lørdag, april 05, 2008

Pizzakage til 1. april!

1. april er jo ikke ligefrem en kirkelig højtid, men derfor kan dagen jo være ganske interessant alligevel. Og fortjene en særlig kage.

I år kom jeg i tanker om, at jeg har en opskrift på en kagepizza i min store opskriftsamling, og hvis ikke den skal på bordet i forbindelse med 1. april, hvornår så?! (Jeg har også opskrifter på retter, der ligner kage, men som er aftensmad, men det synes jeg er decideret ondt! Den spøg ville jeg ikke selv bryde mig om at blive udsat for, og derfor prakker jeg den ikke på andre!)

Man tager en mørdej fx. af:
300 g mel,
200 g smør,
100 g sukker og
et æg.

Køres i foodprocessoren til dejen samler sig. Lægges i køleskabet en times tid. Jeg brugte vist en lidt anden og lidt mindre sød udgave af en mørdej; jeg kan bare ikke huske præcis hvilken. Det er heller ikke så vigtigt i denne sammenhæng.

Rul en stor rund "pizzabund" ud. Smør den med rødt syltetøj / "tomatsauce" som du ville smøre en rigtig pizza. Jeg havde et glas kirsebærsyltetøj, men andet kan bruges. Læg fx. Amarenakirsebær / "oliven" på "pizzaen" og bag den i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter, eller til den er blevet pænt lysebrun i kanten.

Mens "pizzaen" bager river du noget hvid chokolade / "mozzarella" på den grove side af rivejernet. Når pizzen er bagt og kølet en lille smule af, drysser du "chokoladeosten" over. Jeg havde også nogle grønne chokoladeknapper, som fik lov til at optræde som basilikumblade.

For at gøre illusionen mere effektiv købte jeg en rigtig pizzaæske hos min lokale pizzamand. TaDa! En rigtig dejlig aprilsnar!

Skikken omkring 1. april har en ret uvis oprindelse. Nogen mener, at skikken har at gøre med forårets komme, mens andre mener, at den er opstået i forbindelse med overgangen fra et kalendersystem til et andet.

I 1582 blev den gregorianske kalender indført som erstatning for den julianske kalender. Ifølge den nye kalender skulle nytår fejres 1. januar, selvom mange kulturer tidligere havde ment, at det nye år begyndte omkring forårsjævndøgn eller på selve 1. april. Legenden fortæller, at mange mennesker enten ikke vidste, at kalenderen var blevet "opdateret" eller ikke ville indordne sig under de nye tider. Andre begyndte at gøre nar af disse traditionalister ved fx. at sende dem på mærkelige ærinder eller ved at invitere dem til nytårsfester, som ikke eksisterede. Denne forklaring har mange svagheder, men historien er da meget god!

I Frankrig taler man om Poisson d'Avril, og man morer sig med at klistre papirfisk på ryggen af hinanden, så måske skal næste års lækkeri kredse om fisk... Man kan fx. altid få brug for en god undskyldning for at svine sig til i Ben & Jerry's Phish Food: Chokerende chokoladeflødeis proppet med marshmallows, karamelsauce og fisk med chokoladesmag.

Ingen kommentarer: