fredag, april 01, 2011

Skøn, svulstig kage? Aprilsnar! Citrussalat.

Jeg havde tænkt mig, at lave en spændende kage, der kunne fortælle hele historien om aprilsnarren. Sådan bliver det ikke. I stedet træder jeg en anelse ud fra mit vante felt, og bringer bare en god opskrift på en citrussalat, som kan varieres i det uendelige, og som kan serveres som tilbehør til rigtig mange middagsretter. Ud af normalsfæren? Det er vel i virkeligheden en del af pointen med aprilsnarren. Så fik jeg vist alligevel reddet den i land.
Jeg har ikke selv fået ideen; det har Melissa Clark fra New York Times - og sikkert tusinder før hende. Det er så simpelt. Så smukt. Så sundt. (God forbid!) Og det er så praktisk. Jeg har i hvert fald tit en samling blandede citrusfrugter, der ligger i bunden af skuffen i køleskabet, som på denne måde kan få nyt liv.
Citrussalat - variation nr. 3517 (hvem kan gætte, hvorfor det lige er dét nummer...?)
  • Citrusfrugter - her 2 appelsiner, 2 citroner, 2 limefrugter + ½ limefrugt
  • 2 spsk sukker
  • olivenolie
  • salt
  • frisk esdragon
Riv lidt skal fra et par af frugterne. Skær skrællen af frugterne og skær dem i tynde skiver. Fjern eventuelle kerner. Arranger skiverne på et fad. Lav en dressing af sukker, den revne skal, salt og saften fra ½ limefrugt. varm det op i mikroovnen, så sukkeret bliver opløst. Rør hakket esdragon i den lune sirup. Rør olivenolie i. Hæld dressingen over citrusskiverne, og lad gerne anretningen står og marinere i et par timer.

Som nævnt kan salaten variere i det uendelige: brug andre citrusfrugter som grapefrugt, blodappelsin, pomelo eller hvad du nu kan finde. Jo flere forskellige (farver), jo flottere. Brug andre grønne krydderier fx. persille, salvie, basilikum. Drys med fetaost eller parmesan. Hakkede pistacienødder, cashewnødder, peanuts. prøv dig frem. Det kan ikke gå værre end galt - og sandsynligvis bliver det vidunderligt.
Snip! Den ene ende af.
Snap! Den anden ende af.
Vupti!
Skære. Skære. Skære. Al skrællen væk. Også det hvide.
Oppefra og ned. Igen.
Igen.
Igen-igen-igen.
Klar til skiver.
Tynde skiver!
Arrangeres.
Også citronerne.
Og limefrugterne.
Dressing på.
Ah! Friskt. Syrligt. Aromatisk. Dejligt.

Forgive, O Lord, my little jokes on Thee,
And I'll forgive Thy great big one on me.

- Robert Frost, "Cluster of Faith," 1962

2 kommentarer:

Cafezinho sagde ...

Hej Lise
Sikke en spændende opskrift på en alternativ kage;)
Det lyder som et godt tilbehør til noget vildt f.eks.

Bo sagde ...

Friske produkter til en frisk opskrift. Skal da helt klart prøves. Tak for tippet :)


Påskehilsen

Bo
restaurant i København
http://restaurantikøbenhavn.dk/