søndag, januar 13, 2013

Kage med guld og ædle stene

Julen varer lige til påske. Og Helligtrekonger varer lige indtil jeg får skrevet indlægget...
I 2008 bragte jeg opskriften på en klassisk fransk helligtrekongerskage, Galettes des Rois*. En skøn kage med en god historie.

I år lavede jeg en anden helligtrekongerskage, sådan lidt ud af hovedet, og den blev faktisk ret god. Så god, at jeg vil understrege, at den SAGTENS kan spises på andre tider af året end lige på Helligtrekongersdag! Opskriften følger herunder.

Jeg var inspireret af en billedserie på kristendom.dk, der viser, at indbyggerne i Mexico City fik serveret en 1,9 km lang helligtrekongerskage skåret i 200.000 stykker i forbindelse med fejringen af Helligtrekongersdag, som bibelsk set er den dag, da de tre konger/vise mænd nåede frem til det nyfødte jesusbarn med gaver og opmærksomhed.
De hellige tre konger (eller er det de hellige tre nisser?!) når frem til barnet i krybben.
200.000 stykker. Seriøst! Gaver og opmærksomhed til byens borgere. Kagen var den sydamerikanske version af en helligtrekongerskage, Rosca de Reyes, som er karakteriseret dels ved at være ringformet - som en kongekrone - og dels ved at være pyntet med en overdådighed af tørrede og syltede frugter i mange farver, der skal forestille at være ædelstene. Rosca de Reyes er som regel en gærkage, som er temmelig brødagtig. Det er der ikke tale om her.
Jeg bestemte mig for at komme frugterne i dejen og at pynte både med en (brunsvigeragtig) karamelglasur og ægte guld og at bruge rom både i og på kagen. Good choices, når jeg selv skal sige det...

Helligtrekongerskage 2013
 • 150 g blødt smør
 • 150 g sukker
 • 3 æg
 • 225 g mel
 • 1 tsk bagepulver
 • 100 g rosiner
 • 50 g syltet appelsinskal
 • 1 dl rom
 • 150 g udstenede (friske) dadler
 • 100 g amarenakirsebær
Begynd med at lægger rosiner og appelsinskal (og/eller andre tørrede frugter, som evt. er skåret i mindre stykker i blød i rom natten over eller længere. (Få tømt ud i skuffer og skabe. (Stop-spild-af-mad!) Jo flere tørrede frugter jo bedre. ) 

Pisk smør og sukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt mellem hvert. Tilsæt mel og bagepulver og rør det ind i dejen. Rør kun til dejen er jævn. Tilsæt nu frugterne, og hvis ikke al rommen er suget ind i rosinerne, kan du hælde den med i dejen. Ved det hele rundt indtil frugterne er jævnt fordelt.

Hæld dejen i en smurt form, og bag kagen i ca. 75 minutter ved 175 grader. Det er svært at angive præcis tid. Hold øje med kagen og test den med en strikkepind. Stik den ned midt i kagen, og når den kommer ud uden dej på, er kagen gennembagt. 
Grundopskriften på min helligtrekongerskage er Delias Dundee Cake.
(Bonusinfo til gadgetelskeren: hvorfor bruge en strikkepind, når man kan købe en særlig tingest netop til det ene formål at undersøge, om kagen er færdig? Jeg kan ikke huske, hvor jeg har købt min. Herhjemme eller i udlandet? Den kan i hvert fald fås hos Crafty Cook Shop - og de leverer til Danmark.)
Glasur
 • 75 g smør
 • 75 g brun farin
 • 3 spsk rom
Giv det hele et hurtigt opkog og rør, så puddersukkeret bliver opløst. Hæld glasuren over kagen. Drys evt. med bladguld.
De hellige tre konger,
kom lidt for sent af sted,
de sku' jo først ha' røgelse
og guld og myrra med,
- og Kaspar løb,
- og Melchior løb,
- til sidst kom Balthasar,
de havde en kalender hver,
som du vel også har.
Den får man i december
i alle verdens hjem,
og li'så snart man vågner,
skal man åbne for en lem.
Johannes Møllehave, 1980

I tiden, der er gået siden 2008, er det sket det lykkelige, at en afdeling af Brioche Dorée, en fransk kæde af bagerier, er flyttet ind i Torvehallerne, og kagen kan derfor nu købes i Danmark. (Ja, man kunne sågar også vinde kagen i en lille konkurrence på Brioche Dorées facebookside - og gæt hvem, der var den heldige? Yes! Yours truly! Jeg skal hente kagen på fredag, og jeg tager den med til fødselsdagsgilde hos en veninde.)

1 kommentar:

Selina Juul sagde ...

Wow, det er jo en kage med historie! Herligt!

Jeg har straks delt linket hos os: http://www.facebook.com/madspild

KH
Selina