mandag, august 24, 2009

Cheese & chocolate

Jeg var på "Madmesse for livsnydere" i går og det var alle pengene værd. Jeg havde allieret mig med en lige så madglad veninde og vi var strategiske: vi mødtes til en fornuftig morgenmad/brunch - så fik vi lagt en god bund - og så spadserede vi til Øksnehallen og fik oparbejdet en dejlig, unaturlig appetit. Og den var der god brug for.

Der var et hav af skønne boder MED endnu skønnere smagsprøver i massevis. Sådan skal det være! Og jeg fik pylret lidt om mine to store svagheder: chokolade og ost.

Mad & Vin var sponsor for et fint indkøbsnet som alle fik udleveret i indgangen. Lidt ambitiøst, tænkte jeg, men fire timer senere var mit net fyldt af gode sager:
  • en smuk glaskande med koldpresset rapsolie - det er nyt og smart og Nordens svar på olivenolie,
  • tre forskellige oste - heriblandt en porter-cheddar
  • for 100 kroner blandet gourmetchokolade fra A Xoco - heriblandt en skøn nougatstang med kardemomme og citron og midtbyens flotteste pålægschokolade samt
  • en grøn limepresser, som både er dekorativ OG effektiv. Og jeg presser faktisk en del limefrugter... (Lidt ærgerligt at opdage lidt senere, at jeg som Politiken Plus-person kunne have fået tingesten med rabat; jeg er en rabat-sucker. Men hvor der handles, der spildes.)

Det sjoveste af det hele var næsten, da jeg kom hjem og checkede A Xocos hjemmeside og fandt en fusions-konfekt, som opsummerer dagen perfekt, og som jeg må prøve SNART: "Gedeost m. timian. Ganache på basis af modnet gedeost, frisk timian, frisk fløde og honning. Overtrukket med 72 % chokolade." Hva' beha'r?!

(Check også den næste; den må være i familie med Toucinho do Ceo - den portugisiske dessert med bacon, som jeg har skrevet om tidligere. Jeg fik vist aldrig fortalt, at jeg HAR prøvet den, og den var "interessant" - ikke dårlig, men ikke en dessert, der kan serveres for enhver forsamling.)

Mmmmm! Domino!

fredag, august 21, 2009

Uhm! Viskelæder!

"KitchenAid - 90 Years - The Cookbook" - jeg bliver helt varm om hjertet...

Som tidligere noteret fik jeg en grøn baby fra KitchenAid tidligere på sommeren. Den pynter helt ubeskriveligt i mit køkken!

Sammen med apparatet kom et registreringsskema, som man kunne sende til en mystisk adresse i Belgien og så ville man som tak modtage en "opskriftssamling" på engelsk eller fransk efter eget ønske. Ja tak, tænkte jeg; jeg kender jo godt de opskriftshæfter, der følger med blendere og mikrobølgeovne. De er gode til at få ideer af ved en enkelt gennemkigning, og så kan de arkiveres på fjernlageret. Men gratis er jo dejligt.

I dag kom en pakke. Tung! Indeni var den lækreste kogebog jeg længe har set: "KitchenAid. 90 years. The Cookbook". Med smukke, smukke fotos; interessante og lidt spændende opskrifter med nye smagskombinationer; smudsbind, bogmærke og sådan et fint rødt bånd, der også kan lægges ind på en vigtig side. En bog der ikke fås i almindelig handel. Kun for de særligt udvalgte kunder.

Sådan! Det kalder jeg kundepleje! Jeg føler mig pludselig som medlem af en meget eksklusiv klub. Jeg har bladret i bogen og mundvandet løber. Jeg spottede dog også lynhurtigt en accessory, som jeg må eje: man kan åbenbart få en glasskål til sin røremaskine. Jeg elsker køkkengrej i glas. Grydelåg ikke mindst. Så jeg kan se, hvad der sker! Og jeg kan da ikke leve ret længe uden en røreskål med udsigt - eller indsigt.

Jeg indledte en jagt på nettet og det var ikke let, men jeg fandt noget til sidst hos Thuesen-Jensen, der åbenbart er KitchenAid-grossist: http://www.thuesen-jensen.dk/templates/product.asp?ProductGuid=5KGB&GroupGuid=1185 KUN kr. 999,- Det er jo "rørende"!! Men lur mig: næste gang jeg har kr. 1000 til overs, så er jeg den, der sætter en bestillingsproces i gang. Mit liv er ikke fuldendt uden den skål!

Og sådan har vi været vidner til en ægte win-win-situation: jeg har fået min skønne kogebog. KitchenAid har fået en loyal kunde, som er klar til at spendere en mindre formue på noget som dybest set er lidt mindre vigtigt end så meget andet i verden. Jeg har fået en ny konsumdrøm og et håb om et perfekt køkken og et dertil hørende perfekt liv. Mageløst!

Der er heldigvis rigtig mange kageopskrifter i bogen, for selvom røremaskinen kan suppleres med alskens tilbehør, så er piskeriset og dejkrogen jo det aller vigtigste. Jeg har taget et par billeder; de øver slet ikke bogen nogen som helst retfærdighed, men en svag antydning må være på sin plads.

torsdag, august 13, 2009

Chokoladevulkanens syrlige fætter: Lemon Pudding Cake

Chocolate Lava-kagen fra forleden er toppen, men jeg er nødt til også at dele opskriften på en citronbaseret variant med alverden; den er simpelthen også bare superlækker, ret frisk i det og så vidt jeg kan vurdere betydeligt mindre kalorierig end chokoladekagen. Det skal du nu ikke lade dig skræmme af. Smagen er fuldfed!

Og så er kagen/buddingen temmelig nem. (Den lykkedes i hvert fald for mig i første hug.)

2 æg - delt i blommer og hvider
½ dl citronsaft
2 tsk revet citronskal
1½ dl mælk
1 tsk vanillesukker
200 g sukker
75 g mel
en knivspids salt

Tænd ovnen på 175 grader. Bland sukker mel og salt:

Tilsæt æggeblommerne:

Og citronsaft og -skal, mælk og vanillesukker. Rør det godt sammen:

Pisk æggehviderne helt stive:

Rør forsigtigt æggehviderne i blandingen:

Smør 4 ovnfaste skåle. Fordel dejen i skålene, som står i en bradepande. (Jeg lavede dobbelt portion; derfor 8 forme!)

video


Hæld kogende vand i bradepanden, så det når ca. halvvejen op ad siden på formene. Bag i ca. 25 minutter. Det er lidt af en smagssag hvor gennembagt man vil have sine kager, så måske er du nødt til at bage dem flere gange for at finde lige præcis DIN favorit-gennembagningsgrad!

Jeg dryssede, som det ses på billedet foroven, kagerne med flormelis gennem en lille sigte og lagde et par friske hindbær ved. Ikke et øje var tørt! God fornøjelse!