søndag, april 15, 2012

The Curse of the Cupcake. Bare kedeligere.

En lille flok madbloggere har givet hinanden en udfordring: kan man skrive et interessant indlæg om en kedelig kage? Svaret er Ja. (Jeg synes faktisk, at jeg allerede HAR skrevet et godt cupcakeindlæg.)

Det bliver bare ikke dette indlæg, der beviser påstanden. Jeg vil i stedet gå modsat og nøjes med nogle kedelige cupcake facts.
En fejlslagen cupcake er også en cupcake...
Fact: Der er TO grunde til at en cupcake hedder en cupcake.
  1. Kagen bages typisk i en koplignende form - a cup.
  2. Ingredienserne til kagen måltes oprindelig i volumen - cups - til forskel fra fx. pundkager, der afmåles efter vægt. (Måske kan man ligefrem give cupcaken skylden for at amerikanerne, de skarn, stadig arbejder - helt useriøst - med volumenmål i deres køkken.)
Årets kage 2012 En lille én til kaffen. En anden slags cupcake.
Forskellen på en muffin og en cupcake: kan og vil blive diskuteret i evigheder.

En muffin er - ifølge den seneste forskning - en brødtype i modsætning til en cupcake, der, som navnet antyder, er en kage. En cupcake er sødere, bages ofte med smør og er rigtigt ofte pyntet overdådigt. Men altså ikke nødvendigvis.
Nu også i Fakta
Den første omtale på skrift af noget, der må siges at være en cupcake er fra 1796 - a cake to be baked in small cupsog tilskrives Amelia Simms. Første gang en egentlig cupcake nævnes er i 1828 i en opskriftssamling af Eliza Leslie, som var en slags amerikansk forløber for Emma Gad.
Agnes Cupcakes - som vi elsker at hade
Jeg har flere kagebøger om cupcakes. De fleste er temmelig kedelige, men den bedste, Fantastiske kager af Jacqueline Bellefontaine og Gail Wagman, har en meget sympatisk tilgang til emnet: 


Det at definere disse små kager er som at definere et par shorts (i forhold til et par lange bukser), en sodavand på dåse (i forhold til på flaske) eller en bikini (I forhold til en badedragt): Kagerne her er bare mindre udgaver af den oprindelige model, men med en egen identitet. ... 


Stort set alle deje kan bages i portionsstørrelse. ... Det er en meget mærkelig kagedej, hvis ikke den kan transformeres til en lille kage ved hjælp af glasur og pynt. ... Brug din yndlingskageopskrift, bag dejen i en muffinform, kom glasur og lidt pynt på, og voila, så har du din egen private opskrift. Lad din fantasi råde.
The battle against cupcake cuteness CAN be won. Cherry on top.
Jeg vil ikke bringe nogen cupcakeopskrift i denne omgang. I et snartkommende indlæg vil jeg dog bringe opskriften på en meget lækker sefardisk jødisk melfri mandelkage med hele mørtkogte og purerede appelsiner og herlig chokolade-nougatganache. Når dejen til denne kage bages i små kulørte papirforme, kommer det til at se ud som på det øverste billede. Not so great.
Med fantasi, flødeskum og fakta-fætter. Great!


Ingen kommentarer: