mandag, oktober 13, 2014

Fisk? Kage? Retro-pyntet fiskemousse - Madbloggerudfordring nr. 4!

Madbloggerudfordringen var gået i fisk - i et samarbejde med Skagen Food. Mine indlæg går som regel i kage, så der var basis for en god kombination. Og jeg tænkte faktisk på at lave en slags fiskelagkage, men gik bort fra det igen. 

I stedet gik jeg med et andet tilbagevendende tema fra bloggen, som jeg elsker højt - nemlig budding - og konstruerede en smuk (?!) fiskemousse, der med lidt god vilje enten ligner noget fra det søde køkken eller en ret fra 60'erne…
Min fiskemousse...
- med ørredrogn og dildcreme...
- og udstukne blomster af sur-sød grillet peberfrugt
Fiskemoussen skal forberedes adskillige timer - eller gerne dagen i forvejen - før den kan serveres, for den skal nå at stivne i formen. Den pyntes umiddelbart før servering.

Fiskemousse
(Forret til 8 prs. eller hovedret til 4)
  • ca. 400 g fisk (jeg havde fået tildelt rødspætte, så det var den jeg brugte)
  • 3/4 l kogelage (vand, løg, dild, salt, peberkorn, citronsaft mv.)
  • 1-2 tsk paprika
  • 2 1/2 dl piskefløde
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 blade husblas
  • 200 g flødeost
  • dild
  • ørredrogn
  • grillet, syltet peberfrugt i store stykker (Lidl har det!)
Lav en kogelage i en lille gryde. Sørg for at bruge så store stykker af smagsgivere, at du kan sortere dem fra fiske bagefter - eller brug en krydderipose. Kog fisken forsigtigt indtil den er mør og falder fra hinanden. Lad den køle lidt af i lagen. Hæld fisken i en sigte og lad den dryppe godt af. Fjern alt andet end fisken. Køl helt af.

Læg husblasen i blød i koldt vand i ca. 5 minutter. Pres alt vandet af den opblødte husblas og smelt den i mikroovnen eller i et vandbad. 

Pisk fløden til fast skum. Rør den afkølede fisk med paprika og lidt salt, så den bliver en jævn, findelt masse. Vend forsigtigt flødeskum og crème fraîche i fiskemassen. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft. Hæld den opløste husblas i massen og rør igen forsigtigt til det hele er godt blandet. 

Hæld fiskemousse-massen i din smukkeste form (dog uden alt for mange fine detaljer), dæk med plastikfolie og stil moussen på køl gerne natten over, så du er sikker på, at den er stivnet.

Rør flødeost med finthakket dild og lidt citronsaft i en blender eller pisk med håndmikser. Smag til med salt og peber. Flødeosten må gerne blive helt lysegrøn. 

Brug en småkageudstikker og lav peberfrugt-pynt. Du kan selvfølgelig bruge frisk peberfrugt (eller anden pynt i flotte farver), men den grillede og syltede udgave giver et rigtig godt modspil til fisken.

Når moussen skal anrettes: dyp formen i varmt vand i ganske få sekunder, læg et fad over formen og vend lynhurtigt rundt; så slipper moussen. 

Pynt moussen med dildcreme i en sprøjtepose med stjernetylle. Fordel ørredrogn og peberfrugt smukt.

Server fiskemoussen med (ristet) brød eller salte kiks.

(Min mousse smeltede lige en anelse mere end ønsket, da jeg løsnede den fra formen, og den så slet ikke så lækker ud, som jeg havde drømt om. Jeg var lige med at panikke inden mit middagsselskab, men dildcremen er et vidundermiddel til at dække småskavanker og til at fjerne fokus fra ubetydelige skønhedsfejl. Moussen var et hit og fik smilet frem på læben af mine gæster!)

Uuhhhhmmm! Jello! Flere skønne jello-billeder hos fx. Menopause Supermodel

3 kommentarer:

Malou Klidmoster sagde ...

Jeg er vild med den :-)

Anonym sagde ...

Du er jo FOR vild, Lise!
Har ikke set sådan en siden jeg var barn ... wauw.
- HVIS der var en pris at uddele i MadbloggerUdfordringen, så ville du vinde for "den mest kreativt udførte".

Skønt at du var frisk på at lege med endnu en gang - nu står den jo på Nordisk Jul ... ;-)

Lise Lotz sagde ...

Kære Malou og Nada,

Tak for det! Jeg er også selv lidt vild med den. I hvert fald elsker jeg at gøre fisk lidt mindre fint og højtideligt. Eller i hvert fald fint på en lidt sjov måde. :-) Jeg hyggede mig totalt med projektet og glæder mig til juleudfordringen!

Knus fra Lise