onsdag, oktober 26, 2011

Brødbudding Stop-Spild-af-Mad-style

Jeg bager verdens (næst-) nemmeste brød tit, og som regel bliver det spist op inden jeg bager det næste. Somme tider er der dog en lille/stor gnalling tilbage, når det næste kommer fristende ud af ovnen. Denne gang var der TO endestykker, der lå og blev lidt tørre. Og vi smider jo ikke mad ud...

Inspireret af kageanarkistens bud på en brødbudding og hendes eget spørgsmål i et madbloggerforum om, hvad hun dog skulle bruge en masse brødrester til tænkte jeg, at jeg ville benytte lejligheden til at eksperimentere med konceptet "tørt brød > lækker dessert."

Det blev ikke spor dårligt: Sødt. Sprødt. Sejt. Frugtagtigt. Krydret. Min model var MEGET tilfældig, og jeg vil aldrig kunne lave helt den samme kombination igen, men hovedpointen er klar nok: gammelt brød, der bliver opblødt i sukkervand og smør og tilsat forskellige frugt-, nødde- og krydderirester og som derefter bages i ovnen bliver simpelthen godt. Selvfølgelig afhængigt af brødets oprindelige kvalitet og de tilsatte rester, men altså, konceptet.

Brødbudding Stop-Spild-af-Mad-style

De tørre brødstykker skar jeg i tern på 1-2 cm.
Jeg tyndede ud i frugtskuffen og brugte: en brun banan, et æble og halvdelen af en blød fersken skåret i småstykker.
I mit køkkenskab fandt jeg en rest pinjekerner, lidt sukat, hakket syltet appelsinskal og nogle rosiner, der havde kendt bedre dage. Der var også en lille bitte rest hjemmelavet mirabellemarmelade. Krydderier, som jeg bruger alt for sjældent, kom frem fra min meget velassorterede spice-afdeling: bl.a. stødt koriander.

Tilfældigvis havde jeg en lidt krydret frugtsirup stående i en kasserolle fra et pære-kogningsprojekt (ellers må fx. noget tørt puddersukker, krystalliseret honning eller bare noget almindligt sukker kunne gøre det) og en klump smør (ca. 50 g) i køleskabet. Smørret smeltede jeg inden det kom i. (Smørret kan knap nok kaldes en rest, for der er en løbende udskiftning af mine smørrester...) Jeg havde også to æggehvider tilovers fra en lille isproduktion.
Jeg blandede hele baduljen sammen i en skål og lod det stå nogle timer på køkkenbordet. På den måde fik det MEGET tørre brød tid til at opsuge al den dejlige fugtighed og smagen fra de forskellige ting fik lejlighed til at hilsen på hinanden. (Det er nødvendigt, at der kommer noget væske-agtigt i blandingen især hvis brødet er meget tørt: æblesaft, mælk, fløde, vin, you name it. Sukker og fedstof er også ret afgørende, hvis det skal blive decideret lækkert. Men altså: dit køleskab, din dessert.)

Man skal heller ikke spilde energi, så da jeg satte aftensmad i ovnen, satte jeg også et ovnfast fad med min kommende brødbudding ind i varmen. Jeg havde smurt fadet lidt inden jeg pressede "dejen" lidt sammen i det. For en sikkerheds skyld lagde jeg nogle små smørklatter og lidt sukker på toppen; Gud forbyde, at det skulle blive for tørt/usødt!
Jeg skal gerne indrømme, at min brødbudding blev lidt vel mørk på toppen, men bortset fra et par forkullede rosiner, så smagte selv det sorte fremragende.

Det ville have klædt desserten med en klat kold flødeskum, for den var faktisk RET sød (og husk: banan bliver ret gennemtrængende i smagen, når det bliver bagt!), men jeg havde ikke lige fløde i køleskabet, og det var blevet for sent til at købe ind, så vi klarede os med de "sørgelige" rester...

3 kommentarer:

Selina Juul sagde ...

Herlig opskrift! Skal klart prøver herhjemme.

Har strakls pimpet ud på Facebook :-)

KH
Selina

Lise Lotz sagde ...

Tak, Selina!

Din ihærdige indsats gør jo, at stop-spild-af-mad ligger i baghovedet hele tiden! :-)

Lise

Anonym sagde ...

Skøn opskrift på hvad-man-lige-har kage.

Jeg havde en marcipanrest liggende, jeg puttede i. Og som krydderier brugte jeg st nellike, ingefær og kardemomme. Det blev rigtigt godt.

Vh Mille