torsdag, december 10, 2009

Mens vi venter på... Lucia?

I princippet bør man jo holde sig til smalkost i adventstiden. Det virker ikke i virkeligheden, men altså i princippet: ugerne op til jul var oprindeligt en alvorlig tid, hvor man ventede og forberedte sig til den store højtid. En lang periode med beskedne fødevarer gjorde desuden det planlagte julemåltid til en ekstra stor oplevelse. Det var en rigtig fest, som stod i stor modsætning til hverdagen.
I vore dage er december måned - på godt og ondt - for mange af os ét langt ædegilde. Vi bevæger os fra julefrokost til juleafslutning og til julefrokost igen. Og spiser. Og drikker. Når vi når frem til juleaften har jeg ofte bare lyst til en salat og et glas koldt vand og kan næsten ikke klemme en pebernød ned. Det er i grunden lidt ærgerligt.

Nå, men sådan er det - og måske vil jeg til næste jul tage en beslutning om IKKE at prøvesmage mine julesmåkager, IKKE at spise konfekt før den 24. og IKKE forspise mig til de julefrokoster, som jeg måtte blive inviteret til...

Midt i adventstiden ligger svenskernes højtelskede Luciadag. I Danmark fejrer vi Luciadag med luciaoptog; altså især med den dejlige luciasang og søde børn på rækker med lys i hænderne. Lysene er dels en henvisning til Lucia og hendes navn, der betyder lys, men de bruges også til at holde mørket og de mørke magter borte.

Før den gregorianske kalender blev indført, lå Luciadag nemlig på vintersolhverv, altså på den korteste dag med den tilsvarende længste nat. Enhver ved, at i en så speciel nat kan mærkelige og uhyggelige ting ske. I denne mørke, lange nat kan det gode og det onde blive forvekslet med hinanden. I lucianatten kan man tage fejl af den gode Lucia og Lucifer – selveste Fanden, hvis man ikke passer på.

I Sverige bager ethvert hjem med respekt for sig selv "lussekatter" til Luciadag. ”Lusse” er kælenavn for både Lucia og Lucifer. Lussekatter er søde, bløde hvedeboller, som er særlige ved at de er farvet og smagssat med safran. En lussekat bliver fin og gylden - som en lille flamme i mørket. Den er god at have, mens vi venter…

Lussekatter:
50 g smør smeltes i en kasserolle
5 dl mælk lunes med smørret til det er fingervarmt
50 gram gær smuldres i en stor skål. Smør/mælk tilsættes. Rør til gæren er opløst.

1 tsk salt og
2 tsk sukker og det meste af
15 dl mel røres i blandingen. Hold et par dl tilbage. Ælt indtil dejen ikke klistrer længere. Stil den til hævning et lunt sted dækket af et klæde indtil den er ca. fordoblet i størrelse; dvs. ca. 1 time.

1 g safran stødes i en morter med
1 tsk sukker. Pisk det med
125 g smør,
1½ dl sukker og
1 æg indtil blandingen er lys og luftig.

Ælt nu den søde smørblanding og den hævede dej sammen. Tilsæt det mel, som du holdt tilbage tidligere. Ælt til dejen er blød og smidig.

Del dejen i mindre stykker og form nu lussekatterne. Den klassiske form er som et snoet S, men der er mange muligheder. Læg lussekatterne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve til næsten dobbelt størrelse.

1 æg piskes let sammen og pensles på lussekatterne, som desuden pyntes med
rosiner.

Bag lussekatterne midt i ovnen ved 250˚ i 8-10 minutter.

2 kommentarer:

Annabet sagde ...

Hei igjen !
Krustadene ble kjempefine, selv om jeg glemte eggene (!) i posjon nummer to...Var vel litt trett etter å ha stekt ribbe, frityrstekt trakt-kantareller og altså, laget en mengde krustader...De uten egg, måtte man passe veldig godt på og ikke la dteke for lenge. Men det kan jo være greit å vite, for dem med egg-allergi, at det faktisk går bra uten egg...
Jeg fikk temmelig nøyaktig 50 stk. på en posjon deig, så der husket du riktig !
Nå vil jeg lage Lussekatter (vi har konsert både 12. og 13.desember) og har funnet en oppskrift hos deg.
Men, her også, mangler antall...Det er litt viktig for meg, ettersom vi må være sikre på at alle våre gjester i hvert fall får én hver.
Takknemlig for raskt svar, da jeg skal bake i kveld.

Vennlig hilsen
Annabet

Lise Lotz sagde ...

Hej Annabet,

Det lyder godt med krustaderne. Og jeg er glad for, at jeg huskede rigtigt mht. antallet.

Den svenske opskrift på lussekatter, som jeg har oversat her, skulle give 45 boller. jeg må have lavet mine noget større, for jeg fik kun omkring 30. To bageplader ret fyldt.

Jeg kan i øvrigt afsløre, at jeg kun havde ½ gram safran - og bollerne blev fint gule alligevel og smagte "eksotisk".

Jeg løb faktisk også tør for almindeligt mel, og klokken var mange, da jeg bagte, så jeg måtte dybere ind i melskabet og havde heldigvis en lille rest speltmel og en smule grahamsmel. Det kom lige til at passe, så dejen blev u-klistret og smidig og ikke spor tung. Og bollerne blev lækre. :-)

God bagelyst!