søndag, januar 04, 2009

Krustader, som bedstemor - og jeg - lavede dem

Før jul faldt jeg i en snak med nogle af mine danseveninder omkring temaet krustader; for nogen et helt ukendt fænomen. Jeg forklarede efter bedste evne, at krustader er lidt ligesom tarteletter, og de laves med en slags pandekagedej, et særligt krustadejern og en grydefuld brændvarm olie.

Da vi kort efter skulle mødes til et julemåltid var det jo oplagt, at jeg lagde handling bag mine entusiast-ord. Jeg fik derfor "importeret" (kun til låns!) min salig bedstemors krustadejern - som ellers bor hos min mor i Jylland - og gik i gang. I gamle dage sad der en opskrift bundet om krustadejernets håndtag, men den var forsvundet, så jeg måtte på nettet og fnde en ny (gammel!) opskrift:

125 g. hvedemel
2 æg
3/4 dl. hvidtøl (jeg brugte almindeligt øl, og det virkede helt fint)
1 1/4 dl. vand
1/2 tsk. sukker
1spsk. olivenolie
salt
olivenolie eller vindruekerneolie
krustadejern

Rør først melet med øl, vand og sukker. Rør derefter æg, olie og lidt salt i. Dejen skal have konsistens som en god pandekagedej. Lad dejen hvile 30 minutter. Justér evt. konsistensen med lidt ekstra vand.
Varm fedtet/olien op til ca. 180 grader (det skal syde når en tændstik stikkes ned i olien); lad krustadejernet stå i olien mens den varmes op, så det også bliver gennemvarmt; det tager 10-15 minutter. Tør jernet let af med et stykke fedtsugende papir.
Hæld dejen i en kop (to kopper!). Dyp jernet i dejen til dejen er ca. 1 cm fra kanten af jernet.
Kog i fedtstoffet til krustaden er lysebrun.
Skub den af med en gaffel eller en strikkepind, eller slå den af på fedtsugende papir så den ligger med bunden i vejret. (Min erfaring fortæller mig, at det er en naturlov, at den første omgang bliver underlig og går i stykker; men herefter går det raskt derudaf!)

Krustaderne kan, iflg. længst afdøde Louise Nimb, opbevares mindst 1 måned i en tætsluttende kagedåse. De kan varmes i ovnen med bunden i vejret på fedtsugende papir.

Traditionelt er de blevet serveret med: asparges og fiskeboller i stuvning, nyreragout, hachis, muslingestuvning, asparges-, reje- eller hønsestuvning.

Jeg vil prøve med en god svampestuvning - eller måske bruge krustaderne som skåle til små rejecocktails. Da jeg havde veninderne til middag endte jeg med at trodse mine egne alt for høje december-ambitioner og serverede en god tomatsuppe, hvor krustaderne blev søsat i stedet for brød. Det var stor succes!

Man kan købe et nyt, fint (og dyrt - pt. kr. 576,92 + moms) krustadejern hos H. W. Larsen, men man kan også være heldig på et loppemarked. Jeg har en fantastisk "loppemarkds-agent", som fandt et krustadejern til mig for kr. 75 på forbløffende kort tid.

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hei !
Takk for fin oppskrift ! Jeg skal lage krustader til en Juletapas-buffét i forbindelse med en konsert.
Fant et nytt (og dyrt) jern på nettet. Ringte så min bror og spurte om han hadde et jern og gjett hva ! Han hadde ryddet i sin kjeller dagen før og der dukket det opp et krustadejern han ikke hadde sett på over 15 år. Snakk om tilfeldighet. Jeg har nå hentet det og er på vei for å kjøpe ingrediensene. Men, hvor mange krustader går det på din oppskrift ?
Vennlig hilsen
Annabet

Lise Lotz sagde ...

Hej Annabet,

Tak for din hilsen.

Ja, det var da et heldigt tilfælde! Jeg kan ikke huske hvor mange krustader jeg fik ud af opskriften, men det var mange! Måske 50. Og hver person kan jo som regel ikke spise så mange; det er en fed, lille sag...

Du må meget gerne lade mig høre, hvor mange du fik lavet!

God fornøjelse!

Lise

Annabet sagde ...

Takk for raskt svar. Jeg skal lage noen "prøve-krustader" imorgen og resten neste uke. Det kommer 70 til konserten lørdag 12. og ca.50 søndag 13. Skal naturligvis fortelle hvor mange jeg får av din oppskrift.
Hvis de blir vellykkede, lager jeg flere til jul også ! Fyllet har jeg ikke bestemt, men det blir sikkert noen med soppstuing, chèvre og reker.
Jeg er ellers ikke så glad for å lage frityr-stekte ting, da jeg synes lukten henger i og kjøkkenet minner lenge om en grillbar...
Jeg kan forøvrig anbefale tørket, frityrstekt og avrent sopp (svampe) med et lite saltdryss, som alternativ til peanøtter og chips til apéritiven. Trakt-kantareller er spesielt egnet !
Annabet

L@rs =O) sagde ...

Hej, tak for opskriften! Jeg prøvede den til nyt år 2011-12 og de blev super gode. jeg lavde dem d. 28 december og gemte dem i en kagedåse, da de jo kan holde sig i en måned på denne måde
Men Øv - de var begyndt at blive bløde den 31/12. Men efter fem minutter i ovnen på 200 grader og varmluft, var de som nybagte igen =o)
Jeg skulle lige øve mig og de første hold gik ikke så godt. De første 8-10 stk. kunne ikke bruges men derefter gik det fint. Jeg fik 48 brugbare krustader ud af din opskrift. Mvh L@rs =O)

Lise Lotz sagde ...

Hej Lars,

Tak for din gode tilbagemelding! Det er godt at vide, at opskriften virker ude i virkeligheden. :-)

Jeg fik selv et krustadejern for godt et ars tid siden. En god ven fandt det til mig på et loppemarked til kun kr. 75.

Desværre havde nogen lakeret jernet - sikkert fordi det skulle hænge pænt på en væg til pynt - og forleden fik jeg folkene hos H.W. Larsen til at slibe lakken af. Det blev også en kostbar affære, men da jernet i mellemtiden er blevet endnu dyrere fra nyt, var det stadig nogenlunde rimeligt... (ca. kr. 450!)

Nu skal jeg snart lave krustader på mit EGET krustadejern!

Mange hilsener

Lise

Anonym sagde ...

Tak for en rigtig fin forklaring på hvordan man laver krustader. Jeg fulgte din opskrift og fik 28 meget fine krustader første gang jeg prøvede!

Med venlig hilsen Lene

Unknown sagde ...

Tak for spændende opskrifter og god historie :-) Jeg har selv været på udkig efter krustadejern og har sat min genbo igang (han er smed). Så skulle nogen stadig mangle jern, så læs min historie og følg udviklingen her: blog.krustade.dk
Venlig hilsen
Christian