mandag, april 13, 2009

Sønderjysk kaffebord på Den gamle Kro i Gråsten


"Med læberne fulde af glinsende, skorpeagtige krummer, som wienerbrød har det med at efterlade, stillede naboerne korte spørgsmål, gav korte svar, jeg ikke havde overskud til at høre efter, for jeg var fuldt koncentreret om at afværge det truende fad, der kom hen imod mig på sin vej rundt. Forgæves: for hver omgang havnede et fedt, lunkent stykke kage på min tallerken og mindede mig ubarmhjertigt om gæstfrihedens lov." Fra Sønderjysk kaffebord af Siegfried Lenz

Nu har jeg prøvet det! Sønderjysk kaffebord. Det foregik på Den gamle Kro i Gråsten, og det var ikke så pinefuldt, som Siegfried Lenz malende beskriver det i sin skønne bog. En vis mavepine havde jeg dog i et par timer bagefter. Men jeg havde også kun smagt og spist omkring 10-12 forskellige af de mindst 31 kager og småkager, som var på det overdådige kagebord, og havde jo ikke været presset af en nødende værtinde, der ville have taget det ilde op, at jeg ikke spiste af ALLE kagerne.

Jeg fik smagt den obligatoriske brødtorte, og den var rigtig god. Den må jeg selv have prøvet af en dag inden længe. Der var Go'e Raj (Gode Råd) - en fin, tynd, sprød vaffel, med kunstfærdigt mønster og smag af kardemomme. Der var mokkakage og en gigantisk roulade. Der var kys - marengs - og fedtkager. Der var en frugtfyldt fragilité og chokosnitter. Minimedaljer, mundfuldstore franske vafler og små vandbakkelser med vanillecreme. Waleskringle og almindelig kringle. Og kiksekage - Guds gave til den del af menneskeheden, der sætter pris på smagen af en god kalorie. Foruden alle de andre.
Ved en sådan lejlighed får man virkelig testet udsagnet om at "maven bliver mæt før øjnene". Og hvor er det dog en skam. Eller måske ikke. Nu er jeg jo nødt til at komme tilbage en anden gang og få smagt lidt mere!

Der var en forventningsfuld summen ved bordene i tiden frem til kl. 14.30. En lille time senere var vi nok mætte og lettere udmattede, men samtidig opstemte af de store mængder af kaffe og sukker, og vi kunne kagelykkelige vralte ud i den dejlige forårssol og drikke masser af frisk luft med udsigt til Gråsten Slot og lige så kridhvide svaner.

Hele det fantastiske arrangement, der finder sted 2. søndag hver måned, kostede den rørende sum af kr. 85 - og det var med kaffe ad libitum. Det er bestemt værd at rejse efter!
Grænseforeningen har i et særnummer af deres årbog fra 1998 en grundig beskrivelse af det sønderjyske kaffebords betydning og historie - med masser af opskrifter: http://www.graenseforeningen.dk/artikel/3859

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det er også en oplevelse at få sønderjysk kaffebord på museet i Bov - en tilbagevendende begivenhed i påsken (når den altså falder 1. april eller senere - der åbner museet for sæsonen). Se dette link: http://www.turistnyt.dk/news/index.php?news=12953