tirsdag, februar 17, 2009

Venskabskagen Herman - part two

Herman har nu boet her hos os i over to måneder. Han lever og har det tilsyneladende godt. Lige nu står han i mørket i køkkenet og småbobler helt som han skal.

Jeg har bagt hermankagen et antal gange siden han flyttede ind midt i december, og selvom jeg har varieret smagsstofferne noget - jeg er ikke så god til nøjagtige gentagelser - så har responsen været entydig: det er vel nok en lækker kage!

I den autoriserede opskrift smages Herman til med æble, kanel, chokolade og hakkede nødder. Jeg har varieret lidt over temaet og fx. brugt svedsker skåret i stykker, revet appelsinskal, hakkede mandler og chokolade. ALTID chokolade!

En anden variant var med tørrede abrikoser, ingefær og valnødder. Og chokolade. Lige nu står der en bagt Herman i køkkenet, som har fået en masse rosiner i sammen med et æble i tern - og vistnok kanel igen. Og chokolade forstås. Og masser af det. Et af Hermans meget charmerende træk er, at det er som om der er mindst lige så meget fyld som egentlig kage i ham.

Jeg har i øvrigt indledt et lidt forsinket nytårsforsæt og prøver at holde lidt igen med de søde sager på hverdage; det er hårdt - rigtig hårdt! - men vistnok godt på lidt længere sigt. Derfor kan der - som nu - stå en lækker Herman i køkkenet i dagevis. Heldigvis er han ret saftig og er god i mange dage, og jeg kan så byde uventede gæster på dejlig kage - og de kan også få et stykke med hjem. Det er ret populært! Junior gør lidt nar af mig, men nyder samtidig at konkurrencen om det største stykke er suspenderet for tiden.

Jeg ville have lagt et par billeder af Herman ud på bloggen, men mit kamera har lige udåndet den sidste rest af batteri for i dag, så det må blive en anden dag.

Til gengæld lægger jeg her standardinstruksen for Herman - med et par af mine ord med på vejen, for det ser ud til at linket fra 17. december 2008 ikke virker længere:

Kagen Herman
Herman er en venskabskage. Han er en naturligt gærende kage og derfor er det vigtigt at Herman IKKE står i køleskabet. Han skal stå ude på bordet uden låg på, han skal stå i lyset, og når du rører i ham, skal du huske at skrabe kanterne.


Advarsel: Hvis Herman ikke bobler, er han død!
(Min erfaring med Herman er, at han faktisk kan være ret bobleløs i et døgn eller to efter en fodring; derfor: fortvivl ikke, hvis han er lidt stille, når han lige har fået mad. Giv ham tid. Han skal bare slå mave!)

Dag 1 Du får Herman
Dag 2 Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 3 Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 4 Herman er sulten. Giv ham
• 2 dl mælk
• 2 dl hvedemel
• 2,5 dl sukker
Dag 5 Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 6 Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 7 Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 8 Rør i Herman 2-3 gange om dagen
Dag 9 Herman er sulten igen. Giv ham det samme som på dag 4
Del ham herefter i 5 lige store dele og giv ham til 4 af dine venner
(nej, til tre af dine venner! Gem en del til at forsætte med og bag en hermankage af den sidste. Jeg er i øvrigt løbet lidt tør for bageglade venner; jeg har derfor bagt af en lidt større del og så bagt igen allerede efter den første fodring. Det er meget u-autoriseret, jeg ved det, og jeg har lidt dårlig samvittighed - ret lidt! - over at strejfe bort fra den slagne vej. Men kagerne har altså ikke fejlet noget.)
Dag 10 Herman er sulten igen. Giv ham
• 1,5 dl olie
• 2,5 dl sukker
• 3 æg
Olie, sukker og æg piskes først sammen
(jeg kaster altså bare ALLE ingredienser i skålen oven i hinanden og rører sammen til sidst. Det virker fint.) og tilsættes herefter sammen
med
• 3,5 dl hvedemel
• 2 tsk bagepulver
(i princippet burde Herman vel slet ikke have brug for bagepulver. En purist med tålmodighed - det er ikke mig - burde eksperimentere med Herman UDEN bagepulver. Man skulle vel så røre dejen sammen og lade den stå i et døgns tid, inden den kom i ovnen.)
• 1 tsk salt
• 100 g nødder
• 100 g chokolade
• 2 revne æbler
• 2 tsk kanel
Rør alt sammen og hæld Herman i en stor rund form, ca. 26-28 cm i diameter.
(Jeg har brugt en randform til Herman. 45 minutter er så ikke helt længe nok i ovnen.)
Stil ham på nederste rille i ovnen og bag ham 35-45 min ved 175 grader

Pas godt på Herman – God fornøjelse…!

For dem, der ikke har mulighed for at få en levende Herman foræret kommer her starten på en Herman. Jeg har ikke selv prøvet den, men mon ikke det virker?
  • 1 dl kærnemælk
  • 2,4 dl mel
  • ½ tsk salt

Røres sammen og lader det stå i fire dage hvorefter man bruger anvisningen .

Mon ikke det betyder, at man efter de fire dage skal give Herman mad første gang? Jeg hører gerne fra erfarne Herman-startere!

Til slut må jeg igen notere, at nogen har et ret anstrengt forhold til Herman: Forbyd Kagen Herman - i det mindste i Danmark!

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Har du prøvet Herman med kakao? Jeg har lavet en variant med tørrede abrikoser, fint hakkede mandler og chokolade.