søndag, juli 20, 2008

Fantomkalorier, gode bær og "The Mystery of St. Petersburg" - kager i Finland og Rusland


Jeg har ikke bagt så meget på det sidste, men det betyder jo IKKE, at jeg ikke har SPIST kage. I kageforskningens hellige navn, naturligvis...

Her kommer nogle billeder af kager - og andre lækkerier - fra min nylige rejse til Finland / Rusland. Ikke nødvendigvis specielt "autentiske" og særlige for området; bare gode kager.

Den første kagebid er faktisk en, som jeg havde med hjemmefra. Det var en rest fra en fin jubilæumskage (den må jeg lægge ind ved en anden lejlighed), og det var ret godt, at jeg havde kage med, for vi havde visse problemer med at komme ind på vores B & B i Pirkkala udenfor Tampere.


Efter en første overnatning var vi nede for at se på byen - Tampere. Vi kiggede kun...
Og kiggede...
Men så måtte vi have vores første kop kaffe Downtown Tampere. Læg mærke til hindbærrene. Vi lægger ud med rigtig god vilje...

Senere må vi i gang med "arbejdet". Heldigvis har Evy, som jeg rejste med, den samme videnskabelige tilgang til kagespiseri som jeg, så hun kender også til det vanskeligt forklarlige fænomen, at kagestykker, der bliver skåret over og delt, ikke afgiver deres kalorier, men efterlader dem, som en slags fantom-kalorier i det stykke kage, som er blevet skåret af. Vi spiste en del halve stykker kage...
Bemærk derfor kniven. Når snittet er lagt, opstår fantomkalorierne...
Fin opdækning til en kaffepause til konferencen, som jeg detog i.
Og god kaffe og en herlig kage med pragtfulde bær. Det må jeg give de finner: deres sprog er helt umuligt, men deres bær! De er rigtigt gode!
En anden kaffepause herunder: en halvdårlig gør-det-selv kaffe/kakao og en ret god sukkerdonut. Formildende omstændighed: traktementet blev serveret på en turbåd på en af søerne, der omgiver Tampere. Jeg skal dog med skam melde, at jeg ikke fik så meget ud af den sikkert skønne udsigt. Jeg havde travlt med at snakke - og spise kage.


Her er det anretningen, som vi - den danske delegation - præsenterede til Global Market: Danish Butter Cookies og den nye hyldeblomstsnaps. Vi serverede også salte (lakrids) sild og Rød Ålborg.
Så er vi på vej mod St. Petersborg. Et stop ved en landevejscafé bød på denne lille kage:
Og da vinåede til Vyborg fik vi en ydmyg, men glimrende middag med fine småkager som afslutning.Til en anden frokost/middag fik vi - efter den menu, som blev klassisk: suppe + ris og kylling - denne dejlige wienerbrødsagtige kage.
Og efter endnu en middag blev vi budt en let hysterisk udseende kage. Den smagte fint, men gad vide, hvad det hvide var?! Det var ikke is, ikke flødeskum, ikke creme. Meget mystisk.
I St. Petersborg var der også lejlighed til at kigge.
Og smage! Her er kagen med det fantastiske navn "Mystery of St. Petersburg". Det var faktisk ikke mig der spiste den. Jeg valgte den gule øverst i indlægget, men jeg har glemt, hvad den hed.
Efter en lang weekend kørte bussen Helsinki. Her er lidt nødrationer i form af vand og småkager i bussen.
Et stop ved en kirke på vejen mod Helsinki bød på denne fine anretning. Bemærk Marimekkoservietten; vi er i Finland igen! Og igen knaldgode bær. Måske har de været særligt heldige med vejret i Finland denne sommer, eller også er deres bær bare gode. Det var en gennemgående træk, at der var rigtig smag i bærrene. Det kan man jo desværre ikke altid tage for givet.
På markedet i hanen i Helsinki var der også tid til en kaffepause. Bemærk den delte kage...
Sikke nogle dejlige kage-dage!

Ingen kommentarer: