mandag, maj 12, 2008

Foredrag og pinsekage i Gethsemane Kirke


Søndag - selveste pinsedag - var jeg i Gethsemane Kirke på Vesterbro for at fortælle om "Kager og kirkeår".

v1 Da pinsedagen kom, var de alle forsamlet. v2 Og med ét kom der fra himlen en lyd som af et kraftigt vindstød, og den fyldte hele huset, hvor de sad. v3 Og tunger som af ild viste sig for dem, fordelte sig og satte sig på hver enkelt af dem. v4 Da blev de alle fyldt af Helligånden, og de begyndte at tale på andre tungemål, alt efter hvad Ånden indgav dem at sige. (Apostlenes Gerninger, kap. 2)

Efter en dejlig gudstjeneste med dåb var der dækket op til frokost ved små borde i en lille gård ved siden af kirken. været skønnere: solskin og lysegrønne blade - og en lille flok rare mennesker. Vi fik rigtig dejlig forårsmad: kogt skinke, stuvet spinat, tomatsalat og nye kartofler. herligt!

Efter maden gik jeg i gang med mit foredrag, og der blev lyttet. Da vi var ca. halvvejs holdt vi kaffepause og fik smagsprøver. Jeg havde Kristi Himmelfartsfødder med og kommenskringler - de knytter sig til Mikkelsdag den 29. september - og i dagens anledning havde jeg lovet at "komponere" en særlig pinsekage.

Den blev helt vellykket, når jeg selv skal sige det. :-) Dels smagte den godt og dels fik jeg udtrykt noget af det, som er pinsens særkender. Eftersom pinsen jo er kirkens fødselsdag, måtte den naturligvis være lidt i fødselsdagsstil. Det blev derfor en høj, fin lagkage med lys på toppen.

Fyldet var lavet af hvid chokolade, fløde og passionsfrugt - vi har jo passionen/lidelseshistorien som baggrund for pinsens begivenheder. Der var sat 12 lys i kagen for at symbolisere de 12 disciple (jeg troede først, at der kun skulle være 11, for Judas er jo sat ud af spillet, men fik heldigvis læst på lektien og vidste, at en ny discipel, Matthias, havde taget Judas' plads som tolvtemand) og planen var at tænde de tolv lys med et stort "helligåndslys". De tolv lys var røde, for rød er pinsens og Helligåndens farve.

Lystændingen virkede ikke helt efter hensigten, for der blæste en let brise i den lille gård, men det blev alligevel lidt morsomt og tankevækkende: Bedst som vi troede, at lysene var blæst ud, så brød flammerne frem igen! De var ikke til at slukke helt, før vi blæste dem ud, så vi kunne skære kagen ud.

Kagen var ellers helt hvid. Den var overtrukket med et tyndt lag sugarpaste og pyntet med hvid glasur. I en af mine skønne pakker fra udlandet fik jeg for noget tid siden en lille pakke sukker-duer, og derfor var der midt på kagen en hvid due - endnu et af Helligåndens symboler. Jeg lægger en mere detaljeret opskrift ud på Kage! Kage! Kage!

Et andet tema, som jeg kunne have valgt at udmønte i kagen, kunne være "Helligåndens frugter", som de er omtalt i galaterbrevet: v22 Men Åndens frugt er kærlighed, glæde, fred, tålmodighed, venlighed, godhed, trofasthed, v23 mildhed og selvbeherskelse. Alt dette er loven ikke imod! Her kunne være pyntet med skønne, røde frugter. Men det bliver til en anden pinsefest.

Efter kage- og kringlespisning gjorde jeg mit foredrag færdigt, og det var alt i alt en rigtig dejlig måde at fejre pinse på!

Ingen kommentarer: