onsdag, april 13, 2011

En sag, en sag! Min kage for en sag! April er autismemåned

Nej, jeg vil ikke have dine penge. Du skal heller ikke skrive under på noget. Jeg vil bare gerne vise, hvordan mit bud på en "årets autismekage" ser ud.
Kagen i år er særlig i og med den er bagt i en "sløjfe"-form; altså sådan en, som fx. også kan bruges til 1. decembers aids-dag eller i en lyserød glaseret udgave kan bruges i kampen mod brystkræft. Formen kan - så længe lager haves - købes hos Specialkøbmanden.

Pynten er sukkerknalder af hvidt, lyst og mørkt presset sukker, som jeg købte i dyre domme  hos Mormors op til juniors konfirmation for to år siden. Vi fik ikke puttet dem allesammen i kaffen dengang, og nu fandt jeg dem frem fra fjernlageret. Jeg ved ikke om Mormors stadig forhandler dem. De er fra sukkerfirmaet Can à Suc, der laver mange søde yndigheder.

Du får ikke nogen opskrift. Brug din yndlingsdej. Lav nok af den. Hvis du laver for meget, så fyld nogle muffinsforme med resten.
Puslespilsbrikkerne bruges mange steder i forbindelse med autisme for at illustrere den kompleksitet og mangfoldighed, som autisme kan forbindes med.

Og hvad er det så lige med autisme? Ja, én vigtig ting, der er at sige om autisme er, at der findes rigtig mange udgaver; rigtig mange forskellige måder at være berørt; rigtig mange måder at være autist på. Autisme ses i dag som et spektrum af "lidelser", og  i mine øjne befinder vi os allesammen et eller andet sted på spektret. Vi har allesammen autistiske træk. Nogen har få, andre har mange, og de sidstnævnte får - måske - en diagnose.

Aspergers Syndrom (AS) - nørd-autismen - er det afsnit af autismespektret, som jeg kender bedst. Jeg ved godt, at også indenfor AS kan man være ramt i forskellige grader, på forskellige måder og muligvis med forskellige følgelidelser, men jeg vil gerne slå et slag for en forståelse af Aspergers Syndrom som en anderledeshed, ikke en en funktionsnedsættelse, eller for den sags skyld en  lidelse, der skal kureres.

Jeg er også klar over, at I Danmark anno 2011 er anderledeshed IKKE et stort hit. Jo, jo, vi vil allesammen være unikke, men i mine øjne ofte unikke på en ret smalsporet måde. Jeg taler om ægte anderledeshed, der udfordrer normalitetens grænser for alvor. Se filmen herunder. Det er dét, jeg mener:


I en fantastisk artikel om "Aspie kriterier" argumenterer Tony Attwood, en australsk forsker, der er en af de helt store kendere af AS, for at man i stedet for at fokusere på de handicaps, som en "aspie" ofte har, kigger på styrkesiderne.

Fx. på det sociale felt:
1. Venskabelige relationer karakteriseret af absolut loyalitet og pålidelighed
2. Fordomsfri m.h.t. køn eller kulturel baggrund, evne til at opfatte andre som det, de er.
3. Siger sin mening uafhængig af social sammenhæng, eller fastholder sin personlige overbevisning.
4. Evne til at forfølge sin personlige teori eller perspektiv uanset uoverensstemmende beviser.
5. Søger omgangskreds eller venner, som er i stand til at vise entusiasme over for særlige interesser og emner, som tager hensyn til detaljer, og som vil bruge tid på at diskutere et emne, som måske ikke er af primær interesse.
6. Kan lytte uden hele tiden at bedømme eller gå ud fra.
7. Er interesseret i først og fremmest at komme med vigtige indslag i en samtale, og foretrækker at undgå "small talk", trivielle udtalelser og overfladisk konversation.

På det sproglige område:
1. Fast besluttet på at søge sandheden.
2. Samtale fri for skjulte meninger eller dagsorden.
3. Avanceret ordforråd og interesse for ord.
4. Fascineret af ord-baseret humor som fx ordspil.
5. Avanceret brug af ordbilleder, metaforer.

Og kognitivt:
1. Foretrækker langt detaljen fremfor helheden.
2. Originalt, ofte enestående perspektiv ved problemløsning.
3. Usædvanlig hukommelse og/eller genkaldelse af detaljer, som ofte er glemt eller overset af andre, fx navne, datoer, planer og rutiner.
4. Stor udholdenhed når det drejer sig om at indsamle og katalogisere informationer om et emne af interesse.
5. Vedholdende tankegang.
6. Leksikalt eller "CD ROM" kendskab til et eller flere områder.
7. Viden om rutiner og et decideret ønske om at holde orden og om akkuratesse.
8. Klarhed m.h.t. værdier og beslutninger uafhængig af politiske eller financielle faktorer.

Ikke overraskende - når man ser tingene fra dette perspektiv - må adskillige af menneskehedens største nytænkere formodes at være temmelig aspie-agtige...

Læs evt. selv resten af den gode artikel om Opdagelsen af "Aspie" Kriterier ved Carol Gray og Tony Attwood (1999).
Jeg lavede også en kage i 2009 - med et overraskende indre
Det ligner jo en helt almindelig chokoladekage, tænker du måske. Og ja, det ligner det. Ligesom en dreng med Aspergers Syndrom ligner en helt almindelig dreng. Men indeni? Ikke helt almindelig!

- og i 2008 var det også puslespillet, der var pynten - i en mere håndholdt udgave.

After all, the really social people did not invent the first stone spear. It was probably invented by an Aspie who chipped away at rocks while the other people socialized around the campfire. Without autism traits we might still be living in caves - Temple Grandin

2 kommentarer:

Cafezinho sagde ...

Yes Sådan! En kage for at støtte autisme kampen!
Et super initiativ:) - Godt gået

Mvh
Rune
Kaffeblogger

Lise Lotz sagde ...

Hej Rune,

Tak for entusiasmen! Jeg tror lige, at jeg tager en kop kaffe til resterne af kagen. :-)

Lise