får det der dejlige "knæk", når man bider i det. Men det er altså også lidt nørdet at stå med termometer, varmt - og evt. koldt - vandbad, hakket chokolade, evt. sigte, madpapir til tempereringstest, hårtørrer til temperatur-finjustering mv. Jeg er splittet i spørgsmålet...

Her er lidt (meget) chokoladetempereringsinfo med gode illustrationer af den kemiske proces fra Chocolate Alchemy for den supernørdede.
(Illustration: Chocolate Alchemy)
Jeg synes nemlig stadig ikke, at temperering er nemt, og det udfordrer min tålmodighed til bristepunktet. Jeg må vist bare øve mig lidt mere. Og lave større portioner; det skulle være nemmere at styre...
(Foto: BBC)

4 kommentarer:

Selina Juul sagde ...

Ååååh hvor er det bare lækkert! *savler*

Og tak tak for linket og den gode henvisning. Vi prøver at gøre vores bedste.

Er blevet medlem af din Facebook-side og har sat link til dig på vores gruppe:

http://www.facebook.com/group.php?gid=21785928859&v=wall

KH og al respekt,
Selina

Lise Lotz sagde ...

Hej Selina,

Selv tak! Jeg opdager jo efterhånden, at Stop spild af mad-bevægelsen og den tanker optager mig mere end fx. den heftige fokus på gode, nordiske, økologiske råvarer. Det er også vigtigt, men jeg er altså mere til at slå et slag for klodens overlevelse ved at lave kage på en pind. :-)

Jeg har føjet Stop spild af mad til min Facebooksides favoritter.

Keep up the good work!

Lise

Selina Juul sagde ...

Det er mig, der takker, søde Lise. Og fortsat en god kamp mod madspild. Skønt at se at trenden det breder sig!


KH
Selina

:-)

Chokoladekage Opskrift sagde ...

Jeg havde også problemer med at temperere chokolade, men jeg har efterhånden fået meget godt styr på det. Synes faktisk, at det kan lykkedes meget godt med en microovn - det tager altså lidt af tiden og besværet af processen :-)