Chokoladeballade er et begreb. Det er skabt af
chokoladeblogger Anne au Chocolat, og hendes superlækre chokoladeballade har et
rigt liv på internettet, og nu findes den også på tryk i bogen "Lykken er
chokolade".
Anne har - selvfølgelig og endelig - udgivet et skønt udvalg
af sine chokoladelækkerier, og hun har fået følgeskab af den lige så
passionerede og lige så dygtige Maja Ambeck Vase, der driver chokoladebloggen
Chocolat. Tilsammen har de skabt en umanerligt appetitlig samling af opskrifter
med chokolade.
Bogen er organiseret på en usædvanlig og forfriskende måde:
34 forskellige ingredienser, som falder i kategorierne bær, frugt, nødder,
krydderier og diverse, danner udgangspunkt
for en venskabelig tvekamp. De to chokoladepiger kommer med hvert deres
bud på en sag, der dels indeholder den udvalgte ingrediens og dels selvfølgelig
chokolade; enten hvid, mørk eller mælkechokolade.
Det betyder, at man som læser ikke - som i andre mere
traditionelt opbyggede kagebøger - kan regne med at fx. alle småkager er samlet
i ét afsnit og alle mousser i et andet. Til gengæld bliver man overrasket, hver gang man vender et blad, og
jeg bliver i hvert fald inspireret til at tænke videre og overveje, hvordan jeg
ville bruge fx. ribs, granatæble, peanuts, lakrids eller pufsukker sammen med
chokolade.
Mit signerede eksemplar af "Lykken er chokolade" |
Bogen virker overskuelig og anvendelig. Der er
(heldigvis!) ikke overvældende mange opskrifter, men til gengæld er
den-må-jeg-prøve-faktoren betragtelig. Der er blevet plads til både afsnit om
chokoladens historie og uundværligt grej, fif og trin-for-trin-instrukser,
chokoladeanbefalinger og facts om chokoladedyrkning, men den er så smukt
fotograferet og lay-outet, at selv de mere tekniske sider er en fryd at se og
læse.
Jeg har vist læst et sted, at Maja er mere perfektionistisk
end Anne, der er mere til det rustikke - eller også er det omvendt - men det
fremgår ikke af bogen, at der skulle være sådan en forskel. Alle opskrifterne
virker relativt enkle og til at gå til selv for den ikke så øvede
chokoladeelsker.
Ud over at være utroligt dygtige i selskab med chokolade og
andre søde sager er både Anne og Maja dygtige på de sociale medier, og de har
helt fortjent masser af følgere. En del af disse mange fans tog imod facebookinvitationen
til bog-release med smagsprøver, og det skabte et vildt syn: en februarkold
kæmpekø, der fik turister og andre forbipasserende til at undre sig såre!
Chokoladeballaden er som udgangspunkt en konfektagtig - næsten
melfri - kage, med masser af muligheder for variation. Chokoladen spiller en
fremtrædende rolle i kagen, så balladen kan varieres bare ved at bruge
forskellige typer af chokolade, men den kan selvfølgelig også pyntes på et hav
af måder og serveres med forskelligt tilbehør.
Jeg har valgt at variere Annes chokoladeballade ved at lave
den lidt focaccia-style, altså med rosmarin og salt. Jeg har en rosmarin-ting
for tiden… (Hvis du synes, at det er for sært, kan du bare springe det over.)
Chokoladeballade med rosmarin og havsalt
- 200 g smør
- 1 tsk tørret rosmarin
- 200 g mørk chokolade
- 250 g sukker (evt. rørsukker)
- 5 æg
- 1 spsk hvedemel
- frisk rosmarin
- havsalt
- evt. ca. 20 g pinjekerner
Smelt smørret i en lille gryde sammen med den tørrede
rosmarin. Kog smørret op og tag det af varmen. Lad smør og rosmarin køle af
sammen i ti minutter. Hæld smørret gennem en sigte over i en anden gryde. Hak
chokoladen og kom den i gryden til smørret. Varm forsigtigt op, så chokoladen
smelter. Tag gryden af varmen og tilsæt sukkeret. Rør, indtil sukkeret er
opløst og du har en ensartet masse. Lad det køle lidt af. Pisk æggene i
chokolademassen; ét ad gangen. Pisk til sidst melet i dejen.
Hæld dejen i en springform foret med bagapapir og drys med
friske rosmarinnåle, havsalt og pinjekerner. Bag kagen ved 180º i ca. 25
minutter. Den må gerne føles lidt ubagt; den bliver mere fast, når den er kølet
af - og den skal være snasket!
En lille skive af lykken... |
2 kommentarer:
Hej Lise. Flot anmeldelse, og din lækre kage med rosmarin og havsalt er bestemt også indbydende og til et "Det må jeg lige prøve" Venlig hilsen Jette
Hej Jette,
Herligt at du kan lide min omtale af Annes og Majas fine bog. :-) Lad mig endelig høre, havd du synes om smagen, hvis du får prøvet chokoladeballaden med rosmarin!
Ha' en god dag!
Vh. Lise
Send en kommentar