fredag, januar 28, 2011

Open your mind and focus: bacon toffee. (Tilegnet Tøger.)

Dagen i dag hedder Carolus Magnus. Eller Karl den Store. Eller Carl Magnus. Og det gør min rare søn faktisk også. Det hedder han, dels fordi han skulle opkaldes efter sin farfar Carl, og fordi han var MEGET stor (godt 4,5 kilo - kejsersnit) ved fødslen for over 15 år siden (og nu er han stor igen på en anden måde; han er vokset mig over hovedet, og jeg er selv ret høj.)
Først lidt senere gik det op for mig, at den navnekombination er kendt og brugt i historien. Karl den Store herskede over frankerriget - det nuværende Tyskland og Frankrig - fra 768 til 814, men det er en ganske anden historie. Dog skal det lige nævnes, at Karl med tilnavnet Den Store døde den 28. januar, og derfor har dagen hans navn.
Den 28. januar har vi visse år fejret junior med lidt kage sammen med fadderne fra hans dåb. Det er gået lidt i opløsning de senere år, men jeg synes stadig, at det er en særlig mærkedag. I år ville jeg derfor lave en helt særlig "treat", som jeg var sikker på, at han ville sætte pris på: bacon toffee.
Herhjemme er vi enige om, at "bacon er verdens bedste krydderi", og jeg har da også tidligere mere end leget med tanken om at bruge bacon i det søde køkken. Og det er altså ikke noget jeg selv har fundet på.

Da jeg forleden blev opmærksom på bloggen med det henrivende navn A Dork and his Pork (Some Animals Are More Equal than Others) og herunder fandt opskriften på bacon toffee var planen klar: drengeslik til drengen!

(Dork'en har nogle ret grundige regler, som man skal læse igennem, inden man når til selve opskriften. En af dem lyder: You will not consider, as an alternative, a low-fat toffee, a vegan toffee or a seitan toffee. I did not grab you by the mouse hand and force you to read my bacon blog. Jeg vil korte dem ned til Open your mind and focus!)

Bacon toffee (baconkaramel)
  • 8 skiver bacon (Jeg havde købt billig bacon i tern og smed et par hundrede gram på panden. Det skrumpede en del.)
  • 300 g sukker (Krise: jeg var løbet tør for sukker (!) og klokken var mange. Heldigvis havde jeg en rest blandede sukkerknalder. De virkede fint.)
  • 250 g smør
  • 75 g sirup
  • 3 spsk vand
  • (250 g mandler. Dem sprang jeg over.)
  • 200 g mørk chokolade
Den kvikke læser vil se, at denne skønne ret består mestendels af sukker og smør. Bacon bliver det sunde indslag. Det er da en herlig ny vinkel?!
Jeg kom hele molevitten i en stor skål - undtagen bacon, som jeg stegte sprødt på en pande - og kørte det i mikroovnen. Med mellemrum tog jeg skålen ud og rørte i blandingen. På et tidspunkt da sukkerknalderne var fint opløst i sirup og vand, var det til gengæld slet ikke slet ikke i kontakt med det nu smeltede smør. Her ville mere fedtforskrækkede sjæle måske stå af, for det så faktisk lidt uhyggeligt/ulækkert ud.

Men jeg ved jo, at det drejer sig om at få lavet en emulsion - en blanding af to væsker, som normalt ikke vil opløses i hinanden - så jeg tog et lille piskeris og rørte ihærdigt. Og ikke længe efter - og kun med et tåleligt antal smørskvæt på køkkenbordet - havde jeg den fineste sukker-smør-"mayonnaise". Den fik så mere tid i mikroen. Ifølge opskriften skulle karamellen op på 150 grader, og det kom den. (Et sukkertermometer er ret godt at have!)
Så blev baconstykkerne rørt i og det hele blev hældt ud på min "Silpat"-plade. Et stykke bagepapir havde været lige så godt, men nu sagde opskriften pour it out over your silpat-lined cookie sheet og jeg HAR tilfældigvis sådan en silpat-sag.
Karamellen kølede af og fik efterfølgende et tyndt lag mørk chokolade på begge sider. Nu er den skåret/hugget i mundrette stykker. Og junior har taget en posefuld med til en samling kammerater, der skal spille computer sammen hele weekenden. Hvis han kommer ud over det punkt, hvor han synes at hans mor er så skør og pinlig, at han lader posen blive i tasken, så er jeg ret sikker på, at det hele bliver spist. Det smager nemlig godt. Open your mind and focus!

Tøger Seidenfaden (28. april 1957 - 27. januar 2011)

5 kommentarer:

Camilla (Himmelske Kager) sagde ...

Det var godt nok en speciel sammensætning. På den anden side ikke mere speciel end at jeg godt kan se "fidusen". Jeg har et stort "salt-gen" og spiser gerne chokolade med salt, så hvorfor ikke også bacon. Mine (3) drenge er ikke vokset mig over hovedet endnu, men det skal de nok komme til, da jeg er temmelig lav :-)

carla sagde ...

Det er den mest piv frække karamel, jeg nogensinde har set, wauw! Jeg elsker chokolade med saltlakrids og kan levende forestille mig, at kombinationen med bacon er lykkebringende.
:) C

Lise Lotz sagde ...

Det er simpelthen Daim-with-a-twist!

@Camilla: Din bog er nu i postkassen, så den er hos dig inden længe.

Lise

Camilla (Himmelske Kager) sagde ...

Så er bogen nået frem - tusind tak. Glæder mig til at prøve nogle af opskrifterne af.

Lise Lotz sagde ...

@Camilla. Sig gerne til, hvis du får gode erfaringer! Jeg har kig på opskriften på Red Velvet Cupcakes på side 24-25. Jeg synes, at det lyder vildt, at den farve, som kagen åbenbart får, IKKE stammer fra farvestof, men fra en kemisk reaktion mellem chokolade og eddike...

God fornøjelse!

Lise