torsdag, april 17, 2014

En anderledes påskekage - med en hel indbagt appelsin

Her er mit bud på en påskekage, der indeholder forskellige elementer af højtiden  - palmesøndag, langfredag og den overraskende opstandelse - eller som bare er en sjov og lækker kage med en overraskelse indeni.

Palmesøndag: søndagen før påske, hvor Jesus ankom til Jerusalem. Han blev hyldet af sine fans, som troede at han var en konge eller en oprører, der på klassisk oprørsmanér skulle stå for kampen med romernes undertrykkende regime. Hyldesten foregik ved at man viftede med palmegrene og råbte "Hallelujah!" At Jesus skulle vise sig at være en ganske anderledes og mere fredelig herre end forventet, vises ved at han kommer ridende på et ydmygt æsel og ikke på en stolt og aggressiv krigshest.
I kagen er palmesøndag repræsenteret ved at jeg har brugt kokospalmesukker. Det kan fx. købes online hos Helsekost.dk. (Her fortælles det i øvrigt, at Mahatma Ghandi brugte netop den type af sukker i sin diæt, og at han anså det som et middel mod al verdens elendighed…)

Langfredag: den lange, dystre dag, hvor Jesus ifølge de bibelske fortællinger hang på korset, hvor han  led og døde. Dagen er den mest alvorlige i hele kirkeåret, og i Bibelen bliver dysterheden ligefrem understreget ved at himlen bliver mørk i tre timer: Og da den sjette time kom, faldt der mørke over hele jorden indtil den niende time. (Markusevangeliet, kap. 15, vers 33). Du kan også sagtens bruge andre sukkertyper, fx. brun farin, rørsukker eller almindeligt hvidt sukker.
Langfredagsmørket som illustreret af Doré
I kagen er langfredags mørke repræsenteret ved det mørke chokoladeovertræk, der fuldstændig skjuler den overraskelse, der er på vej. Chokoladeovertrækket kan sagtens undværes. Kagen er virkelig smuk uden overtræk!


Påskedag: påskedag er den helt igennem mærkelige dag, hvor det påstås, at Jesus forlod den hule, som han var blevet gravlagt i efter at han udåndede på korset. Han var ifølge fortællingerne ikke længere død - men lyslevende og gik igen sammen med sine disciple og forberedte dem på en fremtid, hvor han ikke længere ville være hos dem. Det er en mærkelig fortælling for moderne ører, men selv disciplene havde svært ved at tro på, hvad der var sket. Disciplen Thomas måtte helt hen og stikke en finger i såret, som Jesus havde i siden af kroppen, for at kunne begribe bare antydningsvist, hvad han var vidne til.
Caravaggios billede af den tvivlende Thomas
I kagen er den sære og overraskende opstandelse repræsenteret ved en hel lysende orange appelsin inde i kagen.

Den mellemøstlige setting for de bibelske begivenheder er markeret med kardemomme, rosenvand og marcipan. Giv gerne gas med flere krydderier.

Kagen er dampet, men kan også bages almindeligtved 175 grader i 45-60 minutter. Check med en strikkepind i dejen (ikke i appelsinen!) om den er færdigbagt.

Påskekage
 • 2 økologiske appelsiner
 • revet skal af den ene appelsin
 • 125 g smør
 • 125 g (kokospalme-) sukker
 • 1 tsk kardemomme
 • 1 spsk rosenvand
 • 3 æg
 • 100 g revet marcipan
 • 125 g (grahams-) mel
 • 1 1/2 tsk bagepulver
 • 200 g mørk chokolade
 • 75 g smør
Kog den ene appelsin helt dækket af vand i 10-20 minutter. Tag den op af kogevandet og lad den køle lidt af. Riv skallen af den anden appelsin og skær en skive på ca. 1/2 cm midt på appelsinen. 

(Jeg har købt en form netop til at dampe kager på Ebay; den koster ikke ret meget. I mangel af sådan en form kan kagen dampes i en skål, hvor der bindes et lag eller to af fx. bagepapir over som låg - eller som nævnt bages almindeligt. Så bliver konsistensen lidt anderledes, men ideen om den overraskende appelsin er den samme!)

Pisk smør og sukker grundigt sammen med appelsinskal, kardemomme og rosenvand. Pisk et æg ad gangen ind i dejen. Rør den revne marcipan ind i dejen og vend til sidst mel og bagepulver i.

Smør din form grundigt med smør og drys den med (palme-)sukker. Læg appelsinskiven i bunden af formen. Kom ca. halvdelen af dejen i formen. 
Prik huller i skallen på den kogte appelsin med en strikkepind eller en skarp kniv og placer den midt i formen. Pres den ned; gerne så den rammer appelsinskiven. Fordel resten af dejen over og omkring appelsinen. 
Det gør ikke noget, hvis appelsinen ikke bliver helt dækket. Dejen hæver lidt under dampningen og vil dække bedre. Desuden bliver kagen jo vendt om, så den hele appelsin bliver usynlig.
Lad kagen køle lidt af i formen, og vend den så ud på et fad. Appelsinskiven bliver nu til gengæld meget synlig:
Hvis du kan nænne det, dækker du nu kagen med chokolade-smør-glasur. Smelt smør og chokolade forsigtigt sammen og hæld det over kagen og fordel det, så det dækker den helt. Lad kagen med glasur køle helt af - evt. i køleskabet.
Opskriften er et rip-off fra The Guardians "Steamed orange and ginger pudding"; jeg har dog ændret temmelig meget i opskriften, så der er tale om en ganske anden kage - stadig med en indbagt/-dampet appelsin.

Rigtig god påske!

Ingen kommentarer: